Hava Filtresi Bakımı Nasıl Yapılıyor?


Günlük hayatta arabalar ulaşım konusundaki en büyük yardımcılarımız konumundadır. Kendimize ait bir arabamız yoksa, bir yerlere ulaşım sağlamak için araç kiralama yaparız. Araç kiralama seçenekleri de günümüzde oldukça çeşitli olduğu için pek çok işimizi araçlarla halledebiliyoruz. Örneğin, yükü fazla olan insanlar ticari araçlar kiralarken, lüks bir görünüme sahip olmak isteyen insanlar lüks araç kiralama yaparlar.

Gerek kiralık olsun, gerekse sizlere ait özel bir araç, otomobiller arıza verebilirler. Arıza vermesinin sebebi çoğunlukla kullanıma bağlıdır. Otomobillerde hava filtresi de her ne kadar küçük bir komponent olarak görülse de oldukça önemli bir görevi bulunmaktadır. Otomobillerde bulunan hava filtresi motora giren havanın temizlenmesini sağlamaktadır. Temiz hava ile çalışan motor daha sağlıklı çalışmaktadır. Hava yolu ile motora ulaşabilecek havadaki partikülleri filtre eder. Bu sebepten ötürü oldukça hızlı bir şekilde kirlenen yapısı bulunur.

Hava Filtresi Bakımı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Hava filtresinin bakımı her 10.000 kilometre sonrasında yapılmalıdır. Filtre değişimleri aracın yetkili servisleri tarafından yapılmalıdır. Filtre değişimi sağlanmazsa bir süre sonra motora giden hava kirli bir şekilde gidecektir. Bu durumda motor bloğunda havadan gelen partiküller birikecektir. Bir süre sonra bu partiküller motorun çalışmasını engeller ve aracı kullanılamaz hale getirir. 

Piyasada araçlarda kullanılan iki tip hava filtresi bulunmaktadır. Filtrelerden standart olanı kağıt tabanlıdır. Kağıt tabanlı filtreler çok uzun ömürlü olmazlar ve kirlendiklerinde temizlenmesi oldukça güçtür. Hemen değiştirilmesi gerekir. İkinci filtre ise performans filtresidir. Temel olarak pamuk ve sünger tabanlıdır. Pamuk ve sünger tabanlı filtreler hem daha fazla kir tutar hemde kağıt filtrelere göre daha uzun ömürlüdür.

Hava filtresi değişimi aslında çok zor değildir. El mahareti olan herkes değişimini gerçekleştirebilir. Fakat her tamirde olduğu gibi bu tarz basit bir iş için bile olsa yetkili servise gitmeniz önerilmektedir. Eğer filtreyi kendiniz çıkardıysanız aşağıdaki adımları izleyerek temizliğini yapabilirsiniz.

  • Hava filtresini temizleyici sprey ile ıslatın ve bir süre bekleyin. Bu durumda kirler yumuşayacak ve daha kolay çıkacaktır. 15 dakika kadar beklemeniz yeterli olacaktır.
  • Temiz ve mümkünse kireçli olmayan bir suyun altında bir süre filtreyi durulayın.
  • Filtrelerin konik bir tasarımı olduğu için durulama işlemini filtrenin temiz tarafından kirli tarafına doğru yapmanız daha temiz olmasını sağlayacaktır.
  • Durulama işlemi bittikten sonra filtreyi bir gece temiz ve güvenli bir yerde kurumaya bırakın. Saç kurutma makinesi gibi aletler kullanmamaya özen gösterin çünkü bu tarz aletler hava filtresi üzerindeki bazı bölgeleri yakabilir veya yırtarak zarar verebilir.
  • Filtrenin kuruduğuna emin olduktan sonra filtreyi yağlamalısınız. Filtrenin her yanını yağa bulamak için yağ spreyleri kullanabilirsiniz. 

Yetkili servisler, aracınızın her periyodik bakımları esnasında hava filtresi değişimini sağlamaktadır. Kiralık araçlarında bütün periyodik bakımları yapılmaktadır. Örneğin Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan araç kiralama yaptığınızda, kiraladığınız aracın mutlaka hava filtresi, yağ filtresi gibi filtreleri yetkili servisler tarafından değiştirilmiştir. Kimse sizlere bakımı yapılmamış bir arac teslim etmek istemez. Hava filtresi de kirlendiğinde motor daha fazla yakıt yakmaya başlayabilir. Bu durumda sizlere yakıt masrafı çıkarabilmektedir. Bu sebepten ötürü şahsi aracınızın hava filtresini her bakım esnasında değiştirmeye özen gösterin. Araç kiralama işlemlerinizi ise Elitcar’ın web sitesinden kolayca yapabilir ve teslim alabilirsiniz.

Elitcar
Mobil Uygulamamızı İndirin
Mobil uygulamamızı indirin ve araç kiralama işlemlerinizi hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirin.
Elitcar Rental Mobile AppElitcar Rental Mobile App