Lastik Hız Endeksi Ne Anlama Geliyor?

Lastik Hız Endeksi Ne Anlama Geliyor?

AnasayfaBlogGüncel BilgilerLastik Hız Endeksi Ne Anlama Geliyor?
Güncel Bilgiler
28 Kas 2022 12:25

Günümüzde otomobilleri, bir yerden farklı bir yere ulaşmak amacıyla kullanmaktayız. Hatta kendimize ait bir otomobilimiz yok ise ucuz araç kiralama yaparak ulaşım ihtiyacımızı karşılayabilmekteyiz. Bir otomobilin en önemli komponentlerinden bir tanesi de lastiklerdir. Lastikler ile ilgili pek çok bilgi bulunmaktadır. Özellikle yazlık ve kışlık lastikler hakkında araç sahipleri bazen arada kalmaktadır. Lastik hız endeksi ise araç sahiplerini arada bırakan farklı bir konudur.

Lastik hız endeksi, lastiğin bağlı olduğu aracın belirli bir yük altında yasal olarak sürülebileceği maksimum hız sınırıdır. Lastiklerde belirlenen hız limitleri, lastik ile çalışan mühendislerin yaptığı testler sonucunda belirlenmektedir. Lastik üzerinde araç sahibine belirtilen hız limitinin üzerine çıkıldığında frenleme performansı, yol tutuşu ve çekiş gücü düşmektedir. Lastik üzerinde bulunan hız endeksi sistemi Avrupa’da standart hızlarda lastik performanslarını kontrol etmek amacıyla geliştirilmiştir. Ancak lastik üretici markaların her geçen gün daha büyük ve daha kaliteli lastikler üretmesi sebebiyle performans düzenlemesi getirilmiştir. Lastiklerin hamur yumuşaklığı ve lastiğin ısınma performansı hız endeksinin belirlenmesinde önemli rol oynamakta ve hız endeksi yükseldikçe lastik daha yumuşak olduğunu ve daha çabuk ısınmaktadır. 

Lastik Hız Endeksi Nasıl Anlaşılır?

Sahip olduğunuz lastiğin hız endeksi değerini. lastiğin üzerinde 215/45/R17 94H bulunan bilgileri inceleyelim. Bu bilgiye göre lastik üzerinde bulunan H harfi hız endeksini ifade etmektedir. Harflerle ifade edilen lastik hız endeksi üzerinde her harfe karşılık gelen maksimum hız değeri bulunmaktadır. Bu değerleri aşağıdaki lastik hız endeksi tablosunda görmemiz mümkündür. Tabloya göre H olan hız endeksinin karşılığı bir otomobilin 210 km/s hız sınırını geçmemesi gerekiyor. 

  • T, 190 km/s
  • U, 200 km/s
  • H, 210 km/s
  • V, 240 km/s
  • Z, 240+ km/s

Lastiğin hız endeksi, sürücüler tarafından göz ardı edilen bir endekstir. Ancak güvenli bir sürüş için lastik hız endeksine göre sürüşün gerçekleştirilmesi çok önemlidir. Güvenliğin yanı sıra lastik seçimi yaparken lastik üzerinde bulunan hız endeksinin aracın azami hızının üzerinde olması gerekmektedir. Böylece doğru lastik seçimi yapılmış olur ve yakıt verimliliği, hızlanma, fren mesafesi ve yol tutuşu optimum seviyede tutulabilir. 
Lastik hız endeksi, lastik seçimi yaparken lastik üzerinde yer alan çıkartmalarda ya da aracın kullanma kılavuzunda yer almaktadır. Lastiklerin hız performansları, yukarıda belirtmiş olduğumuz harfler ile belirtilmektedir. Ayrıca lastik hız kodları A1 ile başlayıp, A8’e kadar devam etmektedir. A harfi kodundan sonra B harfi kodları gelir. Bu harf kodları Y harfine kadar devam etmektedir. A1 lastik kodu kullanıcısına 5 km/h saate kadar hız yapılabileceğini gösterirken Y harfi kodu ise 300 km/h saate kadar hızlara ulaşabileceğini simgeler. 

Lastiklerde Bulunan V ve N Harfleri Ne Anlama Gelir?

Lastik endeksi hakkında verdiğimiz bilgiler ışığında kişiler daha kolay ve doğru lastik seçimi yapmaktadır. Lastiklerde bulunan V işareti, aracın 240 km/h hız yapabileceği anlamına gelmektedir. Lastikler üzerinde bulunan V hız endeksine sahip lastiklerin takıldığı araçların yük miktarınında 240 km/h hıza kadar güvenli bir şekilde çıkılabileceği anlamına gelmektedir. 

Lastik üzerinde bulunan N harfi ise aracın 140 km/h hıza kadar güvenle çıkabileceğini işaret etmektedir. N koda sahip lastiklerin takılı olduğu araçlar, 140 km hızın üzerine çıktığında yol tutuşu ve fren performansı olumsuz etkilenecektir. Bu sebepte sürüş daha güvensiz hale gelmektedir.

Lastikte T Nedir?

Lastikler üzerinde bulunan T harfi kodu, lastiklerin takılı olduğu araçların 190 km/h hıza kadar uygun olduğunu göstermektedir. Örneğin Kayseri Havalimanı’nda araç kiralama yaptınız ve lastikler üzerinde T harfi bulunuyorsa, bu harfin, araç ile rahatlıkla 190 km’ye kadar hız yapabileceğiniz anlamına gelmektedir. Araçlarda kullanılan bir başka lastik çeşitdi ise AT lastiklerdir. İngilizce açılımı All Terrain olan lastikler, off road koşullarına uygun olarak üretilmiş lastiklerdir.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.