Lastik Patlamasıyla Başa Çıkmak İçin İpuçları


Araba lastikleri, hammaddelerin karıştırılması, şekillendirilmesi, dökülmesi, preslenmesi, kurutulmasi, boyanmasi, kaplama ve etiketleme işlemlerinin ardından üretilir. İster şahsi aracımız olsun ister araç kiralama olsun, lastikler patlayabilir. Kiralanan aracın lastiği patladığında, aracı kiralayan şirket lastiğin tamiri için gereken aksiyonları alarak, sizlere de aynı segmentte farklı bir araç tahsis etmektedir. Ancak sizlerde lastik patlaması durumunda aşağıdaki adımları takip edilebilirsiniz. 

Hızınızı yavaşlatın ve sürekli olarak direksiyon hakimiyetini korumaya çalışın.
Güvenli bir yere park edin ve lastiği değiştirin.
Egzoz gazı, buhar veya yanma izleri varsa, lastik patlamasının neden olduğu bir yangın riski vardır ve lastik yanması öncelikle söndürülmelidir.
Yeni lastik takmadan önce lastik çukuru ve jantın durumunu kontrol edin ve gerekirse onarın.
Kendinizi güvende hissetmiyorsanız, bir oto tamirci veya oto kurtarma hizmeti arayın.
Yeni lastik takarken uygun basınç seviyesini ve diğer teknik detayları kontrol edin.
Patlamış lastik ve diğer atıkları doğal veya uygun bir şekilde atın.

Lastiklerin Genel Olarak Patlama Nedenleri

Lastikler, içi hava basıncı dolu olan ve aracın hareket etmesini sağlayan paletlerdir. Lastikler çeşitli nedenler ile patlayabilir. Bu nedenler sürücüden kaynaklı, hava sıcaklığından kaynaklı, yol kaynaklı olabilir. İşte lastikler genellikle şu sebeplerden dolayı patlarlar;

Lastiklerin yüksek hız veya aşırı sıcaklıklara karşı belirli bir direnci vardır. Ancak direnç üstü durumlarda patlayabilirler. Lastikler yüksek hız veya sıcak ortamlarda zamanla aşındıkları için patlayabilir.
Lastik basıncının sürekli olarak kontrol edilmesi gerekir. Lastiklerin belirli bir basınç seviyesi olması gerekir, ancak bu basınç seviyesi altındaysa, lastik patlayabilir.
Eksik jant veya lastik çukuru onarımının yapılması gerekir. Bozuk bir jant veya lastik çukuru lastiğin daha fazla aşındığı ve patlamaya neden olduğu için lastik patlamasına neden olabilir.
Uçurum veya çukur gibi yoldaki engellere dikkat edilmelidir. Yoldaki engeller, lastiğin çabuk aşındığı ve patlamaya neden olduğu için lastik patlamasına neden olabilir. Bu durumda daha çok sürücü ve yoldan kaynaklanan nedenlerden dolayı lastik patlar.
Aşırı yük lastiğin zorlandığı ve patlamaya neden olduğu için lastik patlamasına neden olabilir.
Lastikler zamanla aşındıkları ve yaşlandıkları için patlayabilir. Bu sebepten ötürü lastiğinizi kontrol edin ve üzerinde aşınmalar gördüğünüzde yenisi ile değiştirin. Böylece araç yolda maksimum tutuş sağlanacak ve güvenli sürüş sunacaktır.

Aracınızın Lastik Basıncı Kaç Olmalıdır?

Aracın üreticisi tarafından belirlenen doğru lastik basıncı, aracın kullanım kılavuzunda veya jant üzerinde bulunan bir etikette verilir. Bu basınç, aracın ağırlığı, hızı, sürüş tarzı ve diğer faktörlere göre değişebilir. Örnek olarak Tekirdağ Havalimanı’nda araç kiralama yaptınız, aracı teslim almadan önce mutlaka lastik basınçlarını kontrol edin. Yapmanız gereken çok kolay, lastikleri gözle ve elle kontrol edin ve yeterliyse aracı teslim alıp yola çıkın. Genelde kiralama yapan şirketler lastik basınçlarını her zaman kontrol ederler. Ancak siz teslim almadan önce yine de bir kontrol sağlayın.

Bir başka örnek ise yüksek hızlı bir araç daha yüksek bir lastik basıncı gerektirebilir, ancak daha ağır bir araç daha düşük bir basıncı gerektirebilir. Ayrıca, sıcak veya soğuk hava koşullarındaki lastik basıncı değişebilir. Lastik basıncını kontrol etmek, aracın güvenli ve verimli bir şekilde çalışmasını ve yol tutuşunu sağlamaya yardımcı olur.

Elitcar
Mobil Uygulamamızı İndirin
Mobil uygulamamızı indirin ve araç kiralama işlemlerinizi hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirin.
Elitcar Rental Mobile AppElitcar Rental Mobile App