Hibrit Araba Nedir ve Nasıl Çalışırlar?

Hibrit Araba Nedir ve Nasıl Çalışırlar?

AnasayfaBlogDuyuruHibrit Araba Nedir ve Nasıl Çalışırlar?
Duyuru
Güncel Bilgiler
06 Nis 2022 10:35

Hibrit kelimesinin anlamı melezdir. Farklılıkları bir araya getirerek bir güç yaratmayı misyon edinen üreticiler tarafından oldukça benimsenmiştir. 

Sürücüler de bu araçları kullanmak ve deneyimlemek oldukça istekli davranmaktalar. Zira hibrit arabalar araba piyasasına elektrikli araçların geleceğini bildirir gibiler. Tabi bu araçların performansını da merak eden sürücüler bulunmaktadır. Sırf merak ettiği için Trabzon’dan araç kiralama yaparak yaylalara hibrit araçlarla çıkmaya çalışan sürücüler dahi olmuştur. Genellikle kinetik enerjiyi depolamak suretiyle çalışırlar diyebiliriz. Fakat araç kaputunun içerisinde işler öyle anlatıldığı kadar kolay işlemiyor.

Son yıllarda en çok tartışılan konulardan birisi küresel ısınma oluyor. Araç üreticileri ise bu konuda ciddi AR-GE çalışmaları yürütmekteler. Çünkü insanlık olarak araçların hayatımızı kolaylaştırmasına alıştık fakat araçların doğamızı kirletmesine izin vermemeliyiz. Bu durumu araç üreticileri bilmekteler. Bu yüzden çoğu üretici yenilenebilir kaynaklar ile çalışan bir motor tasarlamaya çalışmaktalar. Hibrit motorlar da işte bu yüzden çıktılar. Fakat inanıyoruz ki bu motorlar sadece bir başlangıç, keza günümüzde bazı devletler önümüzdeki beş ya da on yıl içerisinde içten yanmalı motorlu araçları piyasadan kaldırmayı düşünüyor.

Hibrit Motorların Çalışma Prensipleri Nedir?

Devletler içten yanmalı motora sahip olan araçları kaldırmak gibi kararlar almaya başladığı için ve üreticilerde ürettikleri araçların satışlarını düşüremeyeceklerinden bu duruma ayak uydurmaya çalışıyorlar. Tabi üreticilerin bu konuda çektiği en büyük sıkıntı elektrikli araçları şarj etme süreleri oluyor. Çünkü insanların bugüne kadar alışkanlıkları bir iki dk süren yakıt doldurma işlemidir. Saatlerce süren şarj doldurma işlemleri değil. 

Malesef ki günümüzde şarj doldurma işlemini hızlandırabilecek bir teknoloji henüz hayatımıza girmedi fakat hibrit motorlar ile çalışan araçları şarj etmemize gerek yok. Çünkü onlar lastiklerin dönüşünden oluşan bir enerjiyi kullanarak aküleri şarj ediyor ve depolanan bu enerjiyi uygun bir sürüş anında kullanmak için yazılımlar geliştiriyorlar.

Hal böyle olunca hibrit motorların ilk önce incelenmesi gereken komponenti aküler olmuş oluyor. Bu aküler daima aracın enerji ihtiyacını yüklenmezler. Bazı modellerde bir aç kapa butonu olurken bazı modellerde hem bu buton bulunur hemde araç gerekli durumlarda bu enerjiyi yazılım desteği ile kullanır. 

Akülerden sonraki incelememiz gereken komponent ise aracın çoğunlukla kullandığı içten yanmalı bir motordur. Bu motorlar, günümüzde her gün gördüğümüz araçların içerisindeki motorlar gibi değil de makalemizin başındada söylediğimiz gibi melez motorlardır. Çünkü bu araçların, inceleyeceğimiz bir sonraki komponenti elektrikli motordur. 

Bu melez motorun yani hibritin genel olarak çalışma prensibi ise araç harekete geçerken veya düşük hızdayken elektrik motorunu kullanır. Bu sayede araç yakıt tasarrufu sağlarken, aracın kalkış anını hızlandırır. Bunu da elektrik motorunun tork gücünden alır. 

Araç seyir halindeyken eğer daha fazla güce ihtiyacınız olursa benzinli motor, elektrikli motorla birlikte çalışarak aracın sürüş performansını artırır. Araç sabit hızda ilerlerken yani siz hiç bir şekilde gaz pedalına basmıyorken, elektrikli ve benzinli motor, en optimum düzeyde yakıt tasarrufu sağlayacak şekilde dengede çalışır. Bu konuda fren pedalına bastığınızda veya yavaşlama anında tekerleklerin dönüş enerjisi ile bataryalar şarj olmaya başlar. 

Tüm bu sürüş dinamikleri aracınızın bataryasını, fren yaparken dahi doldurur. Ayrıca dış görünüm olarak da oldukça estetik görünen ve çağa ayak uyduran araçlardır. Öyleki uğrak tatil beldelerinde mesela Kuşadası’nda araç kiralama yaparsanız. Sürdüğünüz hibrit araca bir bakan birdaha bakacaktır. Ayrıca sizde merak ettiğiniz hibrit araç sürüş deneyimini tatmış olacaksınız. Makalemize burada son verirken sizlere iyi tatiller ve keyifli sürüşler diliyoruz.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.