Dünyanın İlk Tapınağına Yolculuk: Göbeklitepe

Dünyanın İlk Tapınağına Yolculuk: Göbeklitepe

AnasayfaBlogGeziDünyanın İlk Tapınağına Yolculuk: Göbeklitepe
Gezi
Etkinlik
18 May 2022 04:15

Tam konumu ise Şanlıurfa’nın Örencik köyü yakınlarında ve yaklaşık olarak Gaziantep’de araç kiralama yaparak 150 kilometreye yakın bir yol giderek ulaşabilirsiniz. Bölgenin bulunma hikayesi de bir o kadar ilginçtir. Dünya’nın bulunan en eski yapısı olmak ile birlikte, tahminlere göre Dünya’nın ilk tapınağı olarakta bilinmektedir.Tapınak 300 metre çapınca ve 15 metre yüksekliğinde, geniş bir görüş alanına hakim bir konumda yer almaktadır.

Göbeklitepe Nasıl Bulundu?

2019 yılında UNESCO’nun Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı’mız 2019 yılını Göbeklitepe yılı ilan etmiş ve bölgenin tarihi değeri artmıştır. Bu bölgenin bulunma hikayesi ise oldukça ilginçtir. 

Bazı kaynaklarda 1986 yılında bazılarında ise 1983 yılında, bir çiftçi tarlasında bir oymalı taş heykel buluyor. Ardından biraz para kazanma umuduyla müzeye gidiyor ve malesef ki eserin değeri anlaşılmadığı için Urfa Müzesi’nde arkeolojik bulgu olarak sergileniyor. Yaşanan olaydan yıllar sonra ise bölgeye gelen Alman Arkeoloji Enstitüsü görevlisi Klaus Schmidt ve beraberinde incelenen eserin değeri anlaşılıyor ve kaynaklara göre 1995 yılında heykelin bulunduğu bölge kazılıyor ve Göbeklitepe bulunuyor. 

Göbeklitepe Ne kadar Eski Bir Yapıdır?

Göbeklitepe yaklaşık olarak Mısır’daki Giza piramitlerinden 7 bin 500 yıl daha önce yapıldı. Dünya’daki ilk tapınak olmak ile birlikte, gezgin hayattan yerleşik hayata geçişlerin ilk izlerinin bulgularını barındırıyor. Çünkü yerleşik hayatın simgelerinden birisi ve tarıma işaret eden buğdayın ilk izleri Göbeklitepe'de bulundu. 

Ayrıca Göbeklitepe bu zamana kadar bilinen en eski yapıt konumundadır. Göbeklitepe'nin keşfine kadar tarihte bilinen en eski tapınak ise Malta'da bulunmaktaydı ve 5000 yaşındaydı. Ayrıca Göbeklitepe, İngiltere’deki meşhur Stonehenge'den 7000 yıl daha eskidir.

Bilim adamları tarafından 2 bin yıllık geçmişi olduğu kabul ediliyor. Neolitik dönemde  inşa edilen ilk ibadet merkezi olarak kabul ediliyor. Göbeklitepe bünyesinde 20 tapınak tespit edilmiştir, fakat şimdiye kadar 6 tapınak açığa çıkarıldı. 

Göbeklitepe Neden Bu kadar Önemli?

Göbeklitepe’yi ziyaret etmek isteyen okurlarımız geri dönerken İstanbul 3. Havalimanı’nda araç kiralama yaparak geri dönüşlerini planlayabilirler. Göbeklitepe’nin Dünya’nın ilk inanç merkezi olması ve insanlığın ilk yerleşik hayatının izleri olduğundan dolayı önemlidir. Fakat Göbeklitepe, hayvan figürleriyle yontulmuş taşları ve T biçimli sütunlarıyla, geometrik olarak daire şeklindeki yapılardan oluşuyor. 

Mağara duvarlarında avcılığın simgesi olan hayvan kabartmaları var. Bu kabartmaları ise tapınağı ziyaret eden farklı kabilelerin yaptığı tahmin ediliyor. Ayrıca bölgede kireç taşlarına oyulmuş en büyüğü 160 litre olan bira fıçıları bulunmuştur. Buda buradaki yaşayan insanların bira tüketmeyi sevdiklerini göstermektedir. Bölge şuan bilim insanlarının söylemiyle “Medeniyet’in sıfır noktası olarak tanımlanıyor.” 

Bugünlerde yerli ve yabancı pek çok ziyaretçisi bulunan Göbeklitepe’yi kaleme aldık. Umarız ki burayı ziyaret edebilir ve gezebilirsiniz. Ziyaretiniz sırasında araç kiralama yaparak, seyahatinizi daha kolay hale getirebilirsiniz. Şimdiden keyifli seyahatler diliyoruz.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.