Uzun Yola Çıkmadan Önce Dikkat Etmeniz Gereken Şeyler

Uzun Yola Çıkmadan Önce Dikkat Etmeniz Gereken Şeyler

AnasayfaBlogGüncel BilgilerUzun Yola Çıkmadan Önce Dikkat Etmeniz Gereken Şeyler
Güncel Bilgiler
14 Nis 2022 15:55

Tabii bilinenin aksine insanlar hep tatil yapmak üzere uzun yol yapmazlar. Bazen iş icabı da uzun yola çıkılabilir. Örnek olarak İstanbul’dan araç kiralama yaparak Türkiye genelinde bir turneye çıkan sürücüler de var. İster tatil için isterseniz iş için uzun yola çıkın, bu yolu eğlenceli ve güvenli hale getirmek gerekmektedir. İşte bu makalemizde de sizlere uzun yola çıkmadan önce gideceğiniz bu yolu nasıl güvenli ve eğlenceli hale getirebilirsiniz onu anlatacağız.

Uzun Yola Çıkmadan Önce Güvenlik İçin Yapmanız Gereken Şeyler

Uzun yola çıkmadan evvel ihtiyaçlarınızı belirlemelisiniz. Eğer bir araç kiralayarak yola çıkacaksanız. Araçta seyahat edecek kişi sayısına göre bir araç modeli seçtiğinizden emin olmanız gerekir. Kısa mesafelerde belki sıkış tıkış gidebilirsiniz fakat uzun yolda sıkışarak gitmek oldukça yorucu olabilir. Birde araca bagajlarınızı yerleştireceğinizi düşünürsek oldukça ortam sıkışık olabilir. Araç seçerken düşündüğünüzün bir tık üstü hacme sahip araç seçerseniz daha rahat seyahat edebilirsiniz.

Eğer kendi aracınız ile seyahat edecekseniz aracınızın yetkili bir serviste bakımlarının yapıldığından emin olmalısınız. Araç kiralama yapacaksanız da kiralayacağınız aracın bakımlarının yapıldığından emin olmalısınız. Kiralama yapan şirketin görevlisine uzun yola çıkacağınızı ve aracın sizi güvenle taşıyacağından emin olmak istediğinizi söylerseniz, görevli araçta ile ilgili sizi bu konuda rahatlatacak şeyler söyleyebilir.

Aracınızın uzun yoldaki güvenliği açısından aşağıdaki hususlara dikkat ediniz;

  • Motor yağı kontrolü: Yağ seviyesi düşük ise veya yağınızın son değiştirilmesi üzerinden çok zaman geçtiyse yağınızı değiştirmeniz önerilir.
  • Soğutma suyu kontrolü: Uzun yol yaparken, yolda aracını kenara çekmiş aracından beyaz dumanlar tüten arabaları çok görmüşüzdür. İşte bu araç sürücülerinin durumuna düşmemek için kontrol etmemiz gerekir. Uzun yol giderken motor sürekli çalıştığı için soğutmaya her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyar. Soğutma suyunuzu kontrol etmezseniz herhangi ters bir durumda motorunuz soğumaz ve hararet yaparsınız. Bu yüzden yola çıkmadan önce soğutma suyunuzu kontrol etmeniz önemlidir.
  • Cam suyu kontrolü: Cam suyu görüşünüz için önemlidir. Çünkü uzun yol giderken şehirlerden geçersiniz. Bir şehirde yağmur yağar, ön camınızın ıslanır. Bir sonraki şehirden geçerken asfalttaki tozlar camlarınıza yapışır. Bunun sonucunda da görüşünüz azalır. Bu yüzden cam suyunuz iyi bir görüş için önemlidir.
  • Fren ve fren sistemi kontrolü: Uzun yolda en dikkat edilmesi gereken husustur. Fren sisteminiz bozulursa aracı durduramazsınız. Bir kazaya sebebiyet vermeseniz bile bariyerlere sürterek durmak zorunda kalabilirsiniz. Keza böyle olaylar malesef ki oluyor. 

Uzun Yolu Eğlenceli Hale Getirmek İçin Yapabileceğiniz Şeyler

Uzun yolda seyir halindeyken şoför yorulabilir. Yolcular sıkılabilir. Bu yolu eğlenceli hale getirmek hem yolu daha hızlı bitmesini sağlar hem de yol güvenliğini artırır. Özellikle müzik konusunda radyoya güvenmeyin. Örnek ile açıklayacak olursak, diyelim ki Tekirdağ’da araç kiralama yaptınız. Tekirdağ’da bir frekansta müzik dinlerken, İstanbul’a geldiğinizde kendinizi aynı frekanstan haber dinlerken bulabilirsiniz. Az önce yanlış okumadınız yol güvenliği artırır dedik. Çünkü şoförlerin uyuma ihtimali uzun yolda daha fazla artar. Anlatacağımız bu hususlar sizleri gideceğiniz o upuzun yolu daha güvenli ve eğlenceli hale getirecektir.

  • Bir flash bellek ile müzik listesi yapın
  • Yol oyunları bulun
  • Tabletinize bir film veya takip ettiğiniz dizinin bölümlerini indirip kaydedin.
  • Araç içi bardak tutucularınıza nefis kahve ve içecekler hazırlayın
  • Seviyorsanız harita üzerinde nerede yol aldığınız üzerine konuşun
  • Atıştırmalık yiyecekler hazırlayın

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.