Egzozdan Siyah Duman Çıkıyorsa

Egzozdan Siyah Duman Çıkıyorsa

AnasayfaBlogDuyuruEgzozdan Siyah Duman Çıkıyorsa
Duyuru
Güncel Bilgiler
24 Tem 2022 14:35

Arabalar hayatımızda ulaşım amacı doğrultusunda kullandığımız kilit araçlardır. Bir araba sahibi olun veya olmayın illaki bir arabaya veya otobüse binmişizdir. Fakat arabalar bozulunca ne yaparız? Arabalar bozulmaya yakın bazı sinyaller mi verir?

Arabalar bozulmaya yakın sürücüsüne bazı sinyaller verebilir. Bu sinyalleri okuyan sürücüler hemen müdahale eder fakat bilmeyenler malesef yolda kalma tehlikesi ile karşı karşıya kalır. Sizde araba tamiri ile uğraşmak istemiyorsanız ucuz araç kiralama seçeneklerinden faydanabilirsiniz. Araç kiralama şirketleri arabaların bütün bakımlarını yaptırarak çalışır vaziyette kiralayana teslim eder. Fakat siz yine de kiraladığınız arabanın egzozundan siyah duman çıkıyorsa, kiraladığınız şirkete bu durumu danışın. 

Arabadan Neden Siyah Duman Çıkar?

Genel olarak siyah duman atma durumu dizel motora sahip arabalarda meydana gelmektedir. Fakat nadirende olsa benzinli araçlarda da olabilir. Egzozdan çıkan siyah dumanın anlamı zengin yakıt karışımıdır. Daha detaylı anlatacak olursak, yanmamış yakıt anlamına gelir. Dizel motorlarda karbon oranının benzinli motorlara göre çok fazla olmasından dolayı dizel araçlarda daha çok karşılaşılan bir durumdur.

Egzozdan Çıkan Siyah Duman Bir Arıza Göstergesi Midir?

Bir noktaya kadar egzozdan çıkan siyah duman normal karşılanabilir. Mesela gaz pedalına bastığınızda egzozdan çıkan hafif siyah duman gayet normaldir. Fakat seyir halindeyden arabanın egzozdan siyah duman bulutu bırakması, arabanın turbo, enjektör, mazot ve mazot pompası gibi komponentlerinde arıza olduğunun göstergesidir. Bir arabanın siyah duman çıkarmasının sebepleri aşağıdakilerden birisi olabilir;

EGR valfi arızası: EGR valfinin görevi, henüz yanmamış yakıtı motora tekrar göndermektir. Bu valf arıza yaptığında egzozdan büyük siyah bir duman bulutu çıkacaktır.
Yakıt sistemlerinde oluşan arızalar; Dizel araçlarda enjektörler ve mazot pompası gibi komponentler bulunur. Bu komponentler motorun stabil bir şekilde çalışmasını sağlarlar. Eğer ki yakıt sisteminde oluşan bir arıza, motorun yakıtı tam yakamaması manasına gelir. Bu durumda arabanın egzozundan siyah duman çıkar.
Yakıt Kalitesi: Satın almış olduğunuz yakıt, arabanızın hareket etmesini sağladığını ve arabanın bütün parçaları arasında dolaştığını unutmayın. Arabanıza yakıt alırken mutlaka en kaliteli yakıtı almaya özen gösterin. Aksi halde arabanızın parçaları kullanım ömründen daha kısa sürede bozulabilir.

Siyah duman arızası bazen tatilde de karşımıza çıkıyor. Örneğin Antalya araç kiralama yaptınız ve yeni yakıt aldıktan sonra araç siyah duman atmaya başladıysa, aldığınız yakıtın kaliteli olmadığını göstermektedir. Bu tarz durumlarda siyah dumandan önce mutlaka yanlış bir şeyler olmuştur. Yanlış giden olayı tespit ederek arızaya nokta atışı yapma şansınız yüksek olur. 

Böylece arabamızdan çıkan siyah dumanın ne anlama geldiğini öğrenmiş olduk. Umarız böyle bir olay ile karşı karşıya kalmaz ve tatilinizi sorunsuz bir şekilde geçirirsiniz. Şimdiden iyi tatiller diliyoruz.
 

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.