Doğru Araç Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Doğru Araç Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

AnasayfaBlogDuyuruDoğru Araç Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Duyuru
Güncel Bilgiler
13 Nis 2022 10:20

Bu sürtünmeleri azaltmak için motor yağı gibi yağlar kullanılmaktadır. Aracın soğutma suyu da oldukça önem arz etmektedir. Örnek olarak Erzurum’da araç kiralama yaptınız diyelim. Erzurum bölge olarak soğuk bir iklime sahip olduğu için soğutma suları bazen donabiliyor. İşte burada jikle devreye giriyor. Bu suyu ısıtarak otomobilin komponentlerinin arasında dolaşmasını sağlamaktadır. 

Bakım Neden Yapılmalıdır?

Araçların bakımı genel olarak komponentlerini korumak için yapılmaktadır. Her otomobil üreticisi marka, otomobillerini daha uzun ömürlü yapmak için sürücülere bu bakımları belirli periyotlar şeklinde yapmalarını öneriyorlar. Keza sıfır kilometre bir otomobil satın aldıysanız muhtemelen aldığınız firma sizlere bu bilgiyi verecektir. 

Genel olarak markalar 10 ile 15 bin kilometrede bir periyodik bakımı zorunlu tutarlar. Otomobillerin yazılımlarını da buna göre ayarlayarak sürücüyü uyarırlar. Bunların dışında bir de ağır bakımlar vardır. Bu bakımların kilometre veya zaman aralığı daha fazladır. 

Periyodik Bakım: Periyodik bakımda değişim veya bakım kontrollerinin sağlandığı komponentler şöyledir; motor yağı, polen filtresi, yağ filtresi, yakıt filtresi gibi filtreler kontrol edilir. Ayrıca ön takım kontrolü, far ayarı, fren, motor gibi aksamların da bakımları gözden geçirilmektedir.

Ağır Bakım: Ağır bakım daha teferruatlı ve daha pahalı ve daha önemli aksamlara bakıldığı için önemli bir bakımdır. Bu aksamlar; direksiyon kontrolü, şanzıman kontrolü, balata kontrolü, triger kayışı kontrolü, rot ayarı araç için hayatı aksamların kontrolü yapılmaktadır.

Bakımda Kontrolü Sağlanan Aksamlar ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu bakımlar, dizel, benzinli ve LPG yakıt kullanan araçlar için geçerlidir. Bu bakımlar yapılmadığında otomobilin yağ yakma, aşırı yakıt tüketimi, yolda bırakma gibi durumlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Özellikle otomobilin ağır bakımlarının yapılması sürüş esnasında bir problem yaşamamanız adına önemlidir. 

Araç kiralama yaptığınızda, kiralamayı yaptığınız şirket kullandığınız aracın bakımlarını düzenli olarak yaptırmıştır. O yüzden araç kiralama yaptığınızda bakım gibi dertleriniz olmaz. Şimdi hep beraber detaylı bir şekilde bakımda kontrolü sağlanan parçalara bakalım.

Lastik Bakımı: Lastikler aracın ayakkabıları gibidir. Yere en çok sürtünme sağlayan parçalardan birisidir. Hal böyle olunca bakımı ihmal edilmemesi gereken parçalarından olmaktadır. Bakımı da oldukça kolaydır. Lastiğiniz yaz ve kış lastiği olarak ikiye ayrılmaktadır. Mevsimler değiştikçe sizler de lastiklerinizi mevsim koşullarına uyum sağlaması için değiştirirsiniz. 

Lastiklerin bakımı oldukça kolaydır. Göz ile kontrolü yapılır. Eğer lastik üzerindeki kanallar, lastiğin aşınmasından dolayı yok olmak üzere ise artık o lastikler kullanılmaz durumda demektir. Ayrıca her aracın lastik ebatları farklıdır. Fakat bu ebatları anlaması da oldukça kolaydır. Bütün lastiklerin üzerinde ebatları yazmaktadır. Bu ebatları okumak için lastik ebatları ile ilgili makalemizi okuyabilirsiniz.

Fren Bakımı: Özellikle büyük şehirlerde araç kullanırken dikkat etmemiz gereken hususlardan birisidir. Frenin önemini iyi anlatan “iyi fren hayat kurtarır” diye de bir söz var. Bir örnek ile açıklayacak olursak Ankara’da araç kiralama yaptınız. Yolda seyir halindeyken karşısına bir kedi veya köpek çıktı. Fren bakımlarınız düzenli yapıldı ise ki araç kiralama şirketleri bu konuda oldukça hassastır. O kedi veya köpeğe çarpmadan aracı durdurabilirsiniz. Fakat fren bakımları iyi yapılmamış bir araç sürüyorsanız fren mesafeniz de uzayacaktır. Bu durum bazı acemi araç sürücülerinin, aracı durduramayıp öndeki aracın arka kısmına çarpmasıyla sonuçlanabiliyor malesef.

Rot Balans Bakımı: Rot ve balans, araç için iki ayrı denge unsurudur. Balans tekerlerin arasındaki, rot ise direksiyon ile tekerler arasındaki açının doğru olmasını sağlar. Direksiyondaki titreme veya aracında sağa veya sola çektiği durumlarda mutlaka yaptırılması önerilir. Ayrıca her lastik değişiminde mutlaka kontrol edilen bir ayardır.

Motor Bakımı: Motorlar aracın kalbi gibidir ve malesef tamiri için her ustaya emanet edilmez. Motor bakımları kesinlikle yetkili servis tarafından yapılmalıdır ve sadece başlı başına bir bakım değildir. Bakımın içerisinde pek çok husus bulunmaktadır. Filtre değişimleri, yağ bakımları gibi konular motor sağlığınızı etkileyen önemli unsurlardandır. Daha detaylı açıklamak adına motor sağlığını etkileyen unsurları aşağıda maddeler halinde veriyoruz.

  • Akü
  • Klima
  • Yağ Bakımı
  • Polen filtresi
  • Yağ filtresi
  • Hava filtre
  • Yakıt filtresi
  • Radyatör
  • Far
  • Triger Kayışı
  • Debriyaj
  • Şanzıman

Bu makalemizde de araç bakımı ile ilgili merak edilen konuları ele aldık. Artık aracınızın bakımı ile ilgili daha dikkatli olabilirsiniz veya hiç uğraşmayıp araç kiralayarak bu sorunu aşabilirsiniz. Lastiğinize taş değmesin diyerek bu makalemizi sonuna geliyoruz. Keyifli sürüşler diliyoruz.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.