Ordu Gezi Rehberi

Ordu Gezi Rehberi

AnasayfaBlogGeziOrdu Gezi Rehberi
Gezi
15 Mar 2022 14:25

Eşsiz doğa ile birleşmiş bir kıyı şehri… Yunan mitolojisine konu olmuş güzellikleri ile Ordu, Türkiye’nin mutlaka gezilip görülmesi gereken şehirleri arasında yerini almış. Gelin Ordu’nun güzelliklerini hep birlikte tanıyalım.

Ordu Nasıl Bir Şehir?

Ordu fındık üretimi ile dünyanın en çok fındık üreten şehirleri listesinin ilk sırasına yerleşmiştir. Samsun ile Giresun şehirleri arasında bulunan Ordu, Karadeniz Bölgesi’nde yer almaktadır. Yunan Mitolojisine göre Ordu’nun Perşembe ilçesi mitolojinin önemli bir nesnesi olan Altın Post’un kaybolduğu yerdir. Altın Post, Bulut Tanrıçası Nephele, çocukları kurban edilecekken onları kaçırdığı altın postlu uçan koçun postudur. Koç, Zeusa kurban edilmiş postu ise değerli Altın Post olarak anılmıştır.
Türkiye’nin en kalabalık otuzuncu şehri olan Ordu, doğal güzelliklerinin yanısıra birçok tarihi güzelliğe de ev sahibi yapmaktadır. Karadeniz Bölgesi’nin en büyük üçüncü şehri olan Ordu’nun yüz ölçümü 5.952 kilometrekaredir. 19 ilçeye sahip olan Ordu’nun en fazla nüfusa sahip ilçesi merkez ilçe Altınordu iken; en düşük nüfusa sahip olan ilçesi Kabadüz’dür.
Ordu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ordu Nerededir?

Karadeniz Bölgesi’nde bulunan Ordu’nun doğusunda Giresun, batısında Samsun illeri bulunmaktadır. Şehir doğusu ve güneydoğusunda Giresun Dağları’na; güney ve batı kısmında ise Canik Dağları’na ev sahipliği yapar. İstanbul ve Ankara’ya uzaklığı sırasıyla 890, 503 kilometredir. Trabzon’a ise 180 kilometre uzaklığında bulunur.

Ordu’ya Ulaşım

Doğa ile bütünleşmiş olan Ordu’ya ulaşım karayolu ve havayolu ile sağlanabilmektedir. Konforlu bir ulaşım tercih etmek isterseniz özel aracınızla Ordu’ya ulaşabilirsiniz. Ordu’ya İstanbul’dan hareket eden özel araç ile ulaşım yaklaşık olarak 11 saat sürmektedir. Ankara’dan başlayan yolculuk ile ise, Ordu’ya ortalama 7 saat içinde ulaşabilirsiniz. Bununla birlikte birçok şehirden hareket eden, Ordu seferleri bulunan, otobüs firmalarından birini de tercih edebilirsiniz. Orduya ulaşım havayolu ile de mümkündür. Havayolu ile gelecek okurlar Ordu Giresun Havalimanı’ndan araç kiralama yaparak bu güzelim yeşil kenti daha rahat gezebilirler. Ordu Giresun Havalimanı 2015 yılında yolcu hizmetine açılmıştır. Haftanın her günü sefer bulabileceğiniz havayolu şirketlerinden birini tercih ederek Ordu’ya 1 saat 10 dakika gibi kısa bir sürede ulaşmanız mümkündür.
-Ordu’ya Ne Zaman Gidilir?

Doğal güzellikleri ile büyülen şehir Ordu Karadeniz İklimi hakimiyeti altındadır. Bol yağış alan Ordu’nun iç kesimlerinde kar yağışları da gözlemlenmektedir. Ordu’yu ziyaret etmek için en uygun mevsim yaz mevsimidir. Yayla turizminin önemli bir yere sahip olduğu şehirde yemyeşil yaylaları da görmek isteyebilirsiniz.

Ordu Lezzetleri

Ordu’nun eşsiz mutfağı ziyaretçiler tarafından mutlaka denenmesi gereken lezzetlere sahiptir. Balık ve sebzenin ön planda olduğu Ordu mutfağı tatilcilere yeni lezzetler deneme fırsatı sunar. Balık sofraların olmazsa olmazıdır ve en taze balıklar sofralarda mutlaka yerini alır. Kaya mezgiti ve hamsi en çok tüketilen balık çeşitleridir. Bununla birlikte Ordu’da et, mısırve patateste oldukça fazla tüketilmektedir. Meşhur yemekleri arasında ise Sakarca Kayganası, Taze Bezelye Kayganası, Fasulye diblesi ve Fırın Fasülyesi, Mısır Yarmalı Aş Sarması, Pazı Mücveri yer almaktadır.

Ordu’da Sosyal Hayat

Mavi ve yeşilin her tonuna tanıklık eden Ordu tatilciler tarafından oldukça fazla ilgi görmektedir. Ordu’da sosyalleşebileceğiniz ve keyifli vakit geçirebileceğiniz kafe ve restaurantlar bulunmaktadır. Canlı müzik eşliğinde eğlenebileceğiniz canlı müzik mekanları da Ordu caddelerinde yerini almıştır. Bu mekanlar, eğlencenize lezzetli yemekleri ve atıştırmalıkları ile eşlik eder. Perşembe ilçesinde yer alan Küba Club’da ünlü sanatçılar sahne almaktadır ve club sabah saatlerine kadar hizmet vermektedir. Rakı-balık mekanları ile de meşhur ikilinin tadına doyabilir keyifli saatler geçirebilirsiniz.

Ordu Festivalleri

Ordu’da sene içerisinde birçok etkinlik ve festival düzenlenmektedir. Tatil planınızı yaparken Ordu Festivalleri’ne göz gezdirip bu festivallere katılabilirsiniz

- Çambaşı Kar Festivali

  Her yıl ocak ayında düzenlenir.

- Perşembe Yaylası Festivali

 Her yıl temmuz ayının üçüncü haftası düzenlenir.

- Vosvos Şenliği

 Her yıl temmuz ayında düzenlenir.

- Mayıs Yedisi Şenliği

 Her yıl 20 Mayıs’ta düzenlenir.

-Uçurtma Şenliği

 Her yıl mayıs ayında düzenlenir.

Ordu’da Konaklama

Eşsiz doğası ile ziyaretçilerini büyülen Ordu’da konaklama seçenekleri oldukça fazladır. Kişi sayınıza göre, geçirmek istediğiniz tatil türüne göre ve konumuna göre konaklama tercihinizi yapabilirsiniz. Ordu da oteller, butik oteller ve tatil otelleri konaklama hizmeti vermektedir.

Ordu’da Gezilecek Yerler

Ordu doğal güzellikleri ile birlikte birçok tarihi güzelliğe de sahiptir. Bu güzelim lokasyonlara daha rahat ulaşım sağlamak için Ordu’dan araç kiralama yaparak tüm kenti gezebilirsiniz. Doğa tutkunuysanız veya tarihe meraklıysanız Ordu’da Gezilecek Yerler Listemize mutlaka göz gezdirmelisiniz.

1.       Taşbaşı Mahallesi

Boztepe’nin eteklerine kurulmuş olan Taşbaşı Mahallesi özellikle eski Ordu’nun sosyal ortamını ve mimarisini yansıtmaktadır. Eski dönemlerde Rumlar ve Ermenilere ev sahipliği yapmış olan Taşbaşı Mahallesi eşsiz bir manzaraya sahiptir.

2.       Paşaoğlu Konağı

Paşaoğlu Konağı, Ordu il merkezinde bulunmaktadır. Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından 1896 yılında inşa edilmiş olan konak eşsiz mimarisi ile dikkatleri üzerine çekmektedir. 1983 yılında restore edilmiş olan Paşaoğlu Konağı, 1987 yılında Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. İçerisinde oldukça çeşitli etnografik eserlerin sergilendiği müzeyi hafta içi her gün 08.00/17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

3.       Kurul Kayaları (Kurul Kalesi)

Bayadı Köyü sınırları içerisinde yer alan Kurul Kayaları’nda özellikle son üç yıldır arkeolojik kazılar yapılmaktadır. Tarihi milattan önce birinci yüzyıla dayanan Kurul Kayaları, bünyesinde eşsiz tarihi izler taşımaktadır.

4.       Yason Burnu

Çaytepe Köyü’nde yer alan Yason burnu, yarımada özelliğine sahiptir. 1869 yılında Rumlar tarafından inşa edilmiş bir kiliseye ev sahipliği yapan Yason burnu, birinci derece arkeolojik, ikinci derece doğal sit alanıdır. Kilise 2004 yılında restore edilerek ziyaretçilerin hizmetine açılmıştır. Yason Burnu’nda güneşin doğuşunu ve batışını izleyebilir, doğanın ve manzaranın eşsiz güzelliğine şahit olabilirsiniz.

5.       Perşembe Yaylası

Yayla turizminin önemli bir parçası haline gelmiş olan Ordu’da görülebilecek en güzel yaylalar arasında bulunan Perşembe Yaylası, yemyeşil bir doğaya sahiptir. Yaylanın içinde yürüyüş parkurları ve dinlenme alanları bulunmaktadır. 1991 yılında Turizm Merkezi ilan edilmiş Perşembe Yaylası, 1500 metre rakıma sahiptir. Eşsiz bir doğaya tanıklık ederken keyifli vakit geçirmek için piknik yapabilirsiniz. Ayrıca Perşembe Yaylası’nda yamaç paraşütü ve safari yapmanız da mümkündür.  Her yıl yayla şenlikleri düzenlenen bölgede şenliklere katılarak eğlenceye doyabilir, konserler ve çeşitli yarışmalara katılabilirsiniz.

6.       Ulugöl

Ulugöl, Ordu’nun doğal güzellikleri arasında önemli bir yere sahiptir. Ulugöl Tabiat Parkı içinde yer alan Ulugöl, krater bir göldür. Yeşilin ve mavinin iç içe geçtiği bu eşsiz güzellik Ordu’nun en büyük gölü olma özelliğine de sahiptir. Etrafı meşe ağaçları ile çevrili Ulugöl’de sakin ve huzurlu bir yürüyüş yapabilir, ruhunuzu dinlendirebilirsiniz. Piknik alanlarında aileniz ile piknik yapabilir, kamp alanlarına çadır atabilir veya ağaç evlerde konaklayabilirsiniz. Girişlerin ücretli olduğu Tabiat Parkı’na her yıl çok fazla ziyaretçi akın etmektedir.

7.       Çiseli Şelalesi

Karaoluk Köyü’nde bulunan Çiseli Şelalesi, Ordu’da en çok ziyaret edilen yerlerin başında gelmektedir. Türkiye’nin en güzel şelalelerinden biri olarak bilinen Çiseli Şelalesi, yeşil ve mavinin her tonunu bir arada bulundurur. Yaz mevsiminde Ordu’yu ziyaret etmek isterseniz Çiseli Şelalesi’ni de mutlaka görmelisiniz.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.