Otomatik Viteste Harflerin Anlamları Nelerdir?

Otomatik Viteste Harflerin Anlamları Nelerdir?

AnasayfaBlogDuyuruOtomatik Viteste Harflerin Anlamları Nelerdir?
Duyuru
18 Mar 2022 11:35

Günümüzde artık araçlar neredeyse herkesin kullandığı bir vasıta olmaya başladı. Özellikle yeni araç sürmeye başlayan sürücüler için otomatik vites araçların vites kutusu üzerinde veya yanındaki harf ve sayılar bazen kafa karıştırıcı olabilir. 

Araç üreten markalar günümüzde sürücülerin konforunu artıran özellikler koymaktadır. Fakat bu özellikler bazen kafa karıştırıcı olmasının yanında araç kiralama yapan sürücülerin çözmesi de zaman alabiliyor. Örnek olarak Kayseri’de araç kiralama yapan bir sürücü için otomatik vites araca binince özelliklerini çözmesi bir yarım saat ile bir saat arasında olabiliyor. Araçtan araca, markadan markaya da bu özelliklerin değiştiğini düşünürsek kafa karıştırıcı olması da normal diyebiliriz. Bu hususta dileyen sürücüler aracı kiralama şirketindeki görevliden özelliklerini kısaca anlatmasını rica edebilirler.

Otomatik Vites Araçların Üzerindeki Harflerin Anlamları Nelerdir?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi araçların vites kutusu üzerinde, yanında, köşesinde pek çok harf görürüz. Bu harfler markaların menşei ülkelerin kullanım alışkanlıklarına göre değişebilir fakat mantık olarak hepsi aynı görevi görürler.

Bu harflerden bir tanesi de ise “L” harfidir. Bu harf genellikle vites kutusunun üzerinde bulunur. İngilizce açılımı ise “Low” demektir. Yani türkçeye çevirecek olursak düşük devir veya aşağı devir denebilir. Bilindiği üzere otomatik vites araçlarda debriyaj yoktur. 

“L” vites genellikle sıkışık trafik gibi sürekli dur kalk yapılan durumlarda vitesin sürekli otomatik olarak değişmesi vites kutusu üzerindeki baskıyı arttırarak aracı yormaktadır. “L” vites ile manuel viteslerdeki gibi 1. vitese sabitlenerek bu sayede aracın vites büyütmemesi sağlanır. 

Peki vites kutusu üzerindeki bir diğer harf olan “N” harfinin fonksiyonu nedir. “N” harfi aracın herhangi bir şekilde itme veya çekme durumunun yaşanmadığı, yani motorun çalışmadığı durumlarda kullanılır. “N” harfinin açılımı ise nötr ya da İngilizce neutral anlamına gelmektedir. Bazı sürücüler ışıklarda beklerken araçlarını bu vitese alıp motoru boşa almaktadır. Belirttiğimiz gibi bu harfler markaların bağlı bulunduğu ülkelerdeki sürücülerin sürüş dinamiklerine göre belirlenmektedir. 

Vites kutusunda veya aracın gövdesinde bulunan bir diğer harf ise “S” harfidir. Bu harfin anlamı ise spor anlamına gelmektedir. Örnek verecek olursak, Sivas’ta araç kiralama yaptınız. Yollar boş ve biraz hızlı araç sürmek istediniz. Bu modu açarak sürdüğünüzde spor araba sürüyormuş hissini almanızı sağlayacaktır. Ayrıca bu modu açtığınızda diğer modlara göre vites geçişleri çok daha yüksek devir aralığında olacaktır. Bunun yanında yakıt tüketimi de artacaktır.

Otomatik Vites Araçların Üzerindeki Sayıların Anlamları Nelerdir?

Otomatik araçlarda debriyaj yoktur. Fakat buna rağmen vites kutularının üzerinde 1-2-3 gibi rakamlar bulunmaktadır. Otomatik vites araçlarda vitesinizi 1. vitese aldığınızda genellikle trafik alanlarında kullanılır. Bir diğer tanımı da yukarıda açıkladığımız “N” harfine denk gelmektedir. Bu vitesle araç ortalama 30 km hıza kadar çıkabilmektedir. 

Otomatik aracınızı 2. vitese aldığınızda araç ortalama 60 km hızla gidecektir. Eğer 3. vitese aldığınızda ise aracınız ortalama 100 km hızla gider. Araç üreticilerin bunu yapmasının sebebi ise kurallara uyarken hız ayarlaması yapmak yerine vites ayarı yapmanın daha kolay olmasından kaynaklanmaktadır.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.