Otomotiv Sektöründe Blockchain Teknolojisi

Otomotiv Sektöründe Blockchain Teknolojisi

AnasayfaBlogGüncel BilgilerOtomotiv Sektöründe Blockchain Teknolojisi
Güncel Bilgiler
23 Ara 2022 10:40

Otomobiller, günlük hayatta ulaşım anlamında hayatımızı kolaylaştıran buluşlardır. Genel olarak şahsi araçlarımız bulunsa da bazen bazı alanlarda araç kiralama yapılmaktadır. Bu hususta dünyadaki en büyük ikinci sektör otomotiv sektörüdür. Hal böyle olunca her geçen gün otomotiv sektöründe teknolojik gelişmeler yaşanmaktadır.

Yerli otomobilimizin de çıkmasıyla birlikte blockchain teknolojisi ile otomotiv sektörünün birleşeceği konusundaki gelecek görüşleri güçlenmiştir. Blockchain teknolojisi genel olarak ödeme sistemleri gibi finansal konuları kapsıyor olsa da birçok alanda pek çok projeyi ele alan blockchain teknolojisi üzerine çalışan kurum ve kuruluşlar bulunmaktadır. Akıllı cihazların evlerimize girmesiyle de bu ön görüler oldukça güçlenmiş ve gelişmiştir.

Blockchain Teknolojisi Nedir?

Blockchain kelimesinin türkçe anlamı blok zinciri anlamına gelir. İlk çıkan blok zinciri projesi ise bitcoindir. Bu teknolojiyi otomotiv sektörüne bağladığımızda ise yüksek güvenlikli veri depolama alanları elde etmekteyiz. Her geçen gün verilerimizin paylaşılmasıyla ilgili kaygı duyduğumuz günümüz dünyasında, kişisel verilerimizin güvenliği oldukça önem arz etmektedir. Alışveriş alışkanlıklarımızdan, fotoğraflarımıza, otomobillerde seyrettiğimiz rotalara kadar bütün bilgiler üçüncü sınıf kurum ve kuruluşlar ile paylaşılmaktadır. Bu durumu önümüze sunan sayfalar dolusu kullanım anlaşmaları ile kabul etmekteyiz.

Blockchain Teknolojisi İle Araç Kiralama

Günümüzde dünya kavramı ikiye ayrılmış durumdadır. Birincisi sanal dünya, ikincisi ise içerisinde yaşadığımız gerçek dünya. Kimileri blok zinciri teknolojisinin sanal dünyalarda daha fazla kullanım alanı bulacağını düşünmekteler. Bir takım gelecek öngörüsüne göre blok zinciri teknolojileri ödeme sistemleri, veri depolama ve aktarma sistemleri olarak kullanılabileceğinin kanıtlama çabasındadır. Keza bu alandaki araştırma yapan kurum ve kuruluşlarında sayısı yadsınamayacak seviyede çoktur. 

Blok zinciri teknolojisinin en çok kullanılacağı düşünülen alan ödeme sistemleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Böyle bir senaryoya örnek verecek olursak İstanbul’da araç kiralama yaptığınızda ödemenizi de kripto paralar aracılığı ile yapacağınız düşünülmektedir. Bu tarz şeyler gelecekten bir film seti gibi gözükse de er ya da geç bu tarz teknolojiler standart haline gelecektir. Kiralamanın yanı sıra taksiye, markete ödemenizi bu teknolojileri kullanarak yapabileceğiniz hususundaki öngörüler oldukça kuvvetlenmiş durumdadır.

Bu teknolojinin pek çok avantajları bulunsa da bazı dezavantajları da bulunmaktadır. Keza insanları tembelliğe alıştıracak veya insanlar sanal dünyayı daha çok severek oraya hapsolacaklar tarzında öngörülerde mevcuttur. Öngörüler ne olursa olsun, zamanla hepsinin bir çözümü bulunacaktır. Her gelen teknoloji beraberinde sorunlar getirmiştir fakat sorunların hepsi önünde sonunda çözüme kavuşmuştur.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.