İkame Araç Nedir? Hangi Durumlarda İkame Araç Verilir?

İkame Araç Nedir? Hangi Durumlarda İkame Araç Verilir?

AnasayfaBlogDuyuruİkame Araç Nedir? Hangi Durumlarda İkame Araç Verilir?
Duyuru
Güncel Bilgiler
24 Tem 2022 13:55

İlk motor bulunduğundan bugüne kadar arabalar ulaşım amaçlarımızı geliştirmiştir. Bugün ise özel arabalarımız bulunduğu gibi araç kiralama dahi yapabilmekteyiz. Araç kiralama bazen hayatımızın kurtarıcısı olabiliyor. Fakat sigorta şirketleri bazı ekstrem durumlarda bizlere ikame araç hizmeti sunabileceğini biliyor muydunuz?

İkame araç, aracın yapmış olduğu kazanın tarafsız bir eksper tarafından incelendikten sonra aracın trafiğe çıkamayacağı kararı verilirse, ilgili sigorta şirketinin en kısa sürede sigortalı için sağladığı yedek araca denir. Temin edilen ikame aracın, kaza yapan aracın özelliklerine en yakın olan araç olması gerekir. 

Hangi Durumlarda İkame Araç Verilir?

Sigorta şirketinin, sigortalıya bir ikame araç temin edebilmesi için aracın sürüş dinamiklerinin bozulmuş veya hasara uğramış olması gerekmektedir. İkame araç temin edilebilmesinin bir diğer yolu da aracın servis bakımında geçen süresinin uzamasıdır. Aracınızı servise götürdünüz fakat serviste bir hafta kalması gerekiyorsa sigorta şirketinden ikame araç talep edebilirsiniz. 

Küçük hasarlar dışında yani vuruk, çizik hasarlarda ikame araç sağlanmaz. İkame aracın sağlanabilmesi için aracın hareket eden aksamlarının arızalanması veya hasar görmesi durumunda kullanılamaz hale gelmesi gerekir. Böyle bir durumda yasal işlemler sürerken ikame araç talep edebilirsiniz. 

İkame araç alabilmeniz için poliçeniz üzerinde dikkat etmeniz gereken bir kaç husus bulunuyor. Dikkat etmeniz gereken en önemli husus ise sigorta poliçenizde ikame araç şartlarının net bir şekilde belirlenmiş olmasıdır. Şartların belirlenmediği durumlarda ise poliçeniz gereği ikame araç alamazsınız. Buna bağlantılı olarak diğer hususta ikame araç şartlarıdır. Size verilebilecek olan ikame aracın, sigortalanan araç standartlarında olması gerekmektedir. Aksi halde sigorta şirketi sigortalanan araçtan düşük standartlarda bir araç temin edebilir. 

Hangi Durumlarda İkame Araç Verilmez?

İkame araç, inanılanın aksine her durumda temin edilemez. Örneğin küçük hasar olarak kabul edilen vuruk ve çizilme gibi durumlarda sürüş aksamına bir zarar gelmediği için ikame araç hizmeti verilmez. Sizlerde Antalya’da özel aracınızla bir kaza yaptığınızda ve poliçenizde ikame araç hizmeti yoksa Alanya Gazipaşa Havalimanı’nda araç kiralama yapabilirsiniz. İkame araç talep edebilmenizin bir diğer önemli husus ise poliçenizdir. Poliçenizi mutlaka okuyun yoksa sigorta şirketinize ikame araç şartlarını poliçenize eklemesini isteyin. Aksi halde sigorta şirketiniz poliçenizin şartları gereği sizlere ikame araç temin etmek zorunda değildir. 

İkame araç kullanım süresi araç hasar gördüyse onarımı bitene kadardır. Onarım üç hafta sürecek ise üç haftalığına sigortalıya aynı standartlara sahip bir aracın temin edilmesi gerekmektedir. Araç talep edildikten sonra sigorta şirketi en geç 48 saat içerisinde konu ile ilgili işlem yapmak zorundadır. İkame araçlar kasko sigortasının bozulmasına sebep olmaz. İkame araç ilgili sigortanın hizmetlerinden bir tanesidir.

Bu makalemizde de ikame aracın ne olduğunu ve sigorta şirketlerinin hangi şartlar altında ikame araç temin etmesi gerektiğini kaleme almış olduk. Umarız ki böyle yüksek hasarlı bir kaza geçirmezsiniz veya ikame araç alabileceğiniz bir sorunla karşı karşıya kalmazsınız. Fakat böyle bir durumla karşılaşır ve ikame araç temini yapamazsanız araç kiralama seçeneklerini düşünebilirsiniz.
 

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.