Kar Zinciri Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Kar Zinciri Nedir ve Nasıl Kullanılır?

AnasayfaBlogDuyuruKar Zinciri Nedir ve Nasıl Kullanılır?
Duyuru
08 Mar 2022 17:45

Özellikle sabah saatlerinde yollarda buzlanma meydana geldiği için araçların yol tutuşu önemli ölçüde azalır. Zorlu kış şartlarında Kayseri’yi ziyaret eden okurlarımız Kayseri Havalimanı araç kiralama seçeneklerini değerlendirebilirler. Bunun yanı sıra kış şartlarına uygun olmayan araçlarda sürücüler araç kontrolü kaybedilebilir ve kazalar yaşanabilir. Kış lastiği kullanımı zorlu koşullarda tek başına yeterli gelmediği için kar zinciri de kullanılmalıdır. Bu yazımızda “Kar zinciri nedir ve nasıl kullanılır?” gibi soruların yanıtlarını sizlerle paylaşacağız. 

Kar zinciri nedir?

Kar zinciri adından da anlaşılacağı üzere karlı havalarda araçların daha rahat bir şekilde hareket etmesi için geliştirilen ürünlerdir. Kar yağışı azken kar zinciri olmadan da yola devam edebilirsiniz ancak kar yağışı artış gösterdiğinde ve buzlanma meydana geldiğinde kar zinciri kullanmak en mantıklı seçenek olacaktır.     

Kar zinciri kullanmanın avantajları nelerdir?

Araçlarda mevsimsel şartlara göre uygun lastikler tercih edilmektedir. Örneğin yaz aylarında asfalta kolayca tutunabilecek ve bir diğer yandan da performansı olumsuz yönde etkilemeyecek lastikler kullanılmaktadır. Bu lastiklerde çok fazla oluk olmaz ve lastiğin olabildiğinde yere temas etmesi sağlanır. Kış lastikleri ise üzerine bol bol oluk barındırır. Bu oluklar sayesinde su ve kar lastiklerin arasından tahliye edilerek aracın kaymasının önüne geçer. Ancak buna rağmen çetin kış şartlarında araç birçok farklı nedenle kayabilir. Kar zinciri kullanımı ise bu sorunun üstesinden gelinmesini mümkün hale getirmektedir.
Kar zinciri kolayca kullanılabilir ve karlı yollarda en iyi tutuşu sağlar. Aracı kullanmaya başlamadan birkaç dakika öncesinde zincirleri kolayca takabilir ve yola çıkabilirsiniz. Zincirler karın içine gömülür ve zemine temas eder. Böylelikle lastik yere tutunmuş olur ve kar nedeniyle aracın kayması önlenmiş olur.

Kar zinciri çeşitleri nelerdir?

Kar zincirleri özelliklerine ve kullanılma türüne göre üçe ayrılmaktadır. Kullanımı kolay ve yüksek kaliteli malzemeden üretilen kar zincirlerinin fiyatları daha yüksek olmaktadır.

Çelik halka zincirler

Pratik ve rahat bir zincir modelidir. Bu zinciri tekerleğe takmak son derece basittir. Tekerleğin üstüne koymak ve kancalamak yeterlidir. Fiyatı ve kullanım kolaylığı ile en çok tercih edilen zincir türlerinden biridir.

Halat zincirler

Kar zincirlerinin en uygun fiyatlı olan ancak bir diğer yandan en zor takılan modelidir. Bu zincirleri tek tek ayarlamanız gerektiği için montaj süreci uzun sürmektedir. Zincir için yüksek bir fiyat ödemek istemiyorsanız halat zincirleri tercih edebilirsiniz.

Hızlı takılan zincirler

Fiyatı en yüksek olan zincir türüdür. Takmak için hiçbir teknik bilgiye gerek olmadığı için kolay kullanılabilen zincir almak isteyenler sıklıkla bu zincirleri kullanır.

Zincir nasıl takılır?

Halat zincir nasıl takılır?

Halat zincirin tek avantajı uygun fiyatlı olmasıdır. Takılma süreci saatler alabilir. Zincirlerin uzun süreler harcanarak tekere tam oturtulması sağlanmalıdır. Eğer daha kolay kullanılan bir zincir istiyorsanız çelik halka zincirleri tercih edebilirsiniz

Çelik halka zincir nasıl takılır?

Halat zincirlere göre daha pahalı olsa da çelik halka zincir daha kolay takılabildiği için avantajlıdır. Çelik halka zinciri tekerin üstüne koyarak bağlantı noktalarını takmak yeterli olmaktadır. Lastiğe sıkıca tutunan çelik halka zincirler hem dayanıklıdır hem de kullanım kolaylığı sağlamaktadır.

Hızlı takma sistemli zincirler nasıl takılır?

Yüksek fiyatının karşılığını kolay kullanımı ile veren hızlı takma sistemlerini kullanmak son derece kolaydır. Tek yapmanız gereken her lastiğin üzerine zincirin takılması için gerekli olan kısmı vidalamak ve bu parça sayesinde lastiğe göre uzunluğunu ayarladığınız zinciri takmaktır.

Kar zinciri kullanmak otomobile zarar verir mi?

Kar zincirleriyle ilgili olarak halk arasında dolaşan ve tamamen yanlış olan bir inanış vardır. Bazıları kar zinciri kullanmanın aracın lastiğine hasar verdiğini ve bu nedenle kar zinciri kullanmanın zararlı olduğunu düşünür. Fakat doğru şekilde kullanılan kar zincirlerinin lastiğe zarar vermesi söz konusu bile olmaz.

Yapılan araştırmalara göre kar zincirleri kışın yaşanan trafik kazalarının meydana gelme ihtimalini önemli ölçüde düşürüyor. Kar zinciri kullanan sürücüler trafikte daha rahat bir şekilde ilerleyebiliyor ve daha düşük fren mesafesiyle istediği anda durabiliyor. Ayrıca zincir takılıyken hızlı gitmek güvensiz olduğu için araçlar düşük hızda yol alıyor ve bu da kazaların oluşma ihtimalinin düşmesini sağlıyor.

Aslına bakılırsa kar zinciri kullanmak değil de kullanmamak daha büyük zararlara yol açıyor. Kar zinciri bulunmayan araçlar tam anlamıyla buzun üstünde kontrolsüz bir şekilde savrulmaya mahkûm oluyor. Kış lastikleri kış koşulları için iyi performans sunsa da karlı zeminde yetersiz kalıyor. Lastiğin oyuklarına dolan karlar nedeniyle aracın kontrolü kolayca yitirilebiliyor ve kazalar kaçınılmaz hale geliyor. Özellikle de karlı zeminde fren yapılması gerektiğinde aracın kontrolü tamamen kayboluyor ve bu da tam manasıyla kazalara davetiye çıkarıyor.

Kar zinciri kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Karın ne zaman yağacağını net olarak kestirmek mümkün olmaz. Bu nedenle aracınız zorlu kış şartlarına her zaman hazır olmalıdır. Eğer kar zinciriniz yoksa en kısa sürede fiyat ve kullanım kolaylığı açısından size uygun olan kar zincirini satın almanızı ve aracınızın bagajında zinciri bulundurmanızı tavsiye ederiz. Zorlu kış şartlarında ulaşımı daha kolay sağlamak adına Kayseri’de araç kiralama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Kiralanan aracın üzerinde mutlaka zincir takılı olması gerekmektedir. Genel olarak bütün araçlara takılıdır fakat siz yine de kontrol edin.

Kar zinciri kullanılırken aracın sürüş dinamikleri tamamen değişir. Kar zinciri takılı değilken olduğu gibi rahat manevralar yapamaz ve yüksek hızlara çıkamazsınız. Lastiklerde kar zinciri bulunurken aracı nasıl kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız bu sizin için önemli bir güvenlik sorunu oluşturabilir. Aşağıda maddeler halinde anlattıklarımıza göz atarsanız kar zinciri takılı araçla neler yapmanız ve neler yapmamanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

·         Kar zinciri takma konusunda deneyimli değilseniz zincirin takılması sizin için zorlu ve sıkıcı bir süreç haline gelebilir. Bu konuda deneyimli bile olsanız gözünüzden bazı detaylar kaçabilir ve sürüş güvenliğini tehlikeye atan bazı durumlar oluşabilir. Bunun için zincirin lastiğe tam olarak ve doğru bir şekilde oturtulduğundan emin olmadan yola çıkmamanızı tavsiye ederiz.

·         Yola çıkmadan kar zincirini kontrol etmek tek başına yeterli olmaz. Çünkü zincirin yol şartlarına nasıl tepki vereceğini de kontrol etmek gerekir. Bu tepkiyi kontrol etmek adına zinciri taktıktan sonra 400-500 metre kadar yol gitmeli ve sonrasında arabayı durdurarak zincirleri tekrar kontrol etmelisiniz. Eğer zincirler yerinden oynadıysa veya normalde gelmemesi gereken bir ses geliyorsa zincirlerin bağlantısında bir sorun var demektir.

·         Kar zinciri yalnızca zemin tamamen karla kaplıyken kullanılmalıdır. Zincirin amacı lastiğin kara gömülmesini engellemek ve aracın ilerlemesine yardımcı olmaktır. Dolayısıyla farklı bir zeminde zincir kullanıldığında lastik zarar görebilir. Hatta uzun bir süre boyunca asfalt veya toprak zeminde zincir kullanırsanız aracın aksına bile hasar verebilirsiniz. Yerde araçla ilerlemeyi zorlaştıracak miktarda kar olmadığını gördüğünüz anda arabayı durdurmanız ve lastiklerdeki zinciri çıkarmanız en iyisi olacaktır.

·         Zincir takılı vaziyetteyken aracın hızının saatte 50 kilometrenin üstüne çıkması lastiklerin zarar görmesine neden olur. Ayrıca yüksek hızlarda aracın fren performansı önemli ölçüde düşeceğinden güvenlik riski de doğar. Bu nedenle kar zinciri takılı olan aracı kullanırken hızınızı artırmanın tehlikeli olacağını ve aracın manevra yeteneklerinin karlı zeminde kısıtlı olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.