Tekirdağ Yöresel Lezzetleri

Tekirdağ Yöresel Lezzetleri

AnasayfaBlogYeme & İçmeTekirdağ Yöresel Lezzetleri
Yeme & İçme
25 Şub 2022 10:40

Bu lezzet dolu şehre havayolu ile ulaşım sağlayacak okurlarımız için Tekirdağ Havalimanı’nda araç kiralama seçenekleri mevcuttur. Böylece belirlediğiniz lezzet duraklarına daha rahat ulaşım sağlayabilirsiniz. Hem İstanbul’un karmaşasından kısa süreliğine uzaklaşmak hem de Tekirdağ’ın yöresel lezzetlerini tatmak için tek eksiğiniz bir araba kiralamak. İster tüm hafta sonu isterseniz de günübirlik bir gezi ile güzel zaman geçirebilirsiniz. Bu yazımızda şu sıralar Sadakatsiz dizisiyle gündem olan Tekirdağ’ın eşsiz lezzetlerini derledik. Acıkanlar ve acıkmaya meyilli olanlar için küçük bir uyarı, bu yazı sizleri hayran bırakacak. 

Tekirdağ Köftesi:
Köftesiyle bilinir dedikten sonra köfteden bahsetmemek olmaz. Uğruna heykeller dikilmiş bu köftenin namı ülkenin bir ucundan öteki ucuna kadar yayılmış durumda. Köfteler odun kömürü ateşinde, oluklu ızgarada hep gözlem altında pişiriliyor. Tekirdağ’a özgü bir sos ile de servis ediliyor. Genellikle annelerimizin tercih ettiği, içerisine irmik konup tavada pişirilen bir çeşidi daha var. Biz editörlerin tercihi ise kesinlikle usulünce kömür ateşinde yapılanı. Bu yumuşacık ve elastik yapıdaki köfteyi hala denemediyseniz çok şey kaybetmişsinizdir. Bir iş çıkışı arkadaşlarınızı toplayın ve Tekirdağ Köftesi yemeye gidin. Bu yolculuktan mutsuz ayrılmayacağınızın garantisi bizden.

2.            Akıtma (Cizleme):

Balkanların vazgeçilmez kahvaltılığının anavatanı da Tekirdağ. Akıtma, tarifi çok basit ama güzel yapması da bir o kadar beceri gerektiren bir kahvaltılık. Onu içi hava boşluklarıyla dolu bir krep olarak düşünebilirsiniz. Hemen hemen her köy kahvaltısı servis eden yerde bulabilirsiniz. Bazı yerlerde tavuk ile beraber yapılıp akşam yemeklerinde de tercih ediliyor. Akıtmayı her yerde bulabilirsiniz anca tavuklu akıtmaya denk gelirseniz sakın denemeden gelmeyin. Sadece Tekirdağ’da bulabileceğiniz tavuklu cizleme için bile bir gezi planı yapılabilir.

3.            Kelle Paça Çorbası:

Kelle paça hepimizin oldukça sevdiği bir çorba çeşidi ancak Tekirdağ usulü yapıldığında tadı ayrı bir güzel oluyor. Rumeli mutfağının en sevilen çorbalarından birinin tadına bir de Tekirdağ’ın esnaf lokantalarında bakın. Yemeye doyamayacağınıza eminiz.

4.            Damat Paçası:

Yapımı oldukça basit tadı ise yiyenleri hayran bırakan damat paçası, bir tavuk yemeği. Tavuk suyu ile ıslatılmış yufkaların üzerine küçük küçük ayıklanmış tavuk parçalarının koyulması ile yapılıyor. Üzerine yoğurtlu sos hazırlanıp servis edilen bu yemeğin kokusuna hayran kalacaksınız. Bizden size son bir tavsiye damat paçasının tadı sıcakken çıkıyor, soğutmadan yemeği unutmayın.

5.            Keşkek:

Yine Rumeli mutfağından bir yemek ile karşınızdayız. Keşkek, damat paçasının aksine yapımı oldukça zahmetli bir tavuk yemeği. Herise olarak da bilinen yemek Tekirdağ’da düğünlerde ikram edilmesiyle gelenekselleşmiş. Yaşlı ve hastalara şifa olacağına inanılan bu yemek Tekirdağ’da kocaman kazanlarda pişirilip halka dağıtılıyor. İzmir’in yöresel lezzetleri yazımızdan da hatırladığınız üzere sosyal ilişkilerimizi geliştiren ve insani tarafımızı okşayan bu yemek özel bir zaafımız var. Tekirdağ’a gidip keşkek yememek olmaz. Koca kazanların başında uğraşıp didinen teyzelerimize kolaylıklar unutmayın sakın. 

6.            Peynir Helvası:

Biraz da tatlı yiyip tatlı konuşalım. Peynir helvası Tekirdağ’ın en ünlü tatlıların biri. Sadece peynir, un, yağ, irmik, şeker ve sütten yapılan bu tatlının yapımı da oldukça kolay. Özellikle şehirlerarası otobüslerin mola noktası olan Tekirdağ’da peynir helvasını bir tadan kilo ile almadan bırakamıyor. 

7.            Çeneçarpan Çorbası:

İsmi oldukça ilginç olan çeneçarpan çorbası sadece Tekirdağ’da bulabileceğiniz türden bir lezzet. Hamur parçaları ve sütle hazırlanan bu çorba kolay kolay denk gelmeyeceğiniz bir lezzete sahip. Arkadaşlarınızla bir iş çıkışı Tekirdağ köftesi yemeye gitmişken başlangıcı bu çorbayla yapmanızı tavsiye ederiz. 

8.            Sini Mantısı:

İsmini içine dizildiği sinilerden alan bu mantı bizlerin bildiği mantılara hiç benzemiyor. Öncelikle içine kıyma değil et konularak yapılıyor. Sinilere özenle dizilip fırınlanan sini mantısı isteğe göre kendine özgü sosu ve yoğurtla servis ediliyor.

9.            Satır Et:

Yine bir ana yemek ile karşınızdayız. Köfteyle et arasında olan bu yemek kuzu etiyle hazırlanıyor. Hazır Tekirdağ’a kadar gitmişken Trakya mutfağına bir de bu gözle bakmayı deneyin.

10.         Bulama:

Bu günlerde yalnızca Tekirdağ’da pişirilmeye devam eden bulama tatlısı aslında balkan kültüründen Trakya mutfağına ait bir lezzet. Yapımı oldukça zahmetli. Üzüm pekmezi ve çöven otunun helva kıvamına getirilene kadar karıştırılmasıyla yapılan bu tatlı kaymak kıvamında eşsiz bir lezzet. Bulabilirseniz denemeyi sakın unutmayın.

11.         Yoğurtlu Borani:

Belki de bir çoğumuzun bildiği yoğurtlu borani de Tekirdağ’ın yöresel yemeklerinden. Yapımı biraz uğraştıran bu lezzetin bir sürü çeşidi mevcut. Etlisi, pazılısı her damak tadına uygun bir borani bulmak mümkün. Ispanaklı iç harcının tadına lezzet katan sarımsaklı yoğurt ile tatmayı unutmayın.

12.         Papaz Mancası:

Bilirsiniz manca deyince balkan göçmenleri için akan sular durur. Papaz mancası da bizler Rumeli’den gelen bir çeşit meze. Rakı sofralarının vazgeçilmez mezesi papaz mancası içerisinde bir dolu sebze bulunduruyor. Bizlerin yorumuyla ayrı bir güzelleşmiş bu meze rakı balık sofralarınızın vazgeçilmezi olacak. Bizden söylemesi.

13.         Rakı:

Rakı balık sofrası demişken Tekirdağ rakısını da listemize eklemeden edemedik. Evet hepimiz biliyor ve çok seviyoruz ancak Tekirdağ’a özgü mezelerle hazırlanmış bir sofrada biraz muhabbetle içmek de ayrı güzel. Hem bakarsınız Tekirdağ köftesi yemeğe gittiğiniz iş çıkışı cuma gününe denk gelip çilingir sofrasıyla sonlanır.

14.         Hayranbolu Tatlısı:

Tatlı yiyelim tatlı konuşalım serimize hayranbolu tatlısı ile devam ediyoruz. Bu Tekirdağ’a özgü şerbetli tatlıyı kemalpaşa tatlısına benzetebiliriz. Ancak Hayranbolu tatlısı daha büyüktür ve tahin ile servis edilir. Dondurmalı çeşidi de bulunan bu tatlıyı yemeden sakın dönmeyin. Deneyip pişman olan kimseyi görmedik.

15.         Pekmez:

Üzüm pekmezi sadece Tekirdağ’da yapılır diyemeyiz ancak Tekirdağ’ın uçsuz bucaksız üzüm bağlarından toplanan üzümlerle yapılan pekmezin tadı bir başka. Özellikle şehirlerarası yolculuklarda mola yerinin Tekirdağ ise alıp tatmanızı tavsiye ederiz.

16.         Üzüm Turşusu:

Tüm ülkeye üzüm bağları ile ün salan Tekirdağlıların bir diğer vazgeçilmezi ise üzüm turşusu. Üzümden nasıl turşu olur diye tereddüt etmeyin. Gayet de güzel oluyor. Kolay kolay her yerde bulamayacağınız bu turşuya bizce bir şans verin. 

17.         Kaçamak:

Kahvaltıların en sevilen üyelerinden kaçamak ile listemizi sonlandırıyoruz. Mamaliga adı ile de bilinen kaçamak, mısır unundan eşsiz bir lezzet. Kendisini sıcak olarak yemenizi tavsiye ediyoruz.
Eğer buralara kadar gelip bu yazıyı okuduysanız, biliyoruz ki içinizden bir ses Tekirdağ’a gitmeniz gerektiğini söylüyor. Daha önce de dediğimiz gibi bu lezzetleri tatmak için tek eksiğiniz bir araç kiralamak. Tekirdağ’da araç kiralama yaparak belirlediğiniz lezzet duraklarına daha rahat ulaşım sağlayabilirsiniz. Uğradığınız lezzet duraklarından fotoğraflar çekmeyi unutmayın. Şimdiden afiyet olsun.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.