Trafik eğitimi aslında anaokulu seviyesinde bir eğitim olsa da genellikle gençlik dönemlerinde ehliyet sınavı ile hayatımıza ciddi anlamda dahil oluyor. Büyük şehirlerde araç kullanmak yeni öğrenenler için oldukça zordur ve kendi araçlarını riske atmak istemezler. Buna örnek olarak Trabzon’dan araç kiralama yaparak da trafiğe az da olsa ayak uydurup yine kendi aracınızı kullanabilirsiniz. Akılda tutulması gereken yüzlerce kural ve tabelaya rağmen birçok insan kısa sürede trafiği tanıdığını, anladığını düşünse de aslında durum pek de öyle olmuyor.
Trafikte en çok merak edilen ya da bazen tam tersi olarak en çok bilindiği düşünülen şey belki de emniyet şeridi. Ancak maalesef buna rağmen hatalı emniyet şeridi kullanımları nedeni ile her gün ciddi sayıda sürücü trafik cezalarına maruz kalıyor. Emniyet şeridinin amacı, ya da kullanım şartları doğru olarak bilinmediği sürece de ne bu cezalar ne de bazı görünmez kazalar hayatımızdan tam olarak çıkmayacak. İşte tam da bu nedenle, sizlerin de merak ettiğini düşündüğümüz; “Emniyet şeridi nedir?” “Emniyet şeridi hangi durumlarda kullanılır?” “Emniyet şeridi ne işe yarar?” “Emniyet şeridini ihlal etmenin cezası nedir?” gibi sorulara cevap olacak bu yazımızı hazırladık. Unutmayın, trafik kuralları, uyulmadığında ceza kesmek için değil can güvenliğinizi korumak için var. Güvenli sürüşler dileriz.
Emniyet Şeridi Nedir?
Emniyet şeridi; otoyol ve bölünmüş yollarda, trafik akışı için ayrılmış şeritlerin en sağında, ana yola paralel olarak konumlanmış ve yoldan kesiksiz düz bir çizgi ile ayrılmış; trafik kazası, kaza incelemesi ve kurtarma, arıza durumları ya da acil yardım durumlarına tahsis edilmiş özel bölümdür. Emniyet şeridi, sadece bu önemli durumlarda kullanılmak üzere oluşturulmuş yol bölümüdür. Emniyet şeridini kimler kullanabilir sorusunun cevabı ise 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nda belirtilmiştir. Buna göre; acil hasta taşıyan ambulans, suçlu takip eden ya da acil görevli güvenlik araçları, itfaiye aracı ve koruması bulunan araçlar ile, çakar takması şartı ile milletvekili araçları emniyet şeridi kullanım hakkına sahiptir.
Emniyet şeridini ihlal etmenin cezası nedir?
Emniyet şeridi, kanunda açıkça belirtilen araçlar ya da durumlar dışında kullanılmamalıdır. Emniyet şeridinin hatalı kullanımı ya da diğer bir deyişle emniyet şeridi ihlalinin cezası 2020 yılı için 1.228 ₺ olarak belirlenmiştir. Hatalı kullanım ve ihlaller; görevli trafik polis ekipleri ya da elektronik denetim sistemleri ile tespit edildiğinde uygulanan ceza, 15 gün içerisinde ödenmek istediğinde ise indirimli hali ile 921 ₺ olarak ödenebilmektedir.
Emniyet şeridi ihlali cezası nereye ödenir?
Emniyet şeridi ihlali cezası, tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde indirimli olarak ödenebilir. Ödemeler, anlaşmalı bankalar, ya da PTT şubelerinden nakit olarak ödenebilirken Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesi üzerinden kredi kartı kullanılarak da ödenebilmektedir. Emniyet şeridi cezası sorgulama, E-devlet üzerinden Emniyet Genel Müdürlüğü menüsü altında bulunan: “Araç plakasına yazılan ceza sorgulama” bölümünden sorgulanabileceği gibi, Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sitesinden yapılabilir. Kayseri’de yaşayan okurlar için araç bağlanma gibi durumlarda Kayseri’den araç kiralama yaparak araçlarını teslim almaya gidebilirler. Tabii yanınızda bir şoför daha götürmeyi unutmayın. Araç bağlanma esnasında ruhsatınızı araç içerisinde bırakmamalısınız. Çünkü ruhsat gibi belgeler görevli memur tarafından tarafınızdan talep edilecektir.
Kiralık araçlarda trafik cezasını kim öder?
Araç kiralama durumunda uygulanan trafik cezaları, ceza tarih ve saati kontrol edilerek kapsadığı dönemde kiralama kontratı ile aracı kullandığı tespit edilen sürücüye kiralama firması tarafından rücu ettirilir. Trafik cezası, araç kiralama firması adına hazırlanmış olsa dahi kiralama kontratında belirtilen süreler dahilinde sorumluluk kiralayana ait olacaktır.