Yeşil Kart Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar?

Yeşil Kart Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar?

AnasayfaBlogGüncel BilgilerYeşil Kart Sigortası Nedir, Ne İşe Yarar?
Güncel Bilgiler
22 Ara 2022 11:40

Yeşil kart sigortası, yeşil kart sistemine üye olan ülkelerde geçerli olan bir motorlu taşıt sigortasıdır. Yurt dışından gelen misafirler dilerse İstanbul’da araç kiralama gibi değerlendirmeler yapabilirler. Bu hususta oldukça risksiz olmakla birlikte kiralanan aracın tüm bakımları ve yasal işlemleri gerçekleştirilmiştir. 

Yeşil kart sigortasının sistemi zorunlu trafik sigortası ile aynıdır fakat daha uluslararası bir sigortadır. Yeşil kart sigortası sahipleri gidecekleri ülkelerde ekstra olarak taşıt sigortası yaptırmak zorunda kalmazlar. Böylece uluslararası geçerliliği olan bir sigortaya sahip olurlar. Tek dikkat etmeniz gereken nokta, gittiğiniz ülkede yeşil kart sigortasının geçerli olmasıdır.

Yeşil Kart Sigortası Nereden Alınır ve İşleyişi Nasıldır?    

Yeşil kart sigortası ülkemiz dahil olmak üzere toplamda 46 ülkede geçerliliği bulunan bir motorlu taşıt sigortasıdır. İşleyişi ise ülkemizde bulunan zorunlu trafik sigortası ile aynıdır. Bir kaza anında karşı tarafın masrafını karşılar. Yeşil kart sigortası üye ülkeler dışında geçerliliği bulunmamaktadır. Ülkemizde yeşil kart sigortası yaptırmak için Türkiye Motorlu Taşıtlar Bürosu kurumu üzerinden yapılmaktadır. Yeşil kart sigortasını sigorta şirketleri ve bankalar aracılığı ile satın alabilirsiniz. Bunun yanında peşin ödeme ile sınır kapısında satın alabilirsiniz.

Yeşil kart sigortası fiyatları Türkiye Motorlu Taşıtlar Bürosu tarafından her yıl belirlenmektedir. 2022 yılı için belirlenen fiyatlar, her araç sınıfı için değişmekte olup, aşağıdaki gibidir.

2022 Yılı Yeşil Kart Sigortası Fiyatları

Araç Tipi

Fiyat

Otomobil

225 EUR

Taksi

225 EUR

Minibüs

550 EUR

Otobüs

700 EUR

Büyük Otobüs

850 EUR

Kamyonet

500 EUR

Kamyon

1.250 EUR

İş Makinesi

300 EUR

Traktör

50 EUR

Römork

85 EUR

Motosiklet

180 EUR

Tanker

1.250 EUR

Çekici

1.250 EUR

Özel Amaçlı Taşıt

700 EUR

Tarım Makinesi

300 EUR

 

Yeşil Kart Sigortası Hangi Ülkelerde Geçerlidir?

Yeşil kart sigortası üye olmayan ülkelerde geçerli değildir. Bu sebepten dolayı aşağıda yazılan ülkelere seyahat edecek olanlar yeşil kart sigortası yaptırmalıdır. Bunların dışında gittiğiniz ülkede araç kiralama seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz. Üstelik bütün ülkelerde benzer fiyat seçenekleri ile kiralama seçenekleri bulunmaktadır. Yine de kendi aracınızla birlikte gitmek isterseniz, yeşil kart sigortası aşağıdaki ülkelerde geçerlidir.

Yeşil Kart Sigortasının Geçerli Olduğu Ülkeler

Arnavutluk

Danimarka

Malta

Azerbaycan

Estonya

Fas

Bulgaristan

Finlandiye

Moldova

Almanya

İngiltere

Makedonya

İspanya

Yunanistan

Karadağ

Fransa

Macaristan

Norveç

Avusturya

Hırvatistan

Hollanda

Andorra

İtalya

Portekiz

Belçika

İran

Polonya

Bosna Hersek

İrlanda

Romanya

Beyaz Rusya

İzlanda

Rusya

İsviçre

Lüksemburg

İsveç

Kıbrıs

Letonya

Slovak Cumhuriyeti

Çek Cumhuriyeti

Litvanya

Slovenya

Türkiye

Tunus

 

Ukrayna

Sırbistan

 

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.