Trafik güvenliği ve kaza risklerinin azaltılması için trafik kanunu ile korunan belirli hız limitleri bulunmaktadır. Araç ve yol cinsine bağlı olarak değişiklik gösteren yasal hız sınırları, güvenli takip mesafeleri de dikkate alındığında kaza riskini azaltması ve güvenli bir yolculuk sağlaması açısından büyük önem taşır. Örneğin İstanbul’dan araç kiralama yaptığınızda yine de hız sınırlarına uymalısınız. Yasalar bütün sürücüler için vardır. Otoyollarda çeşitli denetleme sistemleri ile denetlenen hız limitleri, araç sürücülerinin can güvenliği için ortaya konulmuş ve uyulmaması durumunda cezalarla desteklenerek korunan yasal limitlerdir. Otomobil, minibüs, kamyon, motosiklet, motorsuz bisiklet ve tüm diğer trafikte seyreden araç cinsleri için belirlenmiş ayrı hız limitleri bulunmaktadır.
Yerleşim yeri içerisinde trafikte seyreden: tehlikeli madde taşıyan araçlar, çekiciler ve lastik tekerli traktörler ile iş makineleri haricinde kalan tüm motorlu taşıtlar için yasal hız limiti 50 Km/s olarak belirlenmiştir. Bu durum, yerleşim yeri içerisinde yaya trafiği ve motorsuz araç trafiği de dikkate alınarak belirlenmiştir. Yerleşim yeri içi yasal hız sınırı, tüm araçların uyması gereken, uymadığı taktirde trafik cezası ile korunan düzenlemeler arasındadır. Yaya geçidi, trafik lambası, kasis ve ikaz tabelaları ile hatırlatılan bu sınır, yerleşim yeri içerisinde güvenle trafikte seyredebilmenizi sağlar.
Şehirlerarası çift yönlü karayollarında yasal hız limitleri, araç motor ve sınıflarına göre ayrı ayrı düzenlenmiş ve trafik kanunu ile korunmaktadır. Otomobiller için şehirlerarası çift yönlü karayollarında belirlenen hız sınırı 90 Km/s iken; minibüs, otobüs ve kamyonetlerde 80 Km/s, panelvan araçlarda 85 Km/s olarak belirlenmiştir. Bu tür çift yönlü karayollarında; iş makineleri 20 Km/s arızalı araçları çeken araçlar ise 30 Km/s hızın üzerinde seyredemezler.
Bölünmüş yollarda hız limitleri; yolun yerleşim yeri dışında olduğu durumlar için belirlenmiştir. Eğer bölünmüş yol yerleşim yeri içerisinde kalıyorsa, yukarıda bahsettiğimiz hız limitleri geçerli olacaktır. Şehir dışı bölünmüş yollarda yasal hız sınırı; Otomobiller için 110 Km/s, minibüs ve otobüsler için ise 90 Km/s olarak belirlenmiştir. Kamyonetler ise bu yolları kullanırken 85 Km/s hız üzerinde seyredemezler.
Otoyollarda hız limitleri, motorlu araç cinslerine göre ayrı ayrı belirlenmiş ve trafik kanununda düzenlenmiştir. Araç kiralama yapıldığında ve hız limitlerine uyulmayıp herhangi bir ceza tahakkuk ettiğinde, bu cezadan aracı kiralayan sorumlu olur. Otoyollara motorsuz bisiklet ve yaya girişi yasaktır. Ayrıca lastik tekerlekli traktörler de otoyolları kullanamazlar. İş makineleri ise; sadece otoyol tamirat ya da çalışmasına katılması durumunda özel izin ile otoyol trafiğine dahil olabilir. Otoyollarda otomobiller için belirlenmiş yasal hız limiti 120 Km/s olarak belirlenmiştir. Minibüs ve otobüsler için otoyollarda yasal hız limiti 110 Km/s iken; panelvan araçlarda 110 Km/s, kamyonetlerde ise 95 Km/s olarak belirlenmiştir.
Yolun cinsi ya da aracın türü ne olursa olsun, hız sınırlarına uymak hem araç sürücüsü olan sizleri hem de trafikte seyreden tüm diğer motorlu ve motorsuz araç sürücülerini ve aynı zamanda trafiği kullanan yayaları güvende tutan hayati bir uygulamadır. Güvenli sürüşler dileriz.