Otomobiller, ulaşım konusunda hayatımızı kolaylaştıran en büyük araçlardır. Bu günlerde hava kirliliği ve iklim krizi sebebiyle otomobillerin yakıt türü değiştirilmeye çalışılmaktadır. İster araç kiralama olsun isterse şahsi bir araç olsun, tüm otomobillerin belirli standartları bulunmaktadır. Vites hususundaki standartlar ile üç gruba ayrılmaktadır. En çok kullanılan ve ilk çıkan vites şekli manuel vites, tam otomatik vites ve yarı otomatik vitestir. Bu makalemizin konusu ise tam otomatik ve yarı otomatik vites arasındaki farklar nelerdir. İkisi arasındaki farkı anlamak için iki vites türünü de ayrı ayrı ele almak ve vites nedir anlamak gerekmektedir.
Vites, motora hareket etmesi için iletim gücünün iletilmesi ve aynı zamanda gücün tekerleklere iletilmesi sağlayan bir kontrolcüdür. Her araçta bulunur ve vites aracılığı ile tekerlere gidecek güç arasında geçiş yapabilirsiniz. Vites üzerinde bulunan rakamlar, sürücüye yardımcı olmakla birlikte motor gücünün yönlendirilmesini sağlamaktadır. Eğer ki vites değiştirmeden gücü yükseltirseniz, motoru kendi gücünde boğabilirsiniz.
Yarı Otomatik Vites Nedir?
Bazı sürücüler yarı otomatik mi, o da nedir diye kendilerine sorabilirler. Fakat sandığınız gibi manuel vitesi yarı otomatik diye adlandırmıyoruz. Yarı otomatik vites manuel vites ile aynı görünmese de aynı mantıkta çalışmaktadır. Fakat yarı otomatik araçlarda debriyaj pedalı bulunmaz. Buna bağlı olarakta yarı otomatik araçlar daha konforlu ve rahat bir yolculuk sunar. Özellikle uzun yol yapacak şoförler daha ekonomik bir yolculuk için tercih etmektedir. Tam otomatik araçlardan fark olarak insanların yanılgısını sayabiliriz. Eğer bir araçta debriyaj pedalı bulunmuyorsa o araç tam otomatik olarak nitelendirilebiliyor. Fakat bu yanlış bir algıdır. Bir otomobilde debriyaj pedalı bulunmuyorsa ve vitesi yine de eliniz ile değiştiriyorsanız o araç yarı otomatik araçtır. Yarı otomatik araçların vitesleri üzerinde manuel araçlar gibi vites sayıları yazmaz. Yarı otomatik araç viteslerinde vites geçişleri + veya - işaretleri ile sağlanır. Hangi viteste olduğunuzu aracın ekranından görebilirsiniz. Yarı otomatik olan çoğu aracı tek bir tuş veya vites geçişi ile tam otomatik moda alabilirsiniz. Yarı otomatik araç kullandığınızda, manuel araçlarda olduğu gibi vites geçişlerini hissetmeniz gayet doğaldır.
Tam Otomatik Vites Nedir?
Tam otomatik araçları herkes bilir. Kullanması oldukça kolaydır. Vitese çok fazla dokunmazsınız, sadece gaz ve fren pedalları ile seyir halinde kalabilirsiniz. Tam otomatik otomobillerden İstanbul’da araç kiralama yaptığınızda çok rahat edebilirsiniz. İstanbul’un bezdirici trafiğinde ilaç gibi gelen bir yanı olabilir. Genel olarak tam otomatik araçların vitesleri üzerinde bazı harfler bulunur. Bu harflerin anlamları ise aşağıdaki gibidir.
D Harfi: Bu harf ingilizce olarak “Drive” anlamına gelir. Aracı hareket ettirmeden önce vitesi D harfine almalısınız. Böylece araç, sürüş boyunca vites geçişlerinin yapılmasını sağlar.
N Harfi: Bu harfin anlamı ingilizce “Neutral” anlamına gelir. Otomobili boşa almak için kullanılmaktadır.
R Harfi: Bu harf manuel araçlarda da bulunmaktadır. İngilizce olarak “Reverse” anlamına gelir. Otomobilin geri geri gitmesini sağlayan vitestir.
P Harfi: Bu harf park anlamına gelir. Aracı park etmek isterseniz, vitesi P harfine almalısınız.
Tam otomatik araç kullandığınızda vites geçişlerini hissetmezsiniz. Çünkü araçta bulunan sensörler yardımıyla araç kendi kendine vites geçişlerini en iyi şekilde yapmaktadır. Fakat yarı otomatik araçlarda vites geçişlerini hissedersiniz. Ayrıca tam otomatik araçlarda güç direkt olarak konvertöre gideceğinden ötürü tork kaybı yaşayabilirsiniz. Araç kiralama konusunda da Elitcar’ın yenilikçi web sitesi sayesinde ister yarı otomatik, ister tam otomatik isterseniz de manuel vites araçları kolaylıkla görebilir ve seçebilirsiniz.