Kiralık Araç Bildirim Sistemi (KABİS) Nedir?

Kiralık Araç Bildirim Sistemi (KABİS) Nedir?

AnasayfaBlogDuyuruKiralık Araç Bildirim Sistemi (KABİS) Nedir?
Duyuru
Güncel Bilgiler
26 Eyl 2022 13:15

Kendine ait otomobili olmayan kişiler genellikle araç kiralama yapar. Sadece gerçek kişiler değil, tüzel kişilerde oldukça fazla araç kiralama yapmaktadır.

Araç kiralama şirketlerinin de araçları, hırsızlık ve ağır kaza gibi risklerle karşı karşıya kalmaktadır. Bu sebepten ötürü Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Daire Başkanlığı KABİS sistemini çıkarmıştır. KABİS sisteminin kullanıcısı olan kiralama şirketleri, sistem aracılığı ile aracı kiralayan sorumlu kurumsal şirketi ve kiralayan kişinin bilgilerini anlık olarak sisteme girebilecektir. Sistem Emniyet Genel Müdürlüğü ile birlikte çalışmaktadır. Aracı kiralayan şirket ile kiracısı arasında bir problem meydana geldiğinde bu sistem sayesinde hemen çözülebilmektedir. KABİS 2015 yılında hizmete girmiştir. Bütün rent a car şirketlerinin kullanması zorunludur. Sadece hırsızlık ve kaza değil, terör, doğal afet gibi durumları da saptamakta oldukça etkili bir sistemdir. Sistem sayesinde sahte kimlik ile araç kiralama yapılamaz. Uzun yıllar boyunca otellerde benzeri bir sistem kullanılırdı. KABİS ise bu sistemin rent a car sektörüne entegre edilmiş halidir.

KABİS’e nasıl üye olunur?

Bir rent a car şirketi veya yöneticisi iseniz, şirketinize ait olan ruhsat, vergi levhası ve internet IP adresiniz ile birlikte size en yakın Asayiş Şube Müdürlüğüne veya Polis Merkezi Amirliği ya da en yakın karakola giderek Kiralık Araç Bildirimi İl Yöneticisi başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Başvuru esnasında bir form doldurmanız istenecektir. Formu doldurduktan sonra yanınızda getirmiş olduğunuz evraklar ile birlikte başvurunuz işleme alınacaktır. Son olarak sisteme giriş bilgileriniz e-posta olarak sizlere iletilecektir.

KABİS İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

KABİS kolay bir sistemdir. Kolayca öğrenerek her kiraladığınız araca ait ve kiralayan kişiye ait bilgileri girmeniz gerekir. KABİS üye kodu benzersiz bir koddur. Yalnızca sistemi kullanacak olan rent a car şirketine özgü olarak üretilir. Şifrenizi unutmamanız veya kaybetmemeniz önerilir. Çünkü kaybettiğiniz veya unuttuğunuz da yeniden Asayiş Şube Müdürlüğü, Polis Merkezi Amirliği ya da en yakın karakola giderek ıslak imzalı dilekçe vermeniz gerekir. Akabinde kolluk kuvvetleri tarafınıza yeniden benzersiz bir kod gönderecektir.

KABİS sistemine her araç bildirilmelidir. Bildirilmeyen her araç için şehre göre ceza kesilmektedir. Fakat kesilen cezalara 15 gün içerisinde Sulh Ceza Mahkemesi aracılığı ile itiraz edebilirsiniz. 

Sisteme dahil olmak için rent a car şirketinizin bütün belgelerini eksiksiz bir şekilde kolluk kuvvetlerine teslim etmelisiniz. Sisteme sadece bir IP’den giriş ve çıkış yapmalısınız. Sistemi kullanacağınız IP ise kolluk kuvvetlerine göstereceğiniz IP’dir. Sisteme kurumsal araç kiralama yapanları ve şahsi olarak araç kiralama yapan herkesi mutlaka işlemeniz gerekmektedir. Aksi halde cezai işlemler ile karşılaşabilirsiniz. Sizlerde güvenli ve hızlı bir şekilde araç kiralama yapmak isterseniz, Elitcar’ın yenilikçi web sitesi aracılığı ile yapabilirsiniz. Sadece bilgiyasarınızdan değil, telefonlarınız aracılığı ile oldukça hızlı bir şekilde araç kiralama yapabilirsiniz.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.