Trafikte sollama kuralları

Trafikte sollama kuralları

AnasayfaBlogDuyuruTrafikte sollama kuralları
Duyuru
03 Nis 2022 21:55

İstanbul gibi büyük bir şehirde, trafikte çok tecrübeniz yok ise İstanbul’da araç kiralama yaparak biraz daha tecrübe kazanabilirsiniz. Tabii eğer sürüş esnasında bir ceza yerseniz bunu ödemek zorunda kalırsınız, bilginiz olsun. Aslında hemen hemen tüm trafik kuralları acı bir tecrübenin üzerine oluşturulmuştur ve bu nedenle de uyulması ve uygulanması hayati önem taşır. Trafik kuralları hem sürücüyü, hem yolcuyu hem de trafikte seyreden diğer araç yolcularını ve hatta yaya ve hayvanları korumak için oldukça önemlidir.
Ölümlü ve yaralamalı kaza istatistiklerine bakıldığında; hatalı sollama ya da şerit değişikliklerinin oldukça fazla sayıda kazaya sebebiyet verdiğini görürüz. Şeritler, şerit işaretleri ve kullanım amaçları doğrultusunda hem kazaları önlemek hem de akıcı bir trafik oluşturmak için bulunur ve bu şeritler arasındaki hareketler de belirli kurallara tabidir. Sollama kuralları ise bu kurallar arasında en çok dikkat edilmesi gereken, uyulmadığında çift taraflı kaza riskini artıran kurallar arasında yer alır.

Sollama nasıl yapılmalı?

Sollama öncesinde, esnasında ve sonrasında uyulması gereken tüm kurallar sollama kuralları olarak bilinir. Sollama yapılmadan önce, sollamanın yasak olmadığından emin olunmalıdır. Sollama yapılmaz işaretini gördüğünüz yerlerde şerit değiştirmemeli ve öndeki aracı geçmeye çalışmamalısınız.

Sollamanın yasak olduğu yerler nelerdir?

-          İki yönlü ve iki şeride sahip köprü ve tünel içlerinde sollama yapılmaz.
-          Yaya geçidi ve okul geçitleri tabelalarını gördüğünüz andan itibaren geçit geçilene kadar sollama yapmamalısınız.
-          Kavşak ve kavşak yakınlarında
-          Demiryolu hemzemin geçitlerinde veya yaklaştığınızda
-          Görüş yetersizliği nedeniyle tepe ve dönemeçlere yaklaştığınızda
-          Tüm diğer sollama yasağı tabelası gördüğünüz noktalarda sollama yapmamalısınız.

Trafikte sol şerit sollama için boş bırakılması gereken şerittir. Maalesef trafik yoğunluklarında bu kural sıklıkla ihlal edilebilmektedir. Ancak kural olarak, öndeki aracı geçip geçişi güvenle tamamladıktan sonra tekrar şeride dönmek ve en sol şeridi sollama yapacak olan diğer otomobil sürücülerinin kullanımı için boş bırakmak gerekmektedir.

Sollama yapmadan önce;

·         Sollamak istediğiniz aracın şerit değişikliği için şerit değiştirmediğinden ya da başka bir aracı sollamaya başladığından emin olmalısınız.
·         Dikiz aynası ve yan aynaları kullanarak; arkanızda sizi sollayan bir aracın olmadığından emin olmalısınız.
·         Yan aynaları kullanarak sol şeridi kontrol etmeli ve şeritte hızlı seyreden ve yaklaşan bir otomobil olmadığından emin olmalısınız.
·         Sollama için kullanacağınız şeridin görüşe açık ve boş olduğundan emin olmalısınız.
·         Hız ve araç boyutları da dikkate alınarak güvenli bir sollama gerçekleştirecek mesafe ve hıza sahip olduğunuzdan emin olmalısınız.
·         Öndeki aracı geçmek için mutlaka aracın solundaki şeridi kullanmalı, asla sağından geçmeye çalışmamalısınız.
·         Sol sinyalinizi çalıştırıp ayna kontrollerini yaptıktan sonra geçişe başlamalısınız.
·         Gece, önünüzdeki aracın sürücüsünü selektör ile uyararak geçiş yaptığınızı belli etmenizde fayda vardır.
·         Geçiş tamamlanıp yan aynada geçtiğiniz aracı gördüğünüzde sağ sinyal vererek tekrar eski şeridinize dönmelisiniz.

Sollamaya dair bütün herşeyi öğrendiğimize göre şahsi arabanız veya araç kiralama yaparak trafikte tecrübenizi artırmanızda fayda var. Trafik tecrübeniz ne kadar artarsa, trafikteki manevralarınız da o kadar iyi ve kıvrak olur.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.