Uygun fiyat ve güvenilir hizmet anlayışı ile Elitcar Bursa Araba Kiralama ayrıcalıklarını ve kusursuz deneyimi yaşayın!
Türkiye’nin en kalabalık dördüncü şehri olan Bursa ekonomik, sosyo-kültürel ve doğası açısından en yaşanabilir şehirlerindendir. Çok eski bir yerleşim bölgesi olduğu için, çeşitli uygarlıklardan izler taşır. Şehir Bithynialılar ve Prusiaslılar zamanında kurulmuştur. Bu yüzden ilk adı Bitinya ve Prusa diye anılır. Şehir günümüzde İznik Gölü’nün olduğu alanda kurulmuştur. Pek çok medeniyet ve uygarlığın fethettiği bölgeye müslümanlar, Abbasiler zamanında, Türkler Anadolu Selçuklu zamanında gelmiştir. İznik bir dönem Anadolu Selçuklu Devleti’nin başkenti bile olmuştur. Haçlı Seferleri sonrası Haçlıların eline geçmiş, daha sonra Bizans İmparatorluğu’nun başkenti olmuştur.
Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey Bizans ile savaşında şehre çok yaklaşmış, 1326 yılında da Orhan Bey şehri teslim almıştır. Osmanlı Devleti kurulduktan sonra 5 yıl süreyle İznik başkent seçilmiştir. Bursa Yıldırım Bayezid zamanında adeta altın çağını yaşamıştır. Osmanlı mimarisinin en güzel örnekleri Bursa’da hayata geçirilmiş, günümüzde tarihi yapı ve sanat eserleri olarak korunmaya devam etmiştir. Osmanlı İmparatorluğu için Bursa her zaman büyük bir yere sahip olmuş, Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettikten sonra şehir arka planda olsa da her zaman stratejik önemini korumuştur.Cumhuriyet yıllarında şehre büyük yatırımlar yapılmış ve kısa sürede denebilecek bir yükselişe geçmiştir. Şehir savaştan sonra toparlanmış ve Türkiye’nin en cazip şehirlerinden biri olmuştur.
Bursa gibi fethedildikten sonra başkent yapılacak ve uygarlıkların en önemli şehri olacak bir bölgede tarihten bolca izler bulunur. Fakat Osmanlı İmparatorluğu şehrin geleceği için önemli bir dönüm noktası olmuştur. Yeni kurulan devlet ve sonrasında gelen imparatorluk yapısı şehrin bu kültürle entegre olmasını sağlamıştır. Osmanlı zamanında kalan en güzel cami, kervansaray, külliye gibi yapılar Bursa’nın her köşesinde karşınıza çıkar. Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılan Ulu Camii böyle yapıların başında gelir. Camide kullanılan malzemeler ve içinde yer alan galaksi simgeleri eşi benzeri olmayan bir yapının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Tüm evrenin külle resmedilmesi ayrıca ironik ve güzeldir. Dışarıdan büyüleyen yapı, içine girince insanı hayranlıkla şaşkına çevirir. Sanki bu büyük yapının içine girince, daha büyük bir bir şeyin içine girmiş gibi bir his doğar. Destansı bir yolculuktur bu.
Bursa Osmanlı mimarisinin örneklerinden olan Yeşil Camii Çandarlı Halil İbrahim Paşa tarafından, daha sonra ölümü üzerine oğlu Çandarlı Ali tarafından yaptırılmıştır. Bir Osmanlı sadrazamı tarafından yaptırılan camide yer yer Selçuklu etkisi görülür. Adının yeşil olması kullanılan çini ve tuğlaların yeşil olmasından kaynaklanır. Tek kubbeli olup, kurşun kaplama üzeri mermer taşlarla döşenmiştir. 2015 yılında tekrar restore edilen yapı, İznik ziyaretinde mutlaka görülesi yerlerden.
Bursa’ya sürekli gelen veya hayatında hiç gelmeyen biri için ilk akla gelenlerden biri de çarşılarıdır. Hala geçmişin geleneklerine bağlı kalmaya çalışan çarşıların en güzel örneklerinden biri Koza Han’dır. Han’ın tarihsel dokusunun yanında restoranlarda dinlenebilir, çarşıda yer alan dükkanlardan Bursa yöresel lezzetlerinden satın alabilirsiniz. Çarşı Yıldırım Bayezid zamanında yaptırılmıştır. Yapıldığı yıllarda özellikle ipek böceği kozaları satılmıştır.
Bursa için dini değere sahip olan ve aynı zamanda tarihi bir mekan olan Orhangazi Camii adından anlaşılacağı gibi Orhan Gazi tarafından yaptırılmıştır. Camiinin inşasında kesme ve yığma taşlar, tuğla kullanılmıştır. Camiinin yapımı tamamlandığında içinde medrese, hamam, aşhane gibi alanlar da vardı.
Tirilye Bursa’nın en güzel yerlerinden biridir. Mudanya gibi şahane bir ilçenin, tatlı kasabalarındandır. Yolunuz Tirilye’ye düşerse meşhur Tirilye evlerini görmeden dönmeyin deriz. Kerpiç ve ahşapla inşaa edilen evler, gelen herkesi kendine hayran bırakmadan ayrılmaya izin vermez. Bizans etkisi olan evler üç katlı olup, tarihi dokusunu korumayı başarmıştır.
Ülkenin en güzel şehirlerinden biri olan Bursa kısa bir zaman diliminde keşfedilemeyecek kadar özeldir. Her bir ilçesi ayrı güzelliktedir. Kaplıcalar, kanyonlar, göller, deniz ve doğanın diğer güzelliklerinde bonkör davrandığı yerlerdendir. Nilüfer ilçesinde yer alan Gölyazı son yıllarda güzelliği, sakinliği ile dikkat çekiyor. Daha sakin ve doğaya dönük yaşam için ideal yerler arasındadır. Ulubat Gölü bir doğa harikasının yanında yer alan Gölyazı aslında bir balıkçı köyüdür. Rumların eskiden balıkçılık yaptığı bu köyde mübadele yıllarından sonra balıkçılık önemli bir faaliyet olmaktan çıkmıştır. Gölyazı o kadar küçük ve büyüleyicidir ki bir masaldaymış hissi verir. Biraz köyü gezdiğinizde karşınıza devasa çınar ağacı çıkar.
Bursa’ya yolu düşümüş biri için İznik mutlaka uğranması gereken rotalardandır. Tarihin her döneminde önemli bir merkez olmuş İznik, doğanın güzelliklerinin de başkenti gibidir. Sansarak Koyu ve İznik Gölü ziyaret listelerinde olması gereken yerlerden. Dere içinden yürüyerek ulaşılan kanyona doğru yol alırken aynı zamanda şelale, gölet gibi güzelliklere rastlarsınız. Uzun bir yolculuk olacağı için sonrasında kanyonda bulunan restoranlardan birinde özellikle balık yemenizi öneririz. İznik Gölü Türkiye’nin en büyük beşinci gölüdür. Tatlı su gölü olan İznik Gölü’nün güzelliğinin etrafını bağlar, bağçeler tamamlar.
Bursa göl yönünden oldukça zengin bir şehir. Ulubat Gölü hem su açısından değerli olup hem de eşsiz bir manzaraya sahiptir. Koruma altındadır. Hemen yanına Eskikaraağaç gibi tatlı mı tatlı bir köy kondurulmuştur. Diğer adı Leylek Köyü’dür. Çünkü özellikle bahar aylarında köyün her yerine leylek istilası başlar. Yolunuz Bursa’ya ve Ulubat Gölü yakınına düşerse bu masalsı filmlerden çıkmış gibi duran köyü ziyaret edin deriz.
Bursa’da spor denilince akla istisnasız herkesin kayak gelir. Uludağ Türkiye’nin en önemli kayak merkezlerinden biridir. Fatintepe ve Kuşaklıkaya adlı iki tepenin arasında dev bir kayak merkezi bulunur. Bursa merkeze yarım saat mesafede bulunan kayak merkezi kış turizminin hem ülke içinde hem de dünya çapında merkezlerinden biridir. Roma İmparatorluğu hıristiyanlığı kabul ettikten sonra bu tepelerde manastırlar kurulmuştur. Keşişler bu tepelerde inzivaya çekilmiştir.
İskender, inegöl köfte, kestane şekeri, cantık, pideli köftenin başka hiçbir yerde yenmemesi gerektiğini Bursalı biri bilir. Aynı şekilde bu lezzetleri bir de Bursa’da deneyen biri farkı anlayacaktır. İskender Bursa için klasik bir döner değildir. Bursa’da yapılan İskenderlerin eti Uludağ’ın eteklerinde yaşayan koçlarındır. Az yağlı bu ete kaliteli yoğurtlar ve domatesler eşlik eder.
Bursa İnegöl’de ilk defa ortaya çıkan ve ülkeye yayılan İnegöl köfte dana ve kuzu etiyle yapılır. O yüzden her şehirde yediğiniz tadı İnegöl’de yediğiniz gibi almazsınız. İskender kültürünün devamı olan pideli köfte de benzer bir işlemden geçer. Fakat tek farkı dönerlerin yerini köftelerin almasıdır. Bursa’da pideli köfte mayalı yapılır.
Her damak zevkine uymasa da tadına aşık olanların vazgeçemeyeceği kestane şekerinin kestaneleri Uludağ’dan toplanır. Haşlanan, ayıklanan kestaneler, sarılarak şerbete batırılır. İsteğe göre farklı lezzetlerle tatlandırılır.
Bursa’ya Türkiye’nin her yerinden ulaşım sağlamak kolaydır. İstanbul’dan genelde özel araçlar veya otobüsler tercih edilir. İstanbul’dan özel aracıyla gidenler arabalı vapurlar veya geçtiğimiz senelerde yapımı tamamlanan Osmangazi Köprüsü ile ulaşım sağlayabilir. Türkiye’nin her yerinden otobüsler Bursa Otogarı’na gelir. Özel araç sahibi olmayan ama araba ile gitmek isteyenler için yine araç kiralama şansı bulunur. Pek bilinmese de Yenişehir Havalimanı’da hizmettedir. Fakat sefer veya uçuş çok fazla yoktur. Mudanya Güzelyalı ve İstanbul Yenikapı üzerinden deniz yoluyla şehre ulaşım sağlanabilir.