Oto Check-Up ve Ekspertiz Farkı

Oto Check-Up ve Ekspertiz Farkı

AnasayfaBlogGüncel BilgilerOto Check-Up ve Ekspertiz Farkı
Güncel Bilgiler
04 Eyl 2022 13:40

Otomobiliniz arızalandığında İstanbul trafiğinde sıkışıp kalmamak için İstanbul’da araç kiralama yapabilirsiniz. Öte yandan sahip olduğumuz otomobillerin genel olarak sağlığını kontrol etmek veya otomobil satın almadan önce yaptırdığımız bazı kontroller bulunmaktadır. Bu kontrollerin genel ismi check-up ve ekspertizdir. Arasındaki farkı anlamak için öncelikle check-up ve ekpertiz nedir anlamak gereklidir.

Oto Check-Up Nedir?

Oto check-up işlemi, her araç sahibinin zaman zaman yaptırması gereken işlemlerden bir tanesidir. Araç kiralama şirketleri de periyodik olarak araçlara check-up yaptırmaktadırlar. Bir nevi otomobilin sağlık taraması denebilir. Otomobilde ilk bakışta görülemeyecek hasarlar check-up sayesinde tespit edilebilir. Check-up sırasında genellikle aracın parçalarının mekanik durumu ve işlevlerini yerine getirip getirmediği kontrol edilir.

Oto Ekspertiz Nedir?

Ekspertiz kavramını genellikle araç satın almadan önce duymaktayız. Hatta sevdiklerimiz tarafından “ekspertiz yaptırmadan sakın satın alma” diye öğütler duyarız. İkinci el otomobil satın almak isteyenlerin mutlaka ekspertiz yaptırması gerekir. Çünkü ikinci el alışverişinde güvenin tam olarak sağlanabilmesi için taraf olmayan üçüncü bir kişinin kontrolü gerekmektedir. Ekspertiz şirketleri aracın ve araca bağlı pek çok mekanik parçanın ne durumda olduğunu anlamak için bulunur.

İkinci el olarak bir otomobil satın almaya karar verdiğinizde, bulduğunuz otomobilin arızalarını öğrenmek isteriz. Çünkü sonradan ortaya çıkan arızalarla moralimizi bozmak istemeyiz. Ayrıca bazı arızalar otomobilin maddi değerini dahi düşürebilir. Ekspertiz yapılırken, aracın değişen parçalarının olup olmadığına, ve bazı mekanik aksamlarında sızıntı olup olmadığına bakılır. Daha detaylı ekspertiz istenirse eğer motor aksamlarına kadar otomobilin hemen hemen her aksamına bakılmaktadır. Tespit edilen arızalar resmi bir kağıda not alınır ve hem aracın sahibi, hem almak isteyen kişi hemde ekspertizi yürüten kişi tarafından imzalanarak çoğaltılır.

Oto Check-Up ve Ekspertiz Önemi

Kişisel bir otomobiliniz varsa düzenli olarak oto check-up yapmanız gerekmektedir. Çünkü otomobilinizin motor aksamında oluşabilecek küçük bir arıza zaman içerisinde büyüyerek daha büyük masraflara yol açabilir hatta sizi yolda bırakabilir. Ekspertizden farklı olarak check-up sırasında bulunan arızalar istenirse tamiri yapılabilir. Fakat ekspertizde sadece gözlem ve teşhis hizmeti bulunmaktadır. 
Oto ekspertizin pek çok farklı paketleri olabilir. Her paket için ayrı ayrı fiyatlandırmalar bulunmaktadır. Genellikle ekspertiz ücretini arabayı alan kişi öder. Fakat satıcının söylediğinden farklı bir arıza çıkarsa ve alıcı taraf arabayı satın almaktan vazgeçerse ekspertiz ücretini ödemek satıcıya kalabilir. Oto check-up ise direkt otomobil sahibinin araç sağlığı için yaptığı bir işlemdir. 

Check-up işlemini hemen hemen her araç kiralama şirketi de yapmaktadır. Örneğin Zonguldak Havalimanı’nda araç kiralama yaptığınızda da kullandığınız aracın check- up işlemi düzenli olarak yapılmıştır. Bu makalemizde de sizlere oto check-up ve ekspertizin tanımlarını ve farklarını sıraladık. Sizlerde avantajlarla dolu Elitcar’ın web sitesine girerek araç kiralama yapabilirsiniz.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.