Zorlu Hava Şartlarında Araç Kullanmanın 4 Püf Noktası

Zorlu Hava Şartlarında Araç Kullanmanın 4 Püf Noktası

AnasayfaBlogGüncel BilgilerZorlu Hava Şartlarında Araç Kullanmanın 4 Püf Noktası
Güncel Bilgiler
18 Nis 2022 12:00

Teknolojinin de gelişmesiyle, günlük hayatlarımızın vazgeçilmezi olan ulaşım araçlarımız olan otomobiller de bu kötü hava koşullarında kullanılmak üzere tasarlanmaktadır. 

Gelin hep beraber zorlu şartlarda nasıl araç kullanılır öğrenelim;

Karlı Havada Araç Kullanmak

En çok karşılaştığımız zorlu şartlardan birisi de kar yağışlı havalarda araç kullanmak olabilir. Fakat kar yağışının neredeyse yıl boyunca durmadığı illerimizde var. Örnek olarak Erzurum’da araç kiralama yaptınız neye dikkat edersiniz? Tabii ki de kar da kullanmak için uygun bir araç olup olmadığına dikkat ederiz. 

Karlı hava koşullarına uygun olan bir araç kiralamak istiyorsak, öncelikle aracın kış lastiği olup olmadığına dikkat etmeliyiz. Eğer ki Erzurum gibi karın yollarda çok kalın bir kütle olarak kaldığı bir bölgede araç kullanacak isek lastiklerde ekstra olarak zincir olmak zorundadır. Karlı bir havada araç kullanırken dikkat etmeniz gereken en önemli komponent lastiklerdir. Lastikleri iyi olan araçlar karlı havalarda iyi yol alırlar. Bir diğer husus ise karlı havalarda normalde daha yavaş seyir etmenizdir. Hızınızı düşürdüğünüz için araç yola daha iyi tutunur. 

Yağmurlu Havada Araç Kullanmak

Büyük şehirlerde en çok karşılaşılan durum yağmurlu havalarda araç kullanmak durumudur. Fark ettiyseniz yağmurlu havalarda trafik daha yavaş akar. Bunun sebebi ise yağmurlu havalarda, yağmurun ilk yağdığı zamanlar yolun normalden daha kaygan olmasıdır.

Peki yol neden kaygan olur. Şöyle ki; yağmur yağmadan önce asfalt üzerinde bir toz olur. Yağmur yağdığı zaman asfaltın üzerindeki toz çamura dönüşür. Çamura dönüştüğü için de üzerinden geçen lastikleriniz malesef ki yola tam tutunamaz. Bunun sonucunda ise talihsiz kazalar olabilir. 

Peki ne yapabiliriz? Yağmurlu bir havada yolda seyir halindeyken hızınızı normalin de altına çekebilirsiniz. Böylece daha kontrollü ilerleyebilirsiniz. Düşük hızda lastikleriniz yağmur da yağsa yola daha iyi tutunacaktır. Yapabileceğiniz başka şey ise lastiklerinizin basıncını kontrol etmek olabilir. Lastiğinizin üzerindeki basıncı sık sık kontrol ederek yakalayabilirsiniz. Eğer ki lastikleriniz ideal basıncın üzerindeki bir basınçta ise lastikleriniz yola tutunmakta zorlanacaktır. Araç kiraladıysanız da görevliden basıncı kontrol etmesini isteyebilirsiniz.

Sisli Havada Araç Kullanmak

Malesef ki kazaların en çok yaşandığı zorlu hava koşulu sisli havalardır. Sürücülerin bu havada kaza yapmalarının sebebi ise hızlarını ayarlayamamaktan kaynaklanır. Bu durumu şöyle izah edebiliriz. Diyelim ki Trabzon’da araç kiralama yaptınız. Açık havada giderken hızınızı ibreye bakmadan az çok anlayabilirsiniz. Defalarca gittiğiniz bir yol bile olsa sisli bir havada giderken hızınızı anlayamazsınız. Görüş ne kadar az ise kaza yapma olasılığınız o kadar artar. 

Bu tarz havalarda genel olarak sis farları kullanan sürücüler bir kaç metre ileriyi görme şansları olur. Fakat bu da yeterli değildir. Bütün kötü hava koşullarında olduğu gibi bu sisli havada sürüş yaparken de hızınızı düşürmelisiniz. Sisli bir havada seyir halindeyken görüşünüz 1 metreye kadar düşebilir. Düşünsenize saatte 80 kilometre hızla gidiyorsunuz ve 1 metre önünüzü göremiyorsunuz. Gerçekten kulağa korkutucu geliyor.

Araç Bakımı

Araçların zorlu yol ve hava koşullarına karşı güçlü durabilmeleri için düzenli bakımlarının yaptırılması gerekmektedir. Bu hem araç sağlığı için hem de sürücünün sağlığı için önemli bir konudur. 

Araç kiralama konusunda ise araç kiralama şirketleri bu konu üzerine oldukça düşmektedirler. Çünkü hiç bir insanın yolda kalmasını istemezler. Öte yandan araç üreticileri, ürettikleri her model için belirli bir kilometre aralığında bakım yapılmasını önerirler. Bu bakımlar aracın güvenli fren mesafesi ve daha uzun yıllar kullanılması için önemlidir. 

Bu makalemizi okuyan okurlar, zorlu koşullarda artık araç kullanabilirler. Umarız hiç bir şekilde kaza yaşamazsınız.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.