Yemekleri ile, tarihi ile iklimi ve doğal güzellikleri ile dopdolu, turizme açık bir şehir Adana. Üstelik Adana’da araç kiralama yaparak birazdan sayacağımız yerleri daha rahat gezebilirsiniz. Adana deyince aklımıza hemen kebap geliyor. Buradan anlayabilirsiniz ki Adanalı’lar midelerine düşkündürler. Ayrıca acı biberin burada yetişmesiyle birlikte bölge halkı acı yemeye pek bir alışkın. Adana’yı anlat anlat bitiremeyiz. Fakat Adana’yı üç başlık altında inceleyeceğiz. Bunlar tarihi güzellikleri, yemekleri ve doğal güzellikleridir.
Adana’nın Tarihi Yerleri
Adana pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir yer. Seyhan nehri kıyısının bir konak yeri olduğu tahmin ediliyor. Ve Anadolu’nun en köklü medeniyetlerinden biri olan Hititlere kadar gidiyor. Hititlerden sonra farklı medeniyetlere de ev sahipliği yapan bölge, medeniyetlerin bıraktığı kalıntılar ile doludur. Dünya üzerindeki en eski yapının bulunduğu Göbeklitepe’ye de oldukça yakın olduğu için, burada da çok eski medeniyetlerin yaşadığı tahmin ediliyor.
- Anavarza Kalesi ve Antik Kenti
Adana’da Kozan ilçesinde bulunan kent, yenilmez şehir olarak geçer. Tam konumu ise Dilekkaya mahallesidir. Anavarza Antik Kenti, Helenistik, Roma, Bizans, Sasani ve en son Osmanlı Devletine ev sahipliği yapmıştır. Antik kent tam 1143 dönüm alanı kaplamaktadır. Alanda, sur duvarları, sütunlu yol, hamam, kilise, antik tiyatro, su yolları, kaya mezarları, mozaikler ve stadyum yer almaktadır. Üstten bakıldığında bir kayanın üzerine inşa edilmiş gibi görünen kent, depremler sebebiyle dört kez yıkılmıştır. Roma döneminde onarılıp biraz daha sınır kalesi olarak kullanılmaya devam edilse de, 14. yüzyıldan itibaren kullanılmamıştır. Bölgeye giriş ücretsizdir.
- Misis Köprüsü ve Antik Kenti
Misis’i Truva’nın da kahramanlarından olan Mopsus’un kurduğu düşünülmektedir. Adanaya 27 km uzaklıktaki Misis, Ceyhan Nehri kenarına kurulmuştur. 1517 yılından sonra Osmanlı Devleti hakimiyetine giren bölgede ayakta kalan eserlerden bir tanesi de dokuz gözlü taş köprüdür.
Şehir kalıntılarından 1542 yılında Havraniye Kervansarayı yaptırılmıştır.
- Taş Köprü
Adana’nın sembollerinden birisi olan köprü, pek çok türküyede yazılmıştır. Özellikle şu ara meşhur olan “Adana köprü başı” cümlesindeki köprü taş köprüdür. Seyhan Nehri üzerinde bulunan köprü 4. yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yapılması emri verilmiştir.Yüzyıllar boyunca Asya ve Avrupa bölgeleri arasında köprü olduğuna inanılmaktadır. Ayrıca hala kullanılmakta olan en eski köprü olarak bilinir. Köprü, 319 metre uzunluğunda ve 13 metre yüksekliğindedir.
- Yılanlı Kale
Bir diğer adı ile Şahmeran Kalesi olarak biliniyor. Adana’ya 30 kilometre mesafededir. Haçlıların, 11. yüzyılda yaptırdığı bir kaledir. Kale çevresindeki pek çok kaleyi görüş alanına alabilecek biçimde yapılmış, stratejik bir öneme sahiptir. Kalenin yılanlı olarak anılmasının sebebi ise Şahmeran’dır. Şahmeran, yılanlara hükmeden bir karakter olup daha çok Mersin’de bilinse de, bölgeye yakın olduğu için, burada yaşadığı da tahmin ediliyor. Şahmeran ayrıca Lokman Hekim’e ölümsüzlük iksirini veren mitolojik bir varlık olduğu düşünülüyor.
- Ulu Camii
Adana’nın önemli eserleri arasında yer alan Ulu Camii, Selçuklu, Memlüklü ve Osmanlılar devrine ait mimari özelliklerini üzerinde taşır. Bölgenin sıcak olması sebebiyle avlusunun üzeri bir örtü ile örtülen camiiyi mutlaka görmelisiniz.
- Yağ Camii
Aslen Saint Jacque adına yapılan bir kilisedir. 1501 yılında sonradan camiye dönüştürülmüştür. Kilise mimarisinin izlerini taşıyan sade bir mimariye sahiptir. Bir zamanlar önünde yağ pazarı kurulduğu için bu isimle anılır.
- Karataş Magarsus Antik Kenti
Helenistik döneme ait olan antik kent, Anfi Tiyatro ve Athena Tapınakları’nın kalıntıları bulunur. Adana’ya 49 km uzaklıktaki ilçeye dolmuş ile gidebilirsiniz.
- Adana Etnografya Müzesi
Müze tarihi boyunca farklı şekillerde kullanılmıştır. 1845 yılında Rum cemaati tarafından inşa edilmiş bir kilisedir. Sonradan Fransız işgali sırasında hastane olarak kullanılmıştır. Şimdi ise Çukurova’nın Etnografyasını anlatmak için müzeye çevrilmiştir. Giriş ücretsizdir.
- Adana Arkeoloji Müzesi
Müze, Cumhuriyet’in ilan edilmesinin hemen ardından kurulmuştur. Türkiye’nin en eski on müzesinden birisidir. Müze içerisinde tahmin edileceği üzere pek çok değerli arkeolojik eser bulunuyor.
- Büyük Saat Kulesi
Hem Adana’nın sembollerinden olan saat, hemde Türkiye’nin en uzun saat külesi olma özelliğini taşır. Uzunluğu 32 metre olan saat, bölgenin buluşma noktası sayılıyor. Saatin yapımına 1881 yılında başlanmış olup, günümüze kadar depremlere rağmen ayakta kalmıştır.
Adana’da Ne Yenir?
Adana, sadece tarihi ile değil, aynı zamanda yemekleriyle de ünlü bir şehirdir. Bu lezzet duraklarına daha rahat gidebilmek için Adana Şakirpaşa Havalimanı araç kiralama yapabilirsiniz. Yemeklerin lezzetinde belki tarihinde bir katkısı olabilir fakat Adanalı’ların damak zevkinin de farklı ve güzel olduğu aşikardır. İşte Adana’ya geldiğinizde mutlaka yemeniz gereken yemeklerin listesi;
- Adana Kebap
- Adana Lahmacun
- Yüzük Çorbası
- Analı Kızlı Çorba
- Bandırma
- Karakuş
- Bici Bici
- Şalgam
- Ciğer
- Şırdan
Adana’nın Doğal Güzellikleri
Adana’nın şahane yemeklerini yedikten sonra, biraz doğaya çıkmak iyi gelecektir. Sayacağımız bölgeler pek çok doğa sporunun yapıldığı bölgelerdir. Doğa sporu ile ilgilenenler bölgeyi daha iyi tanımak adına gezebilir.
- Kapuzbaşı Şelalesi
- Seyhan Baraj Gölü
- Göksu Nehri
Bu makalemizde de Adana’nın bütün güzelliklerini sizlere aktardık. Bu makaleyi okuduktan sonra Adana’ya giderseniz, bunu bizler ile paylaşmayı unutmayın. Yukarıda belirttiğimiz bölgelere daha rahat ulaşmak için araç kiralamayı ve bol bol fotoğraf çekmeyi unutmayın.