Sürüş Kaygısının Üstesinden Gelmek İçin İpuçları

Sürüş Kaygısının Üstesinden Gelmek İçin İpuçları

AnasayfaBlogGüncel BilgilerSürüş Kaygısının Üstesinden Gelmek İçin İpuçları
Güncel Bilgiler
15 Nis 2022 11:35

Bir söz vardır, “Herkes doğuştan şoför değil.” diye. Bu hesap araba sürmek öğrenilebilen birşeydir ve bu öğrenme süreci bazen sancılı olabiliyor.

Artık büyük şehirlerde araba sürmek oldukça zor olabiliyor. Örneğin İzmir’de yaşayan bir sürücü, araba sürmek konusunda ustalaşabilir. Sürüş konusunda usta olan bir yakını ile İzmir’de araç kiralama yaparak pratik yapabilir. Yakınınızla birlikte boş bir alana giderek pratik yapmaya başlayın. Heyecanınızı attığınızda yakınınıza araçtan inmesini ve dışarıdan sizi gözlemlemesini isteyebilirsiniz. Bunu yaptığınızda tek başınıza direksiyon başında olacağınızdan daha rahat sürüş sağlayabilirsiniz. Ayrıca genel olarak da tek başınıza süreceğinizden bu duruma alışmanız sizler açısından daha iyi olur.

Sürüş kaygısının üstesinden gelmek elbetteki mümkündür. İşte bu kaygınızın üstesinden gelmeniz için belirlediğimiz hususlar aşağıdaki gibidir.

Kavşakları kaçırmaktan korkmayın!

Genel olarak E5 ve otoyol gibi bir yolda giderken sürüş esnasında hem sürüşe hem de haritaya odaklanamayız. Bu durum bazı sapakları kaçırmamıza sebep olur. Sapağı kaçırdıktan sonra hemen sinirlenmeyin. Haritanız sizi diğer sapağa yönlendirecektir. Sakin olun ve yönlendirmeyi bekleyin. En fazla biraz daha yol gidip yakıt yakmış olursunuz.

Çevrenizi iyi tanıyın

Çevrenizi ve gittiğiniz yolları zamanla öğrenir hatta ezberlersiniz. Çevrenizi iyi tanımanızda fayda var. Çünkü bir önceki maddede de belirttiğimiz gibi haritalar pek çok şeyi verir fakat yolun asfalt mı yoksa toprak mı veya yolun yokuşlu mu yoksa yokuşsuz mu olduğunu belirtmez. Belirtse de o an siz görmeyebilirsiniz. 

Yaşadığınız şehri bütünüyle bilmeniz ve tanımanız tabiki imkansız fakat yakın çevrenizdeki yolların nereye çıkacağınızı öğrenmeniz, bu yollardan gitmeniz önemlidir. Böylece sürüş esnasında bildiğiniz yollardan gitmek sizi önemli ölçüde rahatlatacaktır.

Sabırsız sürücüler sizi rahatsız etmesin.

Büyük şehirlerdeki acemi sürücülerin en çok rahatsız olduğu ve en çok takıldığı durumlardan biri de sabırsız sürücülerin gereksiz kornaları olabiliyor. Bazı insanlar daha kırmızı ışık yanmadan kornaya basabiliyor. Bazı insanlar zaten sürüş esnasında trafik kurallarına uymayıp trafiği felç edebiliyorlar. 

Böyle durumda korna seslerini kafanızda ekarte edin. Bırakın kornaya bassınlar. Siz aracı stop ettirebilirsiniz, yolda öylece durabilirsiniz, yokuşlarda aracın kavramasını bulamayabilirsiniz. Bununla ilgili bir diğer sorunda farklı bir şehre geldiğinizde oluşan o acemilik olabiliyor. Örneğin tatile gittiniz ve Mersin’de araç kiralama yaptınız diyelim. Sürüşünüzü Mersin’in havası dahi etkileyebilir. Araç konforu da sürüşü etkileyebilir. Bu yüzden arkanızda durmadan size korna çalan sabırsız sürücüleri takmayıp yola odaklanırsanız daha rahat edebilirsiniz.

Trafikte herşey sırayla olmak zorundadır. Siz hareket edince onlarda hareket edecekler. Hiç bir şey için acele etmemelisiniz. Orada bir kaç saniye kazanacağım diye kornaya basanlar tam yanınızdan geçerken boydan boya aracınızı çizse hiç hoş olmayan şeyler olabilir. Bırakın vakit kazanmayı, ulaşmanız gereken yere ulaşamayadabilirsiniz.

Bir aile üyesi ile sürüş yapmanızda fayda var.

Bir aile üyesi ile sürüş yapmak sizi sürüş esnasında daha rahat hissetmenizi sağlayabilir. Fakat bu durum bazı kişilerde tam tersi durumlara da sebep olabiliyor. Yanınızdaki aile üyesi bir hata yaptığınızda size kızıp sizin daha çok stres olmanıza sebep oluyorsa sürüş esnasında daha stresli olabilirsiniz. 

Bazı sürücüler için tek başına sürmekte rahatlatıcı olabilir. Genellikle sürücüler araçlarını tek başına iken sürer. Bu duruma alışmak için de tek başınıza sürebilirsiniz. 

Herkes hata yapabilir.

Son olarak ise herkesin hata yapabildiğini unutmayın. Ters yola bile girseniz, hataya odaklanmak yerine sorunu hemen çözmeye odaklanmalısınız. Hayat böyledir, hatasız kul olmaz. Unutmayın trafikteki her hatanın bir çözümü vardır. Soruna değil çözüme odaklanırsanız, trafikte daha rahat olabilirsiniz.

Bu makalemizde sürüş kaygısını ele aldık. Bütün tavsiyelerimize okuduğunuz halde yine de sürüş esnasında anlamlandıramadığınız bir dikkat dağınıklığı sezinliyorsanız. Dikkat eksikliğiniz olabilir. Bu hususta profesyonel bir destek almanız önerilir.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.