Fakat kış lastikleri ne işe yarar, neden takıyoruz gibi sorular aklımızı her zaman kurcalamaktadır. Örnek verecek olursak İzmir sıcak bir şehirdir. Fakat İzmir’de araç kiralama yapsanız dahi eğer ki kış mevsimi ise kiralayacağınız aracın kış lastiği takılır. Bunun sebebi ise kış mevsiminde İzmir’e kar yağmasa dahi yağmur yağmaktadır. Yağan yağmur söz konusu olduğunda asfalt yol çamurlaşabiliyor.
Yasal zorunlulukları bir yana bırakacak olursak, kış lastiği neden takılır sorusuna kısa bir cevap verecek olursak, kış lastiğini yol güvenliğini artırmak ve yol tutuşu sağlamak için kullanılmaktadır. Halk arasında kış lastiği sadece kar yağdığında işe yarıyormuş gibi sanılsa da aksine kış lastiği yağmur yağdığında da yol tutuşu artıran önemli bir unsurdur.
Yine önemli olan bir başka konu ise hafif yağmur yağdığında asfalt yolların en kaygan olduğu ikinci durumdur. Yolların en kaygan olduğu birinci durum ise gizli buzlanmadır. Bu doğrultuda az çiseleyen yağmur, yolda biriken tozu sürükleyip götürmeye yetmez. Bu sebeple toz çamurlaşır. İnce tanelerden oluşan toz çamuru da sabun gibi kaygan olur. Sürücü hafif yağmurun olduğu bir yolda giderken farkına bile varmadan, araç kayıp bir kazaya sebebiyet verebilir.
Kış Lastiği ve Yaz Lastiği Arasındaki Farklar Nelerdir?
Kış lastikleri +7 derece hava sıcaklığının altında daha iyi yol tutuşu sağlarlar. Fakat yedi derecenin üzerindeki sıcaklıklarda kış lastikleri daha çabuk ısınır. Fakat yaz lastikleri, yaz mevsiminde sürüş esnasında hem daha geç ısınır, hemde araç durduktan sonra çabuk soğur. Bu durumda yaz lastikleri yaz mevsiminde daha iyi yol tutuş sağlar ve bir sürüş konforu sunmaktadır.
Kış lastiğinin genel olarak kış mevsiminde takılmamasının sebebi kesinlikle yakıt tüketimine olan etkisidir. Kış lastiği üzerinde bulunan kanallar, suyun en hızlı şekilde lastikten tahliye edilmesini sağlar. Bu bir avantaj tabii fakat bir dezavantajı da yola daha sıkı tutunduğu için daha fazla yakıt tüketimine sebep olur.
Her iki lastik türü de ait olduğu mevsimlerde en iyi fren mesafesini size sunar. Üzerinde yaz lastiği bulunan bir araçla karlı bir zeminde araç sürerseniz muhtemelen durmak istediğinizde araç kayacaktır. Fren mesafesi bir yana aracı sadece çarparak durdurmak zorunda kalabilirsiniz. Onun için mevsimine göre lastik kullanımınızı oluşturarak sürüş konforunuzu artırabilirsiniz.
Yaz lastikleri üzerinde daha ince kanallar bulunmaktadır. Bu durum lastiğin yaz mevsiminde iyi bir yol tutuşu sağlarken, daha az yakıt tüketimi sağlar. Kış lastiği ise kışın daha iyi yol tutuşu sağlamak için nispeten daha kalın kanallar ile üretilir. Tabii ki farklı hamur tipleri ile üretildikleri için mevsimin getirdiği şartlara uyum sağlarlar.
Peki ne yapılması gerekir?
Yağmurlu veya karlı havalarda normal hızınızdan biraz daha yavaş ilerlemeniz gerekir. Böylece lastiğiniz daha yola daha iyi tutunacaktır. Yaz ayları için ise yine trafik kurallarının elverdiği hızda aracınızı kullanmanız önerilir.
Peki Kars gibi daha soğuk bir iklimde yaşıyorsak ne yapılmalı? Bu durumda kendi aracınızı riske atmak istemiyorsanız, Kars’da araç kiralama yaparak bu duruma çözüm üretebilirsiniz. Fakat yolun metrelerce kar ile kaplandığı durumlarda araç kullanılmasını önermiyoruz. Bu tarz bir durumda, ekiplerin yol çalışmaları ile yolu açmalarını beklemek en doğru tercih olacaktır. Böylece makalemizi burada sonlandırıyoruz. Çetin kış şartlarında yolda kalmamanız dileğimizle, sağlıklı kalın.