İlkbaharda Ege’yi Keşfedelim

İlkbaharda Ege’yi Keşfedelim

AnasayfaBlogGeziİlkbaharda Ege’yi Keşfedelim
Gezi
Yeme & İçme
Doğal & Tarihi
04 Şub 2022 10:45

Sakin köyleri, doğal güzellikleri, ufuktaki deniz manzarasıyla hepimiz aşığız Ege’ye. Dileyen okurlar Adnan Menderes Havalimani araç kiralama seçeneklerini de göz önünde bulundurarak çok daha rahat gezebilirler. Biliyoruz sadece ilkbaharda değil, her mevsimi ayrı güzel ancak yeşiliyle ünlü bu yeri yeşillerle kaplı bir zamanda tanımaya hazır mısınız?

İsmini yanındaki Ege Denizi’nden alan bu bölge Türkiye’nin en büyük kıyı şeridine sahip. Bu da demek oluyor ki ilkbahar ve yaz aylarının vazgeçilmezi. Akdeniz iklimi görülen bölgenin en popüler tatil beldeleri ise şöyle: Ölüdeniz (Fethiye, Muğla), Çeşme (İzmir), Alaçatı (İzmir), Ayvalık (Balıkesir), Akyaka (Muğla). Ege, Akdeniz’in aksine tek bir ili ile değil, tamamıyla popüler. Hem yeşil tatilleri hem de yeşil yemekleriyle ünlü olmasına karşın içerisinde birçok turistik yer barındıran Ege, tarihi mekanları gezmeyi sevenler için de sevilen bir yer. Efes Antik Kentinden

Afrodisias Antik Kentine yüzlerce mekana sahip. Sizler için hem tarihi hem turistik mekanları derledik. Evlerimizin minik bahçıvanları annelerimiz için de Ege’yi ziyaret etmişken denemeleri gereken tüm bitkileri özenle seçtik. Bir araç kiralayıp yaptığınız bu Ege turunda gezilecek yerler kadar Ege’ye özgü tatları da keşfetmeyi unutmayın.

Lezzetinden Sadece Egelilerin Haberdar Olduğu Otlar:

1 - Şevketi Bostan:

Bu bitkiye birçoğunuz “İzmir’in yöresel lezzetlerini tanıyalım” yazımızdan da aşina. Hem salata olarak yapılıyor hem de et yemeklerinin içine katılıyor. Egelilerin favorisi ise kuzu etiyle yapılan şevketi bostan yemeği. Yerine göre şevket otu, akkız, mübarekdikeni ya da bostan otu isimleriyle de duyabilirsiniz. Papatyagillerden dikenli bir ot olan şevketi bostan Ege’nin en sevilen otları arasında yer alıyor.

2 - Yabani Rezene: 

Yabani rezene kadar arapsaçı olarak da bilinen bu bitkinin görünümü aynı dereotu gibi. Uzaktan bakıldığında kolay kolay ayırt edemeyeceğiniz bu iki otu ayıran en büyük fark ise kokuları. Dereotunun kokusunu hepimiz biliyoruz . Arapsaçının ise keskin bir anason kokusu var. Hem tadı hem de kokusuyla Egelilerin vazgeçilmezi olan bu bitki ısırgangillerden. Hem salatalarda hem yumurtalı yemeklerde hem de zeytinyağlılarda kullanılan arapsaçını hemen hemen her yemekte görebilirsiniz.

3 - Cibez Otu:

 Yine hem salatası hem yemeği yapılan bir ot ile karşınızdayız. Kullanabildikleri her otu en yüksek verimlilikte kullanmayı seven Egelilerin bir başka gözdesi de cibez otu. Turpgiller familyasından olan bu ot lahana ve karnabaharın toplanmasından sonra topraktaki köklerden büyüyen bir ot. Ülkemizin de sadece Ege’de yetişen bu şifalı bitkiyi tadımlamayı unutmayın.

4 - Deniz Börülcesi:

Rakı-balık sofralarının vazgeçilmez mezesi deniz börülcesiyle devam ediyoruz. Otların endüstri mühendisleri olan Egeliler bu otu da en yüksek verimlilikte kullanıp bizlere sunuyor. Hem yemeği hem salatası yapılan her şekliyle de tadı damağımızda kalan deniz börülcesi biraz tuzlu biraz da ekşi bir bitki. Bizim favorimiz yoğurtlu mezesi. Özellikle sahil kenarındaki butik meyhanelerin hangisine giderseniz gidin bulabilirsiniz onu. Kıyıya yakın yerlerde yetişen ve ıspanakgillerden olan bu otu denemeden sakın ama sakın geri dönmeyin.

5 - Turp Otu:

Ege’de bile çok fazla insanın bilmediği turp otu bazı beldelerin vazgeçilmez salata malzemesi. Tadı aynı turp gibi olan bu bitkiye de listemizde yer vermek istedik. Turp otu genellikle pişirilip salatası yapılan bir ot. Denemekten zarar gelmez.

6 - Radika:

Radika da salataların vazgeçilmez otlarından biri. Egeliler özellikle balık ile tüketmeyi tercih ediyor. Tırtıklı yaprakları olan bu sütlü bitkiyi de tatmayı unutmayın

7 - Yabani Pırasa:

Kömürem, köremen, yabani sarımsak,körmen gibi bir sürü farklı ismi olan bu bitki de Ege’ye özgü oldukça lezzetli otlardandır. Birkaç farklı yemeği yapılan bu otun Bodrum usulü nohutla yapılanını denemeden tatilinizi bitirmeyin.

8 - Eşek Helvası:

Bu garip isimli otun adı eşeklerin sevdiği bir ot olmasından geliyor. Haşlanıp salatası yapılan eşek helvasını da denemenizi tavsiye ederiz.

9 - Ebegümeci:

Yine Egelilerin gözde otlarından biriyle karşınızdayız. Ebegümeci de diğer birçok ot gibi hem salatası hem de yemeği yapılan otlardan. Develik veya gömeç olarak da bilinir. Egeliler her türlüsüne aşık ancak bizim favorimiz ebegümeci böreği.

10 - Kaya Koruğu: 

Kaya koruğu da hem salatası hem yemeği yapılan otlardan. Dedik ya Egeliler otların endüstri mühendisleri. Temmuzdan ekime 3 aylık bir süreçte yetişen kaya koruğunu denize yakın hemen hemen her sulak yerde yetişir.

Bu liste böyle uzayıp gidiyor. Daha rahat bi gezi için araç kiralama seçeneğini de değerlendirebilirsiniz. Daha fazlasını keşfetmek için ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz.

Yöresel pazarlardaki emekçi teyzelere bizlerden selam söyleyin. Alışverişinizi onlardan yapıp destek olmayı ve yemek tariflerini asıl aşçılardan almayı unutmayın. 

Tarih Aşıkları Buraya

Ege’nin En Sevilen Turistik Mekanları 

1 - Bafa Gölü:

Burası Ege bölgesinin en büyük gölüdür. İçerisinde manastır kalıntıları bulunduran adalara sahip bu gölün çevresinde yapılabilecek birçok aktivite var. Kamp tatili sevenler, doğa tutkunları ve kuş gözlemcileri de pek sever burayı. 

2  - Efes Antik Kenti:

Efes, hem bizlerin hem de yabancı turistlerin Ege’de en çok sevdiği turistik yer. Upuzun bir tarihe ve hikayeye sahip, uğruna kitaplar yazılıp filmlere çekilmiş bu yeri bizce bir araştırın. Hikayesini bilip giderseniz sizi çok daha fazla etkileyeceğine eminiz.

3 - Afrodisyas Antik Kenti:

Efes kadar olmasa da oldukça ünlü olan bu antik kent de Ege ziyaretçilerinin uğrak noktalarından. Az önce yaptığımı uyarıyı tekrar yapıyor ve gitmeden buranın hikayesini de araştırmanızı tavsiye ediyoruz. 

4 - Seferihisar:

Seferihisar da Ege’ye kadar gitmişken görmeniz gereken yerlerden. Üstelik bu dikkat çeken yöre Citta Slow İnternational’a başvurup Türkiye’nin ilk yavaş şehir adayı ünvanına sahip. 

5 - Priene Antik Kenti:

2500 yıl önce ızgara şehir planıyla yapılmış Priene antik kenti de hem tarihi geçmişi hem de estetik yapısıyla ziyaretçilerine kucak açıyor. Bir zamanlar tanrıça Athena’ya adanan bu antik kenti de gitmeden bir araştırın deriz. 

6 - Miletos Antik Kenti:

Ege’nin antik kentleriyle ünlü olduğunu hepiniz fark etmişsinizdir. Burası da ilk geometrik kent planına sahip olan bölgemiz. İçerisinde görülmeye değer bir sürü yapıyı bulunduruyor.

7 - Sualtı Arkeoloji Müzesi:

Toprak üstü tarihi mekanlardan sıkıldıysanız sizleri Bodrum’da yer alan sualtı arkeoloji müzesine davet edelim. Çağdaş Müzecilikte Avrupa’nın en iyi 8 müzesinden biri olan bu müze 1995 yılında Avrupa Özel Övgü Ödülüne sahip. Bodrum Kalesi’nde yer alan bu eşsiz müzeye gitmeyi unutmayın. Burası bir müzeden çok daha fazlası.

8 -  Cunda Adası:

Yine uzun bir geçmişe ve birbirinden güzel hikayelere ev sahipliği yapan bir yerle karşınızdayız. Etrafı zeytin ve çam ağaçlarıyla dolu olan Cunda Adası aslında sessiz sakin bir tatil hayal edenlerin tercih ettiği bir yer. Bir bakıma emekli mekanı diyebiliriz. Kendileri Ayışığı Manastırı, Taksiyaris Kilisesi gibi tarihi mekanlara da ev sahipliği yapıyor. Bir gün yolunuz düşer de Cunda Adası’nda kalırsanız, iskele boyunca bulunan balıkçılardan Paparina balığı yemeği unutmayın. 

Biliyoruz biraz fazla uzattık ama Ege her mevsim olduğu gibi ilkbaharda da bir başka. Tadılacak yüzlerce yemeği, gezilecek binlerce mekanı var. Biz sizlere tadı en çok sevilenlerden göreni en fazla hayrete düşürenlere kısa bir liste yaptık. Bir cumartesi sabahı gün daha yeni aydınlanırken yeni kiraladığınız arabaya atlayıp Ege’yi yerinde keşfetmek en güzeli tabi ki :)

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.