Ülkemizde eşsiz güzellikleri ile ünü sınırları aşan muhteşem şelaleler bulunmaktadır. Türkiye’nin dört bir yanındaki eşsiz güzellikte olan bu şelaleleri ziyaret etmek için havayoluyla ulaşım sağlayan okurlarımız İstanbul’dan araç kiralama yaparak havayolundaki hengameden kolayca sıyrılabilirler. Dönüşünüzde yorgun olacağınızdan dönüşünüzü de organize etmeyi unutmayın. Yolunuzun düşmesini beklemeden, sırf onu görmek, doğanın en güzel hediyelerine şahit olmak için, Türkiye’nin görülmeye değer şelalelerini gezmenizi tavsiye ederiz. Mutlaka ziyaret etmeniz gereken şelalelerimizden kısaca bahsetmek isteriz.
Antalya Manavgat şelalesi; Antalya il sınırları içerisinde bulunan manavgat şelalesi, manavgat nehrinin yaklaşık 4 metre yükseklikten dökülmesiyle meydana gelir. Yüksekliği çok olmasa da geniş bir alana yayılması nedeniyle büyük bir şelale görüntüsüne ulaşır. Şelale etrafı yeşillik ve ormanlarla çevrili bir alanda bulunur. Şehir merkezine yakınlığı nedeniyle ulaşımı kolay olan manavgat şelalesinin çevresinde lokantalar ve çay bahçeleri ile dinlenme ve manzara eşliğinde yemek yeme fırsatları da sunulmaktadır.
Antalya Düden Şelalesi; Belki de Türkiye’nin en meşhur şelalelerinden biridir. Kartpostallarda, tanıtım videolarında, filmlerde ve seyahat programlarında sıkça gördüğümüz ve neredeyse herkesin görüntüsüne aşina olduğu Düden şelalesi, Düden çayının Akdeniz’e dökülmesi ile meydana gelir. Yaklaşık yüksekliği 40 metre olan şelale, uzun bir dökülüm görüntüsü oluşturur ve kayalara vuran suyun köpürmesi ile efsanevi bir görüntü oluşturur. Düden şelalesinin akışını rahatlıkla izleyebileceğiniz noktada, özel tesislerin yanı sıra belediyeye bağlı parklar ve çay bahçeleri bulunur. Düden şelalesinin deniz ile buluştuğu nokta Antalya ilinin merkezi sayılabileceğinden, bölgeye gelen turistlerin yoğun ilgisini çeker.
Yerköprü Şelalesi; Özellikle yaz aylarında ziyaret edilir ise çevresindeki bitki örtüsünün yeşillenmesi ve şelalenin huzur veren sesinin yanı sıra serinleten havasıyla, mutlaka görülmesi gereken yerköprü şelalesi, Göksu nehrinin Konya’dan geçerek, Akdeniz’e doğru ilerlemesiyle oluşur. Şelale ortalama 20 metreden dökülürken, kayalara vurarak adeta merdiven oluşturması ile kusursuz bir güzellik sunar.
Gelintülü Şelalesi; Rize, Ayder yaylasında yer alan şelale, tepelerin arasından adeta süzülürcesine, inerken, hayranlık uyandıran görüntüsü ve narin yapısı ile gelin tülüne benzetildiği için bu ismi almıştır. Turistler ve gezginler tarafından oldukça rağbet gören Gelintülü şelalesi, çevresinin güzelliği, mis gibi havası ve eşsiz doğasıyla, gezilecek yerler listesinde yerini mutlaka almalı.
Tortum Şelalesi; Dünya’nın en büyük şelaleleri arasında yer alan yaklaşık 48 metreden dökülmesi ile olağanüstü bir görüntü oluşturan Tortum şelalesi, Tortum gölünün bittiği yerde oluşur. Bulunduğu konumu, büyüklüğü, geniş bir alana yayılması ve yemyeşil çevresiyle ilgi odağı olan şelale Erzurum il sınırları içerisindedir. Özellikle yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdikleri Tortum şelalesi, doğa fotoğrafçılığı tutkunlarının da uğrak noktalarından biridir.
Bulut Şelalesi; Ayder yaylasında bulunan görülmesi gereken bir diğer şelale, 4 aşamalı yüksekliğin en tepe noktasında bulunur. Suyu Kaçkar dağlarından başlayarak, Çamlıhemşin’de Fırtına deresine kavuşur. Bu mesafe yaklaşık 250 metredir. Genişliği çok olmasa da uzunluğu ile görülmeye değer mekanlardan biridir.
Kurşunlu Şelalesi; Çevresinde bulunan tesisler ve mesire alanlarının genişliği nedeniyle turizme en elverişli Türkiye şelalelerinden biridir. Antalya’nın Aksu ilçesinde bulunan Kurşunlu şelalesi, şehirden kolay ulaşımı ile yerli turistlerin de büyük ilgisini çekmektedir. Temiz havası, yemyeşil doğası ve yürüyüş yolları ile de meşhur olan şelale, ortalama 18 metreden dökülür. Yürüyüş yapmayı seviyorsanız, şelalenin muhteşem görüntüsü ve suyun dansını izleyerek, çevresinde uzun yürüyüşler yapmanız mümkün.
Bursa Suuçtu Şelalesi; Bursa il sınırları içerisinde bulunan şelale, bulunduğu ilçenin içme suyunu karşılayan, berrak ve temiz suların yaklaşık 38 metreden dökülmesiyle meydana gelir. Şehir merkezine 110 km uzaklıkta bulunan bu doğa harikası şelaleye daha rahat ulaşmak için araç kiralama seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz. Bu güzel manzaranın aynı zamanda içme suyunu karşılıyor olmasına karşın, suuçtu şelalesinden suyu şişeleyerek satmak yasaktır. Bursa merkezden ve çevre illerden rahatlıkla ulaşım sağlanabilen şelale, görenleri kendisine hayran bırakacak güzelliktedir.
Tomara Şelalesi; Yöre halkı tarafından kendisiyle ilgili birçok efsane anlatılan ve dilden dile yayılmasıyla, ilginin daha da arttığı Tomara şelalesi, fotoğraf sanatçıları ve ressamların sanatlarında sıklıkla yer vermek istediği büyülü güzelliktedir. Fotoğraflarının yayılması ve efsanelerinin fazlalığı nedeniyle meraklılarının görmeyi arzu ettiği Tomara şelalesinin en çok söylenilen efsanelerinden biri şöyledir; bu bölgede koyunlarını otlatan bir çobanın, sürüsünü gezdirdiği sırada kavalını düşürdüğü noktadan sular fışkırdığını ve sürüsünü buradan akan sulara götürdüğünü anlatanlar, bu mucize şeklinde nitelendirdiği doğal güzelliği herkesin görmesi gerektiğini tavsiye ederler. Gümüşhane ilinin sınırlarında bulunan şelale aşamalı olarak dökülerek mükemmel bir görüntüye kavuşur.
Muradiye Şelalesi; Van’ın Muradiye ilçesinde bulunan şelale, Bend-i Mahi çayının üzerinde bulunmaktadır. Çevresindeki mesire alanları ve yürüyüş yapabileceğiniz asma köprüleri ile, gezmek ve görmek isteyeceğiniz Muradiye şelalesi, kışın soğuk havalarda donarak Pamukkale travertenlerine benzer bir görüntü oluşturur. Yazın yeşilliklerin arasından şırıl şırıl akan sular, kışın bembeyaz karlar arasında buz tutmuş farklı görüntüsüyle, dört mevsim ziyaretçilerinin hayranlıkla izlediği değerli miraslarımızdan biridir. Van ili ve çevresinden gelenlerin yanı sıra yurt dışından gelen turistlerin de gruplar halinde ziyaret ettikleri ve yürüyüşler yaptıkları, ünlü şelalelerdendir.
Palovit Şelalesi; Ayder yaylasının doğal güzellikleri ile yaz kış ziyaretçi çektiği şelalelerinden biri de Palovit şelalesidir. Çevresinde yürüyüş alanları, piknik alanları, kamp yerleri ve tesisleri ile doğa severlerin ilgisini çekmektedir. Toplu kamp organizasyonları ve hafta sonu kaçamakları için çevre bölgeden ve Türkiye’nin dört bir yanından misafirlerini ağırlayan şelale ortalama 15 metre yükseklikten dökülür. Yemyeşil ağaçların arasından dökülen buz gibi suyun yarattığı bu güzelliği görmek için Ayder yaylası gezinize Palovit şelalesini de eklemeyi ihmal etmeyin.
Erfelek Şelalesi; Tatlıca takım şelaleleri adıyla da bilinen irili ufaklı 28 şelalenin bir araya gelmesi ile oluşan bölge, sinop iline 1 saatlik mesafededir. Ulaşımı kolay olan Erfelek şelalesi, geniş bir alana yayılmasıyla diğer şelalelerden kendisini ayırır ve farklı bir görünüme kavuşur. Adeta ağaçların köklerinden çıkıp kayalıklara dökülür gibi bir görünüm oluşturan şelalenin sihirli bir dokusu bulunmaktadır.
Darende Gürpınar Şelalesi; Türkiye’nin en uzun şelalelerinden biri olan Gürpınar şelalesi, Malatya ilinin Darende ilçesine 10 km uzaklıkta bulunur. Ortalama 45 metreden aşağı hızla inen suların çıkardığı muhteşem ses ve suların oluşturduğu köpürme izlemeye değer bir manzara oluşturur. Gürpınar çayının şelaleye dönüştüğü sular çok yüksek bir noktadan çıktığından, akış hızı ve tazyiki oldukça fazladır.
Ilıca Şelalesi; Pınarbaşı Ilıca Köyü sınırları içerisinde bulunup, köye yaklaşık 12 km uzaklıktadır. Ilıca Köyünden itibaren patika yoldan yaya olarak yarım saat yürüyerek Ilıca şelalesine ulaşmak mümkündür. Ulaşım yolunda karşılaşacağınız manzara, bu şelaleyi ziyaret etmeniz için başlı başına bir neden olabilir. Su yaklaşık 10 metre yükseklikten dökülen şelale berrak görüntüsü ile ziyaretçilerini selamlar. Sulak bölgede birbirinden güzel ve farklı bitkilerin kendiliğinden yetiştiği bölgede Ilıca şelalesinin suyunun döküldüğü yerde doğal olarak bir havuz oluşmuştur. Havuz çevresinde yürüyüşler yapabilirsiniz.
Tüm bu şelaleler yanında görülmeye değer birçok şelale de Türkiye’nin görülmeye değer şelaleleri arasında yerini alır. Doğa ile iç içe olmayı, manzarayı ve yürüyüşü seviyorsanız, yolunuzun düşmesini beklemeden, kendinize bir rota çizerek ülkenin en meşhur şelalelerini ziyaret edebilir ve fotoğraflayabilirsiniz.