Lezzet Turuna Çıkıyoruz: Karadeniz’in Yöresel Yemekleri

Lezzet Turuna Çıkıyoruz: Karadeniz’in Yöresel Yemekleri

AnasayfaBlogYeme & İçmeLezzet Turuna Çıkıyoruz: Karadeniz’in Yöresel Yemekleri
Yeme & İçme
Gezi
04 Eyl 2022 14:15

Çoğu güzel yemeği İstanbul gibi şehirlerde tadabiliyoruz. Hatta İstanbul’da araç kiralama yaparak bazı lezzet noktalarına daha rahat ulaşım sağlayabilirsiniz. Fakat İstanbul’da tadım yaptığımız lezzetler, yemeğin çıktığı bölgedeki gibi olmuyor. Sanki yemeğin bulunduğu yörenin havası ve suyu yemeği lezzetli hale getiriyor. İşte Karadeniz’in en ünlü yemekleri;

1) Hamsi Pilavı

Karadeniz’de balık avcılığı oldukça yaygındır. Hamsi en sevilen deniz ürünlerinden bir tanesidir. Zaman içerisinde bol bulunan hamsiden pek çok yemek yapılıp lezzetli hale getirilmiştir. Hamsi filetoların bölgeden çıkan en taze yeşillikler ile buluşmasının ardından pilavın üzerine özenle dizilmesiyle hem görsel açıdan hemde lezzet açısından doyuran bir yemek ortaya çıkmış.


2) Lahana Çorbası

Lahana çorbası ismi bölgede pek kullanılmaz. Genellikle pancar çorbası olarak adlandırılır. Yöreye göre içerisine mısır taneleri eklenebilmektedir. Hem besleyici hemde kalorisi düşük bir çorbadır. Acı sevenler içerisine biraz acı pul biber katarlarsa daha bir lezzetli olduğunu söyleyebiliriz.


3) Lahana Sarması

Karadeniz’de lahana çok yetişen bir sebze olduğundan dolayı, lahanayı hemen hemen her yemekte kullanıp tüketmeye özen gösterirler. Lahana sarması bu lezzetlerden bir tanesidir. Kara lahananın benzersiz aroması, içerisindeki karışım ile birleştiğinde ağızda dağılan bir lezzet ortaya çıkıyor.


4) Kuru Fasulye

Eskiden kuru fasulye için zengin yemeği derlermiş. Memleketi Karadeniz kıyısında olan insanlar bunu pek bilmezler çünkü orada hep yetişen bir bitkidir. Kuru fasülyenin Karadeniz usulü aslında taze fasulyedir. Çünkü fasülyenin sadece tane kısmını değil bütün hepsini kullanarak yemek yapılır.


5) Kuymak

Mısır unu Karadeniz köylerinde çok kullanılan bir undur. Hatta bu köylerde kimse ekmek almaz mısır unundan ekmeğide yapılır. Peynir, mısır unu ve tereyağ ile birleştiğinde enfes bir lezzet yani kuymak ortaya çıkıyor. Her yıl pek çok yerli ve yabancı turist Trabzon’da araç kiralama yaparak kuymak yemeye geliyor. Trabzon’da kuymak yapan pek çok yer bulunuyor. Trabzon’un eşsiz Karadeniz iklimine karşı yenen kuymağın tadı bir başka oluyor.


6) Siron

Yalancı mantıya oldukça benzer bir yapıda olan siron Karadeniz bölgesinde çok yapılan yufka ile yapılmaktadır. Yuvarlak yapıda olan siron yufkaların üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Yoğurdun üzerine ise nefis kıyma ile servis edilir. Mantıya benzer enfes ve hızlı bir lezzet.


7) Peynirli Pide

Memleketi Karadeniz kıyısında olan biri İstanbul’da pide yiyeceği zaman direkt olarak pide demez. “Karadeniz pidesi istiyorum” diye sipariş verir. Taş fırınlarıyla ünlü köylerde yapılan pideler, zaman içerisinde taş fırınların yok olmasıyla birlikte bazı fırınlarda ve lokantalarda yapılır. 


8) Sütlaç

Sütlacın ana vatanıda Karadeniz’dir. Hatta hepimiz duymuşuzdur meşhur Hamsiköy sütlacını. Sütlacı lezzetli yapan muhtemelen bölgede otlanan ineklerden alınan süt ile yapılıyor olmasıdır. Üzerinde tabiki ünlü Karadeniz fındığı ile servis edilir.

Tüm bu lezzetlerde Karadeniz bölgesinin havası ve suyu oldukça etkili olduğu aşikar. Ünlü lezzetlere daha rahat ulaşım sağlamak için Elitcar’ın web sitesinden araç kiralama yapabilirsiniz. Karadeniz Bölgesi’nde hemen hemen her şehirde araç kiralayabileceğiniz bir Elitcar noktası bulunmaktadır. Şimdiden afiyet olsun.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.