Bir Destanın Başladığı Şehir: Samsun’da Gezilecek Tarihi Yerler

Bir Destanın Başladığı Şehir: Samsun’da Gezilecek Tarihi Yerler

AnasayfaBlogGeziBir Destanın Başladığı Şehir: Samsun’da Gezilecek Tarihi Yerler
Gezi
Yeme & İçme
Doğal & Tarihi
07 Ara 2022 10:55

Ülkemiz hem deniz turizmi, hem de kültür turizmi açısından oldukça zengindir. Çünkü hem tarih açısından zengin hemde deniz açısından zengin bir coğrafyada yaşamaktayız. Yerli yada yabancı fark etmeksizin genellikle ucuz araç kiralama yapılarak pek çok kültürel bölge gezintisi yapılmaktadır. Güzide ve tarihi kentlerimizden bir tanesi de Samsun’dur. Samsun özellikle Cumhuriyet tarihi için oldukça stratejik ve tarihi bir kenttir. Görülecek pek çok yer olduğu gibi tadılması gereken pek çok lezzet bulunmaktadır. Bizlerde Samsun’u ziyaret edecek okurlarımız için, kentin gezilmesi ve görülmesi gereken yerlerini kaleme aldık. 

Samsun’da Görülmesi Gereken Yerler

Cumhuriyet tarihi için oldukça stratejik bir bölge olan Samsun’da pek çok turistik bölge bulunmaktadır. Çünkü şehir Cumhuriyet tarihimizin dönüm noktası olan ve Atatürk’ün kurtuluş mücadelesini başlattığı şehir olarak bilinmektedir. Anadolu’daki insanların örgütlenmesi ile birlikte kurtuluş mücadelemizin başlatıldığı kilit noktalardandır. Bizlerde bu güzide yeri gezip görmek isteyenler için bazı bölgeleri kaleme alma gereği duyduk. İşte Samsun’da mutlaka görülmesi gereken yerler.  

1) Tütün İskelesi

Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a ilk adımını attığı yer Tütün İskelesi’dir. Bu açıdan sembolik anlamı oldukça büyüktür. Millî Mücadele’nin de ilk adımının atılması ile sonuçlanan adımın, pek çok manevi değeri bulunmaktadır. İskelenin devamında bulunan yol ise Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından “Kurtuluş Yolu” adı verilmiştir. Kurtuluş Yolu ismi verilen bu protokol yolu, Samsun’da gezilecek tarihi yerler arasında aklımıza ilk sırada gelmektedir. Söz konusu bu yol, 45 metre genişliğinde ve tam 400 metre uzunluğundadır. 

2) Saat Meydanı

Cumhuriyet Meydanı ile birlikte oldukça hareketli olan bu meydanın bir başka adı da Saathane Meydanı’dır. Tarihimiz boyunca bu tarz saat kulelerinin bulunduğu pek çok şehir bulunur. Genellikle bu tarz alanlar buluşma noktaları olarak oldukça rağbet görmektedir. 1887 yılında inşa edilen ve 1977 yılında restore edilen gösterişli saat kulesinden çevresi kaliteli restoranlar, kafeler, baharatçılar, organik ürünler alabileceğiniz satıcılar ve hediyelik eşya dükkanları ile doludur. Ayrıca meydana oldukça yakın olan Büyük Camii’yi de ziyaret edebilirsiniz. 

3) Atakum

Samsun merkezine sadece 5 kilometre uzaklıktaki bulunan bu ilçe, şehrin en popüler turistik noktalarından birisidir. Çünkü Orta Karadeniz ve Doğu Karadeniz'in en uzun sahiline sahiptir. Sahili ince kumlu ve deniz temizdir. Bu sahilde akşam yürüşüyü yapmanın romantik bir havası vardır. Çünkü denizin içine kadar uzanan ahşap yürüyüş yolu bulunmaktadır. Ayrıca oldukça merkezidir. Çevresinde alışveriş merkezleri, kafeler, oteller, restoranlar bulunmaktadır. Gece olduğu zaman ziyaretçilerine görsel şölen sunmaktadır. Buraya geldiğinizde gün batımı manzaraları eşliğinde taze deniz ürünleri tüketmeyi ve instagram için fotoğraf çekinmeyi unutmayın. Ayrıca Saathane Meydanı ile Atakum’da keyifli akşam yürüyüşlerine ve güzel bir tatil alışverişi de yapabilirsiniz.

4) Onur Anıtı ve Atatürk Parkı

Samsun’un Atatürk ile bağı hiç yadsınamaz seviyededir. İlkadım ilçesindeki Atatürk Parkı, Samsun’un ilk parkıdır. Parkın içerisinde Onur Anıtı bulunmaktadır. Anıt, Avustralyalı heykeltraş Heinrich Krippel tarafından yapılmıştır. 1927 yılında Samsun halkı tarafından sipariş edilmiş ve anıt, 1932’de dikilen şehre ulaşmıştır. Anıt, şehrin simge yapısı kabul edilmektedir. Anıtın yüksekliği ise 8.85 metredir. Anıtı ziyaret ettikten sonra bu güzel parkta biraz vakit öldürebilirsiniz. Bir başka tarihi anıt ise İlkadım Anıtı’dır. Anıtın manevi değeri ise heykeltraş Hakkı Atamulu tarafından Atatürk’ün doğumunun 100. yılı onuruna yapılmış olmasıdır. İlkadım Anıtı ise Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’da ayak bastığı iskelede yer almaktadır. Oldukça manidar bir yere sahip olan İlkadım Anıtı’nda Atatürk ile beraber kumandanlar görülmektedir.

Tarihi noktaları anlattıktan sonra, güzel bir Karadeniz iklimine sahip olan Samsun’un doğal güzelliklerini anlatmadan olmaz. Sizlerde bölgede araç kiralama yaparak, kültürel ve doğal güzelliklerin bulunduğu lokasyonlara daha rahat ulaşım sağlayabilirsiniz. İşte doğal güzellikleri ile ünlü olan bazı lokasyonlar;

  1. Vezirköprü
  2. Ladik
  3. Kabaceviz Şelaleleri
  4. Şahinkaya Kanyonu
  5. Asarkale ve Kaya Mezarları

Samsun’daki Müzeler

Samsun oldukça tarihi bir kent olduğundan dolayı, müzeleri de bir o kadar zengindir. Bu kenti, aileniz ile birlikte bir kültür turu yapmak için değerlendirebilirsiniz. Kente gelirseniz mutlaka gitmeniz gereken ve içerisinde pek değerli eserin bulunduğu müzeler, aşağıdaki gibidir.

1) Gazi Müzesi

Bugün, Samsun Gazi Müzesi olarak bilinen müze, geçmiş yıllarda Mıntıka Palas Oteli olarak bilinmektedir. 1902’de Jean Ionnis Mantika tarafından otel olarak inşa edilmiştir. Yapının adı Mıntıka Palas Oteli’ydi ve Mustafa Kemal Paşa Samsun’a ayak bastığında bu otelde konaklamıştı. 1926 yılında otel, Atatürk’e armağan edilmişti. Bina 8 Kasım 1996 yılından bugüne kadar Gazi Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Müze içerisinde 191 parça eser sergilenmekte ve Mustafa Kemal Paşa ile birlikte Samsun’a ayak basan silah arkadaşlarının balmumu heykelleri yer almaktadır. 

2) Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi

Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarını Samsun’a getiren Bandırma Vapuru görebileceğiniz bir açık hava müzesidir. Gemi kendini, hem tarihe hem hafızalarımıza kazınmıştir. Geminin bizzat kendisini değil, birebir benzerini görmekteyiz. Bandırma Vapuru ziyarete 2003 yılında açılmıştır. Müze içerisinde Atatürk’e ait eşyalar, araç ve gereçlerin yanı sıra Atatürk’ün silah arkadaşlarına ait olan balmumu heykelleri yer almaktadır. Ayrıca müze içerisinde sürekli olarak Atatürk’ün sevdiği şarkılar çalmaktadır.

3) Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Müze, Valilik binasının hemen yanında bulunmaktadır. 1981 yılında hizmete açılan müze iki yan ve bir orta salondan oluşmaktadır. Müze içerisinde Samsun’da hüküm sürmüş olan pek çok medeniyete ait eserler ve buluntular içermektedir. Söz konusu eserler ve buluntular Antik Amisos Kenti’ndeki arkeolojik çalışmalar ile çıkarılan eserler, Roma ve Bizans dönemlerine ait onlarca farklı eser, Amisos Hazinesi, Klasik, Helenistik, Roma, Bizans, Emevi, Selçuklu, Ortaçağ Avrupa, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait çok sayıda sikke yer almaktadır.

4) Havza Atatürk Evi Müzesi

Müze evi, Büyük Önder Mustafa Kemal Paşa’nın Millî Mücadele’nin meşalesini yaktığı ilk karargâhtır.  O zamanlarda Mesudiye Oteli olarak bilinen bölge bugün Havza Atatürk Evi Müzesi olarak, yani müze olarak hizmet vermektedir. Milli Mücadele döneminde Havza bölgesinin en seçkin konaklama yeri sayılan bu otel, bir aylık süre ile Atatürk ve beraberindekilerin ağırlanması için tahsis edilmiştir. Müze içerisinde Milli Mücadele’nin ilk genelgesi ve Kurtuluş Savaşı’nın başlatılmasına dair belge ve yazışmalar sergilenmektedir. Taşıdığı nadide eserler sayesinde ziyaretçilerin yoğun ilgisine burada rastlayabilirsiniz.

Samsun’da Tadılması Gereken Lezzetler

Samsun Karadeniz’de bulunan bir şehir olduğu için, yöresel lezzetleri oldukça fazla olan bir lokasyondur. Makalemizde saymış olduğumuz pek çok lokasyonu ziyaret ederseniz, muhtemelen acıkacaksınızdır. Kültürü ile kalplerimizi ve zihinlerimizi doyuran Samsun’da, midelerimizi de doyurabileceğimiz o lezzetler;

  • Bafra / Samsun Pidesi – Karadeniz Pidesi
  • Baklalı Sarma
  • Nokul
  • Oymaağaç Kebabı
  • Kaz Pilavı
  • Haluçka
  • Mısır Çorbası
  • Turşu Kavurması
  • Katık Sündürmesi

Sizlerde Samsun’a gelip, bu lezzetleri tüketebilir ve pek çok lokasyonu ziyaret edebileceğiniz, kültür turu yapabilirsiniz. Gezerken İnstagram için fotoğraf çektirmeyi unutmayın. Buraları gezmeden önce, Elitcar’ın yenilikçi web sitesi sayesinde istediğiniz tarihte, istediğiniz arabayı kiralayabilirsiniz.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.