Piknik alanlarında, boş arazilerde, otopark ve boş yollarda, yanımızda tecrübeli bir sürücü ile bolca pratik yapar ve trafiğe kendimizi hazır hissettiğimizde sınavlara katılırız. Örnek olarak İzmir’de yaşıyorsanız. Ehliyetinizi aldıktan sonra İzmir’de araç kiralama yaparak, yanınızda yine tecrübeli bir sürücü ile pratiklerinizi yapabilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz. Ehliyet sınavlarının pratik sürüş testi sırasında gözetmenlerin en dikkat ettiği konular arasında, yıllarca araç kullananların bile bazen zorlandığı ve trafik akışını bile engelleyebilen, park etme sorunudur. Değişen ehliyet sınav kurallarından biri, aracı tek seferde, iki araç arasına kusursuz park edebilme başarısını göstermemizdir. Bu konuda yeterince pratik yapmayan, yılların sürücüleri bile, dar alanda park etmek konusunda zorlanabilirler. Park etmeye cesaret edilemeyen ve zorlanılan durumlarda, arkadan gelen araçları da beklettiği düşüncesi nedeniyle heyecanlanan sürücü için, büyük bir kaos ortamı yaşanmaktadır. Oysa basit birkaç püf noktası ile kaldırıma paralel, iki araç arasına park etmek basit bir hale gelecektir.
Karmaşık ve fazlaca hesap yapmanız gereken bir park etme şekli olarak görülse de, yeterince bilgi sahibi olmanız ve birkaç pratik ile, alışkanlığınızın artması ve bu işi tabiri caizse gözünüz kapalı yapmanız mümkün. Öncelikle pratiklere başlamadan önce direksiyon hakimiyeti fren ve gaz pedallarının hassaslığına alışmanız, kullandığınız aracın boy ve en oranlarını öğrenmeniz ve aynaları doğru şekilde kullanmayı bilmeniz gerekecektir. Başlarda araçlar yerine dubalar arasına park etmeye çalışmakla başlamanız, olası zararların riskini azaltacaktır.
İki araç arasına paralel olarak park etmek istediğinizde, öncelikle park edeceğiniz alanın, aracınızın boyutlarına uygun olduğuna ve manevra için yeterli alan bırakacağına ve daha önemlisi, siz park ettikten sonra önünüzdeki ve arkanızdaki araçların rahatlıkla çıkış yapabileceğine emin olmalısınız. Bunun için aracınızın uzunluğunu doğru tahlil etmeniz gerekmektedir. Yeterli alan olduğunu düşündüğünüz bir boşluk bulduğunuzda park etme işlemine geçebilirsiniz.
İlk adımda arkanızda kalacak aracı tamamen geçerek, önünüzdeki aracın hizasına ilerleyin. Yanınızdaki aracın tamponu ile sizin aracınızın tamponu eşit hizaya geldiğinde durun. Yan aynalar ile bu kontrolü rahatlıkla yapabilirsiniz. Aracın arka kelebek camından da bu durumu teyit etmeniz mümkün. Geri vitese alın. İki aracın arasında 45 derecelik bir açı olacak şekilde direksiyonu kırın ve geri geri gelin. Bu aşamada asla kaldırıma tam olarak aracı yaslamamaya özen göstermelisiniz. Doğru açıyı oluşturduktan sonra, Önünüzdeki araca ve arkadaki araca gereğinden fazla yaklaşmamış olduğunuzdan emin olarak, direksiyonu tam ters yönde çevirin ve tekerlekleri düz konuma getirin. Kontrollü bir şekilde geriye gitmeye devam edin. Mutlaka dikiz aynası ile arkadaki araçla olan mesafenizi kontrol etmelisiniz. Arkanızda kalacak araca manevra alanı bırakacak boşluğu bırakmaya özen göstererek yaklaşın ve durun. Önünüzde kalan aracın da çıkmaya çalışırken aracınıza zarar vermek zorunda kalmayacağı boşluğu bırakmalısınız. Tam ortaladığınızda park işlemini gerçekleştirmiş oldunuz demektir.
İlk denemelerinizde muhtemelen, kaldırıma uzak ya da araçlara fazla yakın park etmiş olacaksınız. Tüm bu aşamaları aynı anda yapmak zor gelebilir fakat araç kiralama yaparak pratik yaptığınızda daha rahat olursunuz ve pratik yaptıkça da zamanla alışırsınız. Ancak aracınıza doğru manevralar yaptırmaya alıştığınızda, nizami bir park etme işlemi yapmanız mümkün. Her ne kadar sıfır park etme tabiri oldukça yaygın kullanılsa da kapının açılmasında güçlük yaratacak ve yolcunun inişini aksatacak şekilde park etmemelisiniz. Aracınızdan indikten sonra park ediş şeklinizi kontrol etmeli ve olması gerektiği gibi park ettiğinizden emin olmalısınız. Yola fazla yakın ya da araçlara fazla yakın olmanız durumunda aracınızı yeniden park etmenizi ve bu durumu düzeltmenizi öneririz. Aksi halde park halindeki aracınıza ya da diğer araçlara istenmeyen şekilde zarar gelmesi mümkün olabilir.