Trabzon’un Yöresel Lezzetleri

Trabzon’un Yöresel Lezzetleri

AnasayfaBlogYeme & İçmeTrabzon’un Yöresel Lezzetleri
Yeme & İçme
28 Mar 2022 10:25

Mavi ile yeşilin her tonuna tanıklık eden Trabzon… Eşsiz doğal güzellikler, manzaralar… Tüm bunların yanında bir de eşsiz lezzetler… Trabzon’un o eşsiz lezzetlerini tatmak ve aynı zamanda gezmek isteyen okurlar, havayolu ile ulaşım sağladıktan sonra Trabzon Havalimanı’nda araç kiralama yapmalıdır. Böylece daha rahat lezzet belirlediğiniz lezzet lokasyonlarına ulaşabilirsiniz. Trabzon mutfağı, ana yemeğinden tatlısına kadar çok çeşitli lezzetlere sahiptir. Zengin mutfağı ile Trabzon’da birçok lezzet deneyimi yaşayabilirsiniz. İşte bu lezzetli ve yöresel yemekler:

1.       Kuymak (Mıhlama)

Tamamen bölgeye ait yöresel bir lezzet olan kuymak, mısır unu ve telli peynirden yapılmaktadır. Yapımında kullanılan ürünler de tamamen bölgeye aittir. Kahvaltının yanı sıra öğle ve akşam yemeklerinde de tüketilebilen kuymak, genellikle Trabzon ekmeği ile servis edilir.

2.       Laz Böreği

Trabzon mutfağı tatlı yönünden de oldukça zengin bir mutfaktır. Bu tatlılardan biri de Laz Böreği’dir. Yapım aşamasında şerbet kullanılan Laz Böreği, baklavalık yufka kullanılarak yapılmaktadır. Trabzon’da bulunan Nejla Hanım Ev Tatlıları isimli mekan, tatlıyı denemeniz için en doğru adrestir.

3.       Hamsi Tava

Trabzon mutfağının vazgeçilmezi balık …  Trabzon’da hamsi, en çok tüketilen balık çeşididir. Bu yönü ile hamsi tava bölgede kültürel bir önem taşır. Bol limon ile servis edilen lezzet, bölgenin eşsiz lezzetleri arasında yerini almıştır.

4.       Hamsili Pilav

Bölgenin en farklı lezzetlerinden biri hamsili pilavdır. Hamsili Pilav, hazırlanan pilavın hamsi ile kapatılıp fırında pişirilmesiyle yapılır. Trabzon mutfağı denince akla ilk gelen lezzettir.

5.       Hamsiköy Sütlacı

Ülke çapında da tanınan lezzet Hamsiköy Sütlacı, tamamen doğal ürünler kullanarak yapılmaktadır. Fırında pişirilerek servis edilen lezzetin kasesi 5 ila 10 lira arasında satılmaktadır.

6.       Trabzon Mısır Ekmeği

Trabzon Mısır Ekmeği, taş fırınlarda pişirilmektedir. Büyük ve yuvarlak olan ekmeğin en önemli özelliği mısır unu ile yapılıyor olmasıdır.

7.       Akçaabat Köftesi

Trabzon’un meşhur lezzetleri arasında ilk sıralarda Akçaabat Köftesi yer almaktadır. Kullanılan etin içinde sinir ve ekstra yağ bulunmaması en önemli özelliğidir. Akçaabat’ın içinde bu lezzeti tadabileceğiniz birçok mekan bulunmaktadır. Kömür ateşinde pişirilerek servis edilen Akçaabat Köftesi, pişirilmeden önce dolapta en az birgün bekletilmektedir.

8.       Trabzon Pidesi

Trabzon Pidesi’nin üç çeşidi bulunmaktadır. Kıymalı, yumurtalı ve peynirli olarak servis edilen özellikle kış mevsiminde çok fazla tüketilmektedir. Genellikle kahvaltı sofralarında bulunan Trabzon Pidesi, akşam yemeklerinin de vazgeçilmezidir.

9.       Trabzon Hurmalı Tart

Trabzon Hurması, Trabzon yöresine ait tatlıların yapımında en çok kullanılan meyvedir. Hamur kalıplar kullanılarak hazırlanan Trabzon Hurmalı Tart, servis şekli özelliği ile de dikkat çeker. Küçük porsiyonlar halinde sunulmaktadır.

10.   Turşu Kavurması

Tamamen bölgeye ait bir yöresel lezzet olan Turşu Kavurması, taze fasülye ve soğan ile birlikte turşu olarak kurulur. Genellikle mısır ekmeği ile tüketilen kavurmanın yanında içecek olarak ayran tercih edilir.

11.   Kalkanoğlu Pilavı

İlk olarak askerlere azık olarak yapılmış olan Kalkanoğlu Pilavı zamanla yörenin vazgeçilmez yemekleri arasında yerini almayı başarmıştır. Trabzon Valisi Osman Ağa tarafından Süleyman Ağa’ya yaptırılan bu pilav kültürel değer de taşımaktadır. Kalkanoğlu ismi, pilavı ilk yapan Süleyman Ağa’nın lakabından alınmıştır.

12.   Trabzon Çayı

Yöre esnafı tarafından ziyaretçilere ilk sunulan lezzet, Trabzon çayı … Uçsuz bucaksız çay tarlalarının bulunduğu Trabzonda gittiğiniz her yerde bir bardak enfes çay içmeniz mümkündür.

13.   Palamut Dolması

Deniz mahsüllerini seviyorsanız Palamut Dolması’nı mutlaka denemelisiniz. Trabzon mutfağının vazgeçilmez yemeklerinden biri haline gelmiş olan Palamut Dolması, balık lokantalarının menülerinde mutlaka yer almaktadır.

14.   Pastırmalı ve Yumurtalı Pazı Tavası

Taze soğan, mısır unu ve pazı ile hazırlanan pazı tavası Trabzon mutfağının vazgeçilmezleri arasında yerini almıştır. 

Yemyeşil doğası ile Trabzon’un lezzetleri de bol bol yeşillik içeriyor. Bu lezzetleri tatmak için belirlediğiniz lokasyonlara Trabzon’dan araç kiralama yaparak ulaştıktan sonra, bu araçla Trabzon’daki doğa sporlarını deneyimleyebilir veya bu kentteki tarihi yani Sümela Manastırı gibi yerleri gezebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.