Uzun yolculukların yanı sıra büyük şehirlerde de araç kullanmak bazen gerçekten yorucu olabiliyor. Keza İstanbul’da araç kiralama yapan sürücüler de manuel araç kiralamaktansa otomotik araç kiralamayı tercih etmekteler. İstanbul gibi trafik sorunu olan büyük şehirlerde belediyeler ve ulaşım bakanlıkları metrolar ve alternatif ulaşım ağları geliştirmekteler fakat bu araç sürüş kısmında hele manuel vites bir araç ise bir işkenceye dönüşebiliyor. Sadece debriyaja basmak zorunda olmak sürücüyü oldukça yorabiliyor.
Otomatik vites araçları hiç bir şekilde debriyaja basmadan veya vites geçişleri yapmadan kullanabiliyoruz. Peki vitesin çalışma prensibi nedir diye düşündüyseniz hemen açıklayalım. Manuel vites araçlarda vites değiştirmeden önce debriyaj pedalına sonuna kadar basarız. Bu işlem motor gücünü tekerleklerden keser. Motor gücünü tekerleklerden kestiği için de biz rahatça vites arttırma ve düşürme işlemi yapabiliriz. Debriyaj pedalına sonuna kadar basmak ile vitesi boşa almak arasında bir fark bulunmamaktadır.
Şanzıman bir dizi dişli sistemlerinden oluşmaktadır. Biz her vites değiştirdiğimizde ise bu dişlilerin yeri değişir. Her vites için ayrı bir dişli sistemi vardır. Her vites değiştirdiğimizde ise motorun ürettiği tork gücü değişmektedir. Otomatik vites otomobillerde ise bu işlemler mekanik ve yazılımın birleşmesiyle otomatik bir şekilde yapılmaktadır.
Otomatik Vites Üzerindeki Harfler Ne İşe Yarar?
Otomatik vites araç kullanan sürücüler ilk defa bindiklerinde çoğu zaman bu harflerin ne işe yaradığını karıştırabilmektedir. Özellikle araç kiralama yapan sürücüler için bu konu biraz problem olabilmektedir.
İşte bilmeyen sürücüler için otomatik vites üzerindeki harflerin anlamları;
Genel olarak araca ilk bindiğinizde, aracın vitesi P harfindedir. Bu harf yolculuğunuzu sonlandırmak istediğinizde kullanmanız gereken bir vitestir. Daha teknolojik araçlarda ise aracı bu vitese alarak otomatik park özelliğini aktif edebilirsiniz. Araç vites P’de iken herhangi bir şekilde kalkış yapmaz. Fakat araç ilk çalıştırılacağı zaman bu vitese getirilmesi gerekmektedir.
Aracı hareket ettirmek için aracı D vitese almalısınız. Bu vites sürüş vitesidir. Aracı çalıştırdıktan sonra bu vitese alırsınız. Bu viteste araç seyir halindeyken, o anki hızınıza göre vitesi kendi ayarlayacaktır. Yokuş çıkarken ise gaz pedalına biraz yüklenmeniz gerekebilir.
Peki trafikte adım adım ilerlerken ne yapmalısınız. Otomatik vites araçlar trafiğin yoğun olduğu yollarda da manuel vites araçlara göre oldukça rahat kalmaktadırlar. Otomatik araçlarda trafikte iken N vitesini kullanabilirsiniz. Bu vites aracı boşa alma işlevi görmektedir. Fakat araç hareket halindeyken bu vites kullanılmamalıdır. Trafikte geçirilen uzun vakitlerden sonra kullanılabilir.
Son olarak da genelde park ederken kullandığımız R vites vardır. Bu vites manuel vites araçlarda da aynıdır. Aracı ters yönde hareket ettirmek için kullanılır.
Özellikle tatilde araç kiralayan sürücülerin oldukça işine yarayacağını düşünüyoruz. Örneğin Dalaman’da araç kiralama yaptınız. Araç otomatik vites bir araç ise ve siz de ilk defa otomatik vites araç kullanıyorsanız birkaç dakika boyunca vites ile bakışabilirsiniz. Merak etmeyin. O vitese öyle bakan ilk insan değilsiniz fakat bu makale sayesinde artık o vitese öyle anlamaz bir bakışla bakmayacaksınız. Şimdiden iyi tatiller diliyoruz.