Torsiyon Sistemi Nedir?

Torsiyon Sistemi Nedir?

AnasayfaBlogGüncel BilgilerTorsiyon Sistemi Nedir?
Güncel Bilgiler
21 Ara 2022 15:00

Otomobiller, ulaşım noktasında günümüz dünyasında yaşayan insanları her gün bir yerden farklı bir yere götürmektedir. Çoğu büyük şehirde insanların kendilerine ait araçları olduğu gibi bugün Trabzon’da araç kiralama gibi ülkemizin pek çok yerinde araç kiralama seçenekleri mevcuttur. Otomobiller, her zaman çalışır vaziyette kalabilir fakat otomobiller üzerinde pek çok farklı mühendislik parçaları ve komponentleri bulunmaktadır. Torsiyon sistemi de bunlardan bir tanesidir.

Torsiyon sistemi bir süspansiyon sistemidir. genellikle otomobillerin arka tekerleklerinde bulunan, iki yatay tekerlek arasında U şeklindeki borulara denir. Otomobilin modeline göre ön tekerlek sisteminde de bulunmaktadır. Torsiyon sistemi tekerlekler ile buluştuktan sonra şaseye bağlanmaktadır. Bu sayede aracın yol tutuşundaki konfor artırılır ve bozuk yollardaki çukurlara girse de çıkması daha kolay olacaktır.

Günümüzde torsiyon sistemi genellikle B sınıfı araçlarda bulunsa da çoğu C sınıfı araçlarda da bulunmaktadır. Bu sistemin artıları olarak maliyetlerinin düşük olması, montajının kolay olması, az yer kaplaması, bagaj hacmini büyütmesi ve bakımının kolay olması gibi artıları mevcuttur. Bu sebepten ötürü pek çok otomobilde bu sistemler bulunmaktadır.

Torsiyon Sistemi Nasıl Çalışır?

Torsiyon süspansiyon sistemi oldukça basit bir prensiple çalışır. Sistemin ana bölümü olan torsiyon çubuğu, U şeklinde olduğu için, tekerin bir tümseğe veya çukura girmesi durumunda, tekerde oluşan etkiyi yaya iletir ve yaya iletilen etki diğer tekere iletilmektedir. Böylece tekerde oluşan etki bir hayli azaltılmış olur. Bu sistem sayesinde tekerlekte oluşabilecek herhangi bir etki yaylar sayesinde sönümlenmiş olur.

Bu sisteme sahip otomobilleri süren sürücülerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. En büyük nokta virajlardır. Çalışma prensibinden dolayı tekerlek basıncı ikiye ayrılır. Böyle bir durumda hızlı viraj alınırsa torsiyon yayına çok fazla baskı uygulanır. Bu nedenle karşılıklı tekerleklerdeki basınç artar. Böyle bir durum söz konusu olduğunda arka tekerler havaya kalkabilir. Torsiyon sistemleri gibi yarı bağımsız sistemlerin virajlarda etkili kullanılabilmesi için ön tarafında da kullanılması gerekir.

Torsiyon Sisteminin Avantajları ve Dezavantajları

Torsiyon sistemleri ucuz, hafif ve montajı kolay olan sistemlerdir. Bu sebepten ötürü kullanıcılarına farklı alanlarda avantajlar sunabilmektedir. İl dışından gelen sürücüler Trabzon Havalimanı’nda araç kiralama yaptıkları zaman, genellikle torsiyon sistemleri bulunan araçları kiralamaktadır. Bu sisteme sahip olan araçları kiralamak istemiyorsanız, aracı kiralayan şirket ile iletişime geçebilirsiniz. Otomobili sakin ve yavaş kullanan bir sürücüyseniz torsiyon sistemi size bir sıkıntı yaratmayacaktır.

Torsiyon Sistemi Avantajları;

  • Montajı kolaydır.
  • Üretim maliyetleri düşüktür.
  • Yaygın bir süspansiyon sistemidir.
  • Hafiftir.
  • Büyük bagaj hacmi sunar.
  • Az yer kaplar.
  • Bakım maliyetleri düşüktür.

Torsiyon Sistemi Dezavantajları;

  • Sürüş konforunu azaltır.
  • Sert virajlarda aracın kaymasına neden olabilir.
  • Sistem yalnızca önden çekişli araçlarda kullanılabilir.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.