Eskişehir Gezi Rehberi

Eskişehir Gezi Rehberi

AnasayfaBlogYeme & İçmeEskişehir Gezi Rehberi
Yeme & İçme
Gezi
11 Oca 2022 12:30

Öğrenci şehri denildiğinde hemen ilk akla gelen şehirlerimizin arasında yer alan Eskişehir, İç Anadolu bölgemizde yer alan Ankara, Afyon ve Kütahya’ya komşu güzel ve samimi bir şehrimizdir. Eskişehir’e havayolu ile gelecekler için, Eskişehir Havalimanı’ndan araç kiralama seçenekleri de mevcuttur. Eskişehir, öğrenci yoğun bir şehir olduğundan hem gezi maliyetleri açısından hem de görülecek yerlerin çokluğu açısından oldukça favori gezi rotaları arasında yer alır. Hızlı tren ile İstanbul ve Ankara’dan oldukça fazla ziyaretçi alan bu güzel şehir, kendi arabasıyla gezecekler için ortalama 3 gün sürecek keyifli bir gezi ile büyük ölçüde gezilebilir. Özellikle bahar aylarında, serin havalarda geziye oldukça uygun olan şehir, yaz aylarında karasal iklim gereği oldukça bunaltıcı hava sıcaklıklarına sahip olur. Eskişehir ne zaman gezilmeli sorusunun cevabı bu nedenle; “mümkünse serin havalarda” olacaktır. Yazı bu kadar sıcak olan şehrin kışı da oldukça çetin geçmektedir. Ancak Eskişehir manzaraları hem karlar altında hem de yağmurlu havalarda oldukça etkileyicidir.

Eskişehir’de Ne Yenir?

 Eskişehir denildiğinde ilk akla gelen elbette çibörek olacak. Kıpçak lehçesinde “lezzetli” anlamını taşıyan “çi” kelimesi nedeniyle börek bu isme sahip olsa da günümüzde bir çoğumuz bu lezzeti çiğ börek olarak biliriz. Şırbörek, Çuberek, Çiberek ya da Şuberek gibi birbirinden farklı isimlere sahip olan bu lezzet, hakkında şiirler ve maniler yazılan bir Kırım yemeğidir. Edirne şehri ile özdeşleşen bu lezzetli böreğin tadına bakmadan şehirden ayrılmanızı önermiyoruz. Ana hatlar dışında sokak aralarında bile rastlayabileceğiniz birçok çibörek dükkanları göreceksiniz. Porsiyonların oldukça büyük olduğunu, bir porsiyon için neredeyse beş tane çibörek sunulduğunu da hesaba katarak mutlaka bu lezzeti yerinde denemelisiniz.
Tatar yemeklerinin tadına bakma şansı bulacağınız Eskişehir’de denemeniz gereken bir diğer lezzet ise bir tatar böreği olan göbete olmalı. Bol kıymalı iç harcı ile hamur işi sevenleri derinden etkileyecek bu lezzet, kahvaltı ya da akşam yemeğinde, öğlen ya da gece, zamansız bir lezzet olarak her saatte denenebilir.

 Bursa’nın pideli köftesine benzer bir tarif yine tatarlara ait Balaban Köfte ile Eskişehir’de bizi bekleyen lezzetler arasında yer alıyor. Bu lezzeti deneyimlemek için erken saatleri tercih etmelisiniz, genellikle geç saatlerde yoğun talep nedeniyle köfteler çoktan tükenmiş olabiliyor.
Eskişehir yemek konusunda oldukça zengin. Eskişehir gezisinde aç kalmayacağınızın garantisini versek de kilo almayacağınızın garantisini maalesef veremiyoruz. Met helvası, kuzu sorpa, yufkalı büryan, kıygaşa, leblebi kurabiyesi ve cevizli haşhaşlı ekmek ise tadına bakmanız gereken diğer leziz Eskişehir yemekleri arasında sayılabilir.

Eskişehir’de Gezilecek Yerler

Tarihi Odunpazarı Evleri:

 UNESCO Dünya Mirasları Listesine girmeyi başarmış, Eskişehir denildiğinde ilk akla gelen yerlerin ve dolayısıyla Eskişehir gezilecek yerler listesinin en başına yerleşmeyi hak eden Tarihi Odun Pazarı Evleri; şehrin güneyinde yer alıyor. Bu güzide rotalara ulaşımınızın daha rahat olabilmesi için Eskişehir’de araç kiralama seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz. Osmanlı kent mimarisine ait güzel örnekleri seyredebileceğiniz, ahşap süslemeli, cumbalı evler arasında gezinirken kendinizi geçmiş yıllarda hissedebileceğiniz kıvrımlı sokaklar, sevdiklerinizle keyifli bir gün geçirmenizi sağlayacak. Eskişehir’in popüler gezi durakları arasında yer alan Odunpazarı, içerisinde yer alan Kurşunlu Camii ve Külliyesi ile de özellikle tarihi dokuları seven ziyaretçilerin hafızalarından çıkmayacak büyüleyici bir atmosfer sunuyor. Sevdiklerinize hediyelik eşya alabileceğiniz ve tüm sokaklarında fotoğraf çekip gezinizi unutulmaz kılabileceğiniz bu noktayı mutlaka Eskişehir gezi rotanızın başına almalısınız.

Eskişehir Balmumu Heykelleri Müzesi:

Odunpazarı’nda yer alan müze, Türk ve dünya liderlerinin yanı sıra tarihi kişiler ve sanatçılara ait oldukça gerçekçi balmumu heykeller sergileniyor. Elde edilen müze gelirinin kız çocukları ve engelli çocuklar için kullanıldığını bilmek ise bu müzeyi Türkiye’de bulunan balmumu müzeleri arasında önemli bir noktaya taşıyor. Bu müzeyi pazartesi günleri hariç olmak üzere sabah 10 ve akşam 5 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Eskişehir Lületaşı Müzesi:

Kurşunlu Camii Külliyesinde yer alan ve Odunpazarı Belediyesi’nin 2008 tarihinde hizmete aldığı müze, Eskişehir lületaşı işçiliğini yakından izlemenize fırsat veriyor. Birbirinden değerli 400’den fazla lületaşı eserin sergilendiği müzeyi pazartesi günleri hariç 10:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Dünya üzerinde en fazla lületaşının çıkarıldığı şehir olan Eskişehir’e gelmişken sevdiklerinize lületaşı hediyeler almayı da unutmamalısınız.

Devrim Arabası:

Türkiye’nin ilk yerli otomobili olan Devrim Arabası, Eskişehir Tülomsaş Müzesinde meraklıların ziyaretini bekliyor. Kısıtlı bir bütçe ve süreyle sadece 4,5 ayda tamamlanan Devrim otomobilinin yanısıra Türkiye’nin ilk buharlı lokomotifi olana Karakurt da yine Tülomsaş müzesinde sergileniyor. Demiryolu tarihine dair çeşitli parçaların da yer aldığı müze haftanın her günü akşam 17:00’a kadar ziyaret edilebilirken Pazartesi günleri ise tam 24 saat boyunda ziyaret edilebiliyor.

Şelale Park:

Bir çay bahçesinde oturup Eskişehir’in tarihi ve modern yüzünü aynı anda seyretmek, biraz dinlenmek ve çokça huzur bulmak istiyorsanız, 32 bin metre karelik genişliğe sahip Şelalepark siz ve sevdikleriniz için oldukça iyi bir seçim olacak. Eskişehir’de çocuklarla gezilecek yerler arasında da yer alan Şelalepark; yürüyüş parkurları, yel değirmeni, şelalesi ve heykelleri ile çocuklarınızın da ilgiisini çekecek.

Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı:

400 bin metrekarelik dev yeşilliğin içerisinde, yürüyüş yapabileceğiniz, kafelerinde dinlenip su kenarlarında serinleyeceğiniz, çocuklarınızla ve sevdiklerinizle harika vakit geçirebileceğiniz bir alandan bahsediyoruz. Hizmete açıldığı 2008 yılından bu yana Eskişehir ziyaretlerinin vazgeçilmez rotaları arasında yer almayı başaran Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı; Korsan Gemisi, Masal Şatosu, Eti Sualtı Dünyası, Hayvanat Bahçesi,  çocuk oyun alanları ve dev yeşil alanlarıyla çocuklara; Sabancı Uzay Evi, Türk Dünyası Şaheserleri, Kültür ve sanat Merkezi ve kafeleriyle de büyüklere hitap ediyor.

Şehr-i Derya Parkı:

Eskişehir’in mutlaka görülmesi gereken yerleri arasında yer alan Kanlıpınar Göleti kenarında; 2012 yılında yenilenerek ziyarete açılan Şehr-i Derya Parkı, ailece keyifli vakit geçirmenizi sağlayacak yemyeşil dev bir alanı kapsıyor. Yürüyüş yollarının yanı sıra, kamelyalar ve piknik alanları ile özellikle hafta sonları ziyaretçilerinin akınına uğrayan park, çocuk oyun alanları ve yapay şelalesi ile tüm ailenize hitap edebilecek keyifli bir yer. Gölet üzerinde gezinti teknesi ile yapabileceğiniz harika tur, manzaralara daha yakından bakma fırsatını veriyor. Eskişehir kamp alanları arasında da liste başında bulunan park, Eskişehir turunuzda mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir yer.

Şehr-i Aşk Adası:

Porsuk çayı üzerinde minik bir yapay adadan söz ediyoruz. Evlenme teklifleri, özel günler ve romantik anlar yaratmak isteyen çiftlerin akınına uğrayan bu ada, aşk adası ya da sevgililer adası olarak da biliniyor. Eskişehir’de sevgili ile gezilecek yerler arasında bir numara olduğunu söylemeliyiz.

Kanlıkavak Parkı:

Eskişehir’in tam ortasında 10 bin metrekarelik koca bir alana yayılan Kanlıkavak ve Raif Özgür Parkı; çocuklar için oyun alanlarına da sahip. Bisiklet ve yürüyüş parkurlarında sevdiklerinizle eğlenceli vakit geçirebileceğiniz bu dev park, akarsu kenarında huzur ve tazelik için ihtiyacınız olan her şeye sahip. Parkın özellikle hafta sonları oldukça kalabalık olduğunu da belirtelim.

Toprak Dede Hayrettin Karaca Parkı:

Eskişehir’in Tepebaşı ilçesi, Çamlıca Mevkiinde yer alan park, TEMA vakfı kurucusu Hayrettin Karaca tarafından ziyaret edilip çok sevilmiş ve bu nedenle parka onun ismi verilmiş. İçerisinde bulunan üç gölet birbirine küçük derelerle bağlı ve oldukça güzel fotoğraf karelerine imkan veriyor. 150 farklı bitki çeşidi ve kafeleri ile hem hafta sonu hem de hafta içi keyifli vakit geçireceğiniz alanlar arasında yer alıyor.

Eskişehir Şelaleleri Rehberi:

Eskişehir; maviyi ve yeşili bolca görebileceğiniz, doğa ile kucaklaşabileceğiniz bir şehir. Her köşesinde gözlerinizi kamaştıracak doyumsuz manzara ve alanlara sahip şehirde, sus sesleri arasında huzur bulacağınız birçok şelale de yer alıyor.

Gürleyik Şelalesi:

Mihallıççık ilçesi Gürleyik köyünde yer alan ve Subaşı Şelalesi olarak da bilinen şelale 5 metre yükseklikten dökülen serin sularla yeşilin tüm tonlarının bir arada bulunduğu doğa harikası bir alan. Eskişehir’de özellikle yaz aylarında serinlemek isteyenlerin kaçış noktası olan şelale piknik, doğa yürüyüşü ve kamp yapmak isteyenler için eşsiz bir rota. Ateş yakmak yasak ancak dinlenip huzur bulmak tamamen ücretsiz.

Beşikdere Şelalesi:

Eskişehir il merkezine 30 kilometre mesafede bulunan şelale Kalabak orman içerisinde yaklaşık 10 hektar alana sahip yemyeşil bir alanda yer alıyor. Doğa yürüyüşü, kamp ve piknik yapabileceğiniz alanda birbirinden güzel fotoğraflar çekebilir ve ailenizle keyifli bir gün geçirebilirsiniz. Su sesi ve kuşların cıvıltısı tüm gezi yorgunluğunuzu alacak ve sizlere doğanın kalbinde dinlenme fırsatı sunacak.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.