Araç Motor Suyu Neden Eksilir?

Araç Motor Suyu Neden Eksilir?

AnasayfaBlogGüncel BilgilerAraç Motor Suyu Neden Eksilir?
Güncel Bilgiler
29 Kas 2022 14:05

Günümüzde otomobilleri ulaşım hususunda oldukça fazla kullanmaktayız. Bazılarımızın kendine ait şahsi arabaları bulunurken bazılarımız ucuz araç kiralama yaparak ulaşım alanında ihtiyaçlarımızı gidermekteyiz. Otomobillerde bulunan bir diğer husus ise motor suyudur. Çoğu araç sürücüsü motor suyunun neden eksildiğini ve nereden, nasıl kontrol edebileceğini bilmemektedir. 

Araçların motor suyunun eksilmesinin nedenleri, araca göre farklılık gösterebilmektedir. Çünkü günümüzde ticari ve binek olmak üzere pek çok farklı araç bulunmaktadır. Aracınızın motor suyunun neden eksilttiği ve sorunun neden kaynaklandığının tespiti de oldukça kolaydır. Su eksiltme durumu söz konusu ise kaçak var anlamına gelir ve kaçak bulunan nokta genellikle üst kapak contasıdır. Fakat farklı sızdırmanın nedeni radyatör de olabilmektedir. Radyatörde olan su eksiltme sorununun çözümü de oldukça kolaydır. Radyatör su kaçağı önleyicisi isminde satılan ürünün radyatöre takılması sonucunda çözüm sağlanabilir. Radyatör sorununda önleyici ürünün takılması genellikle sorunu giderir. 

Radyatörün haricinde üst kapak contası yanmış, erimiş olması ihtimali de yüksektir. Bu durum diğerlerine nazaran daha ciddi bir durum olarak nitelendirilir ve yanmış olan üst kapak contasının serviste değiştirilmesi gerekir. Maliyetler bakımından ele aldığımızda ise üst kapak conta fiyatı genellikle radyatör su kapağı önleyici ürünün fiyat maliyetinden fazladır. Bunların da haricinde boru bağlantılarında gevşeme meydana gelmiş olabilir ve gevşeyen söz konusu bağlantıların yeniden sıkılaştırılması gerekir. 

Motorun Su Eksiltmesinin 5 Nedeni

Motor su hortumunda, peteğinde veya radyatör su hortumunda meydana gelen çatlaklar da aracın su eksiltmesine neden olabilirler. Motor su eksiltmesinin bir diğer yaygın nedeni ise araçta bulunan su depolarında meydana gelen çatlaklar olabilir. Hatta bu çatlaklara ilk önce bakılması gerekmektedir. Ancak çatlağı depoya su koyarken fark etmek pek mümkün olmaz çünkü motor soğukken suya basınç uygulanmaz. Motor sıcakken motorun su eksiltme durumu söz konusu ise durum kolayca fark edilir. Detaylıca anlattıktan sonra motorun su eksiltme sebebine yanıt olarak aşağıdaki noktaları gözden geçirebilirsiniz.

  • Radyatör üst kapağı yanmış olabilir.
  • Radyatör, su sızdırıyor olabilir.
  • Radyatör boru bağlantıları gevşemiş olabilir.
  • Motor su hortumunda delik ya da çatlak olabilir.
  • Su deposunda çatlak olabilir.

Motorun Su Eksilttiğini Nasıl Anlarız?

Sahip olduğunuz araçta su eksiltme sorunundan şüphe duyuyorsanız, aracın markasına bağlı olarak servise gitmenizi önermekteyiz. Eğer Kayseri Havalimanı’nda araç kiralama yaptıysanız, kiralama yaptığınız şirket ile iletişime geçmenizi önermekteyiz. Fakat servise gitmeden aracınızın motorunda su eksiltme sorunu olup olmadığını anlamak mümkündür. İşi uzmanına bırakmak her zaman daha net ve doğru sonuç almayı sağlasa da kendi başınıza su eksiltme sorununu tespit edebilirsiniz. Tespit için aracı rolantide çalıştırılıp ara ara gaz verin ve eğer su eksiltme varsa eksilen suyun aracın içine veya dışına aktığını görebilirsiniz. Eğer su aracın içine akıyorsa genellikle peteklerde sorun var demektir. Su, araç dışına akıyorsa sorunlu parça radyatörde olabilir. Motor su eksiltme durumunu tespit etme işlemi oldukça kolaydır ancak soruna müdahalenin profesyonel kişiler tarafından yapılması önerilmektedir. Yanlış yapılan müdahale motora çok ciddi zarar verilebilir ve çok büyük masraf kalemleri çıkabilir.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.