Otomatik Vites Araç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Otomatik Vites Araç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

AnasayfaBlogGüncel BilgilerOtomatik Vites Araç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Güncel Bilgiler
12 Ara 2022 09:25

Günlük hayatın içerisinde işe, okula veya herhangi bir yere giderken ulaşım için arabalarımızı kullanmaktayız. Hal böyle olunca otomobiller ulaşım anlamında oldukça hayatımızı kolaylaştırmaktadır. Bazılarımızın kendine ait şahsi otomobilleri bulunurken bazılarımız ucuz araç kiralama seçeneklerini değerlendirmektedir. Ülkemizde araç kiralama sayısı her geçen gün artmaktadır. Özellikle bazı kurumlar daha ekonomik olduğu gerekçesiyle uzun dönemler boyunca kiralama yapabiliyor. 

İlk üretilen otomobillerin hepsi manuel vites olarak üretilmiştir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte vites otomatize edilmiş ve otomatik vites sistemi tüm dünyada hayatımıza girmiştir. Günümüz otomobilleri çok daha detaylı ve gelişmiş teknoloji ile donatılmaktadır. Hal böyle olunca otomatik vitesli araçlarda, otomobilin mekanik sağlığını korumak için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Bizlerde sizler için araştırdık ve dikkat edilmesi gereken bazı noktaları belirledik.

  1. İki ayağınızı kullanarak sürüş yapmayın. Debriyaj olmadığı için tek ayağınızı kullanabilirsiniz. 
  2. Elinizi vites kolu üzerinde tutmayın. Vites koluna yaptığınız baskı nedeniyle vites kolu rayına baskı yaparsınız bu durum içerideki mekanizma dişlilerine zarar verir.
  3. Rölantide beklerken vitesi D konumunda bırakmamalısınız çünkü sürüş modunda beklerken aşırı ısınma gerçekleşir bu sebepten ötürü şanzımanda bazı arızalar meydana gelebilir.
  4. Yokuş aşağı giderken boş vitese geçmeyin. Bu durum otomatik vitesli araçlarda yakıt tasarrufu sağlamaz. Frenlerin boşa çıkması sebebiyle tehlike oranını artırır.
  5. Trafikte beklerken vitesi boşa almayın çünkü bu durum manuel vitesli araçlar için oldukça iyi olsa da otomatik vitesli araçlarda çokta iyi olmayan bir durum. Trafikte dur kalk yaparken vitesin D konumunda olmasına özen gösterin.

Otomatik Vites Üzerindeki Harfler Ne Anlama Geliyor?

Otomatik vitesli araçların kullanımı günümüzde her geçen gün artıyor. Bu hususta sadece şahsi araç satın alımları değil Kars Harakani Havalimanı’nda araç kiralama gibi farklı yerlerden kiralamalarda da otomatik vites tercihi oldukça fazladır. Hal böyle olunca şanzıman kullanımına dikkat etmek, doğru vitesleri bilmekte önem arz etmektedir. Bu noktada şanzıman değişimi fiyatları, manuel araçlara göre daha pahalı olabiliyor. İşte otomatik vitesli araçlarda bulunan harfler ve o harflerin anlamları;

P Harfi: Çoğu araba üreticisi uluslararası kitleye üretim yaptığından ötürü daha anlaşılabilir olması açısından viteslerin üzerine de ingilizce anlamları olan kısaltmalar kullanırlar. P harfinin açılımı ingilizce park kelimesinden gelir. Otomobilin direksiyonuna oturduğunuzda ilk gördüğünüz vites P olduğu gibi otomobilden indiğinizde de arabayı P vitesinde bırakmalısınız.
D Harfi: İngilizce bir kısaltma olan D harfinin açılımı drive anlamına gelir. Otomobil ile yolculuğunuzu başlatmak için vites D konumunda olmalıdır.
R Harfi: R harfine manuel araçlardan da aşinayız. Yine ingilizce bir kelime olan reverse kelimesinin kısaltılmışıdır. Aracınızın geri gitmesini sağlar.
N Harfi: Vitesiniz N konumunda olduğunda aracınızı boşa alırsınız. N harfinin ingilizce açılımı ise neutral kelimesidir.

Otomatik otomobillerinizi sürerken yukarıda belirtmiş olduğumuz bazı hususları dikkate almanızı öneririz. Böylece otomobilinizi daha uzun süre arızalanmadan kullanabilirsiniz. Eğer otomobiliniz yoksa Elitcar’ın yenilikçi sitesi ile Türkiye’nin pek çok noktasından araç kiralama yapabilirsiniz.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.