Yabancı Plakalı Araçlara Ceza Nasıl Uygulanıyor?


Her ülke, otomobillerde belirli plaka yasaları ile bütünleştirilmiş plakaları kullanmaktadır. Ülkemizde de ister ucuz araç kiralama olsun isterse şahsi araç olsun belirli kurallar bulunur. Plaka üzerindeki kurallarımız şehir şehir değişmektedir. Alfabeye göre hazırlanmış şehirlerin isimleri birden başlayarak seksen bire kadar ilerleyebilmektedir. İl kodunun sonrasında bulunan harfler ise plakanın bağlı olduğu vergi dairesini simgeler. Bir nevi bulunduğu ilin ilçesini simgeler diyebiliriz.

Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları da bazen tatil amacı doğrultusunda ülkemizi araçları ile ziyaret etmektedir. Bazı sürücüler aşırı hız veya çeşitli şekillerde cezaya maruz kalabilir. Ülkemizde bulunan EDS sistemleri sayesinde araçlar durdurulmadan ceza yazılabiliyor. Bu durum ülke vatandaşları için geçerlidir. Plakanın bağlı bulunduğu adrese ceza tahakkuk ettirilir. Fakat yabancı plakalı araçların böyle bir kaydı bulunmamaktadır. 

Gurbetçi vatandaşlarımız hızlı olduğu ve rahat olduğu gerekçesiyle araç kiralama yöntemini tercih ederler fakat kendi otomobiliyle ülkemizi ziyaret eden ve ceza yiyen vatandaşların Maliye Bakanlığı’nın bağlı olduğu vergi dairelerine veya PTT şubelerine cezalarının ödenmesi gerekir. Aksi halde ülke çıkışında problemler yaşanabilir. Cezalar elektronik sistemler üzerinden kesilmekte olup, Gelir İdaresi Başkanlığına sevk edilmektedir. Gurbetçi vatandaşlarımız bu sistemler sayesinde tahakkuk eden cezaları, plakalarını yazarak kontrol edebilmektedir. Ben şimdi nereden bulacağım PTT veya Vergi Dairesi’ni diyen vatandaşlarımız için eğer bir Türk bankasında hesabınız bulunuyorsa, hesabınız aracılığı ile ödeme yapabilirsiniz. Ayrıca cezayı sadece nakit değil isterseniz kredi kartlarınız aracılığı ile yapabilirsiniz. Kontrol edilmeyen ve ödenmeyen cezalar ülkeyi terk etme durumunda yani gümrük kapılarında tespit edilmektedir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından aracın ülkeyi terk etmesine izin verilmez.


Yurt Dışından Alınan Sürücü Belgesi İle Türkiye’de Araç Kullanılabilir Mi?

Her ülkenin kendi kuralları çerçevesinde ehliyet verildiği bilinmektedir. Avrupa Birliği ülkeleri arasında tek bir ehliyet problem yaratmaz çünkü ortak bir ehliyet yasaları bulunmaktadır. Ülkemizdeki kanunlara göre ise yurt dışından alınan ehliyetler ile ülkeye giriş yapıldığı tarihten başlamak üzere iki yıl boyunca araç kullanılabilmektedir. Fakat altı aydan fazladır ülkemizde bulunan gurbetçiler örneğin İstanbul’da araç kiralama yaptıklarında sürücü belgelerini dış temsilcilikler veya noter tarafından onaylanmış olması gerekir. Türkçe tercümeleri ile birlikte sürücü belgeleri göstermeleri istenebilmektedir. İki yıl sonunda ise yabancı sürücü belgesinin ülkemizdeki sürücü belgesi ile değiştirilmiş olması gerekir. 

Direkt olarak yabancı ülke vatandaşları ise, yabancı sürücü belgeleri ile en fazla altı ay boyunca araç kullanabilmektedir. Ayrıca konsolosluklarımız aracılığı ile sürücü belgesi başvurusu yapılmamaktadır.

Türkiye’de Hız Sınırı Ne Kadar?

Farklı ülkelerde yollar çok farklı olduğundan dolayı hız limiti bazen üst bazende alt limitlerde olabiliyor. Her ülkenin kendine özgü trafik kuralları olabildiği gibi ortak kurallarda olabiliyor. Ülkemizdeki hız sınırı kurallarına yabancı bir sürücünün alışması zaman alabilir. İşte ülkemizde bulunan yollardaki hız sınırı çeşitliliği;

Araç Tipi

Yerleşim Yeri İçerisinde

Şehirler Arası Çift Yönlü Karayollarında

Bölünmüş Yollarda

Otoyollarda

Otomobil

50 KM

90 KM

110 KM

120 KM

Minibüs

50 KM

80 KM

90 KM

100 KM

Kamyonet

50 KM

80 KM

85 KM

95 KM

Kamyon

50 KM

80 KM

85 KM

90 KM

Motosikletler

50 KM

70 KM

80 KM

80 KM


Yukarıda bulunan tablo aracılığı ile yollarda azami hız sınırlarını görebilirsiniz. Özellikle EDS tabelasının bulunduğu yollarda dikkatli olmanız ve hızınızı ayarlamanız önerilir. Trafik kuralları içerisinde bulunan hız sınırlarının tamamen trafik güvenliğini sağlamak olduğunun lütfen unutmayın. Araç kiralama yapsanız dahi tahakkuk eden cezaların ödenmesi mecburidir. Trafik kurallarına uyalım, uymayanları ise uyaralım.

Elitcar
Mobil Uygulamamızı İndirin
Mobil uygulamamızı indirin ve araç kiralama işlemlerinizi hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirin.
Elitcar Rental Mobile AppElitcar Rental Mobile App