Trafik Cezaları Nasıl Sorgulanır?

Trafik Cezaları Nasıl Sorgulanır?

AnasayfaBlogDuyuruTrafik Cezaları Nasıl Sorgulanır?
Duyuru
Güncel Bilgiler
23 Ara 2022 17:05

Günümüzde otomobilleri ulaşım anlamında yollarda görmekteyiz. Otomobillerin kullanımı arttığı günden bugüne kadar pek çok trafik yasası konulmuştur. Örnek olarak ister şahsi arabanız olsun ister İstanbul’da araç kiralama yapmış olun, bugün konulmuş tüm trafik kurallarına herkes uymak zorundadır. Trafik kurallarına uymayan sürücülere ise çok ciddi maddi yaptırımlar uygulanmaktadır. 

Eskiden trafik cezaları, trafik polis memurları tarafından yazılırdı. Bu sayede ceza alan kişi, aldığı trafik cezasından haberi olurdu. Günümüzde teknoloji geliştiği için her ceza dijital ortamda hazırlanıyor ve belgeleri ile cezalıya sunulmaktadır. Bununla birlikte cezanın tebliğ edilmesi için bir ceza tebliği nüfusa kayıtlı olduğu adrese gönderilmektedir. 

Trafik Cezanızı Nasıl Sorgular ve Ödeyebilirsiniz?

Adınıza kayıtlı olan herhangi bir cezayı, herhangi bir elektronik cihaz kullanmayı bilmiyorsanız, Emniyet Müdürlüğü’ne giderek öğrenebilir ve ödemesini yapabilirsiniz. Tüm akıllı elektronik cihazları kullanabiliyorsanız, online olarakta ödeme yapabilirsiniz. E-devlet aracılığı ile ödeme yapabileceğiniz gibi bankanız veya Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) web sitesi aracılığı ile ödeme yapabilirsiniz. Sizler için ödeme yapabileceğiniz platformları aşağıda listeliyoruz.

Tahakkuk eden cezayı ödeyebileceğiniz platformlar;

  • E-devlet
  • Emniyet Genel Müdürlüğü
  • Gelir İdaresi Başkanlığı
  • Bankalar

Trafik cezanız, kesildikten 15 gün içerisinde ödemeniz durumunda %25 oranında bir indirim uygulanmaktadır. İndirim online platformlarda otomatik uygulanmaktadır. 

Kiralanan Araçla Tahakkuk Eden Ceza Nasıl Ödenir?

Trafik cezaları bilenin üzerine kişiye değil plakaya yazılmaktadır. Bu hususta arabanın kimliği plakadır diyebiliriz. Bu noktada araç kiralama şirketleri KABİS sistemleri ile plakalara tahakkuk eden cezaları görülmektedir. Kiralama öncesinde belirli bir tutara bloke koyulmaktadır. Eğer kiralama sonrasında herhangi bir ceza tahakkuk ederse, tahakkuk eden cezanın tutarı ödenir ve kalan tutarın blokesi kaldırılmaktadır. 

Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilir?

Trafik çerçevesinde belirlenmiş yasalarımıza göre, tarafınıza yazılan cezalara itiraz süreniz 15 gündür. İtiraz etmek için Trafik Mahkemelerine başvurabilirsiniz. Cezanıza olan itiraz süreniz trafik polisinin aracınızı durdurarak yazdığı cezalara, cezanın yazıldığı günden itibaren başlar. Plakanıza yazılan cezalara itiraz süreniz ise cezanın tebliğ edildiği tarihten itibaren başlamaktadır.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.