Direksiyon Neden Sertleşir? Sebepleri Nelerdir?

Direksiyon Neden Sertleşir? Sebepleri Nelerdir?

AnasayfaBlogGüncel BilgilerDireksiyon Neden Sertleşir? Sebepleri Nelerdir?
Güncel Bilgiler
21 Kas 2022 11:55

Otomobillerin hayatımızı ulaşım anlamında kolaylaştıran bir yapısı bulunmakta fakat otomobiliniz bozulunca moralimizde bozulmaktadır. Bu tarz durumlarda genelde araç kiralama veya toplu taşıma ile ulaşım sağlama yoluna gitmekteyiz. Sahip olduğnuz veya kiraladığınız otomobilin en önemli parçalarından bir tanesi de direksiyondur. Direksiyon sayesinde otomobile yön verebiliyoruz. 

Günümüzdeki otomobillerde iki çeşit direksiyon bulunmaktadır. Söz konusu direksiyon çeşitleri hidrolik ve elektrikli direksiyonlardır. Bazı durumlar söz konusu olduğunda direksiyonlar sertleşebiliyor. Bu tarz durumlar karşısında yapılması gereken bazı hususlar bulunuyor fakat öncelikle otomobilinizin ne tarz bir direksiyon bulunduğunu bilmeniz gerekmektedir. Bunun da öncesinde bir direksiyon neden sertleşir, hadi gelin hep birlikte öğrenelim.

Direksiyon Sertleşmesi Neden Olur?

Otomobilimizin önemli bir komponenti olan direksiyonun sertleşmesi pek çok sebebe bağlı olabilir. Bu sebepten ötürü direksiyon neden sertleşir sorusuna tek bir cevap vermek yanlış olacaktır. İki tür direksiyon çeşidi bulunduğundan ötürü iki direksiyon türünde olan sertleşmeleri de ayrı ayrı kaleme almamız gerekmektedir. İşte direksiyon neden sertleşir, nedenleri aşağıdaki gibidir.

Hidrolik direksiyonun sertleşme nedenleri;

  • Lastiklerin zamanla hava basınçlarının düşmesi sonucunda direksiyon sertleşebilir. 
  • Otomobilin rot ayarında bir  bozulma meydana gelmiş olabilir. 
  • Direksiyona bağlı olan mekanik sistemde bir bozulma meydana gelmiş olabilir. 
  • Direksiyon mafsalında suya bağlı olarak bir paslanma meydana gelmiş olabilir. 
  • Amortisör sisteminde bir aksama veya bozulma olabilir. 
  • Direksiyon kutusunda bir arıza olabilir. 
  • Direksiyon pompasında bir arıza meydana gelmiş olabilir. 
  • Direksiyon hidrolik yağı kullanımdan ötürü azalmış olabilir. 

Elektrikli direksiyonun sertleşme nedenleri;

  • Direksiyon sisteminin sigortası herhangi bir sebeple atmış olabilir.
  • Direksiyon kutusunda arıza meydana gelmiş olabilir.
  • Elektrikli direksiyon sisteminin kablo tesisatında herhangi bir nedenle kopma meydana gelmiş olabilir 
  • Direksiyon sistemine elektrik sağlayan motorda arıza olabilir.

Yukarıda da görüldüğü gibi hidrolik direksiyonlar ve elektrikli direksiyonlar bambaşka nedenlere bağlı olarak sertleşme gösterebilmektedir. Örnek olarak İstanbul’da araç kiralama yaptığınızda bir iki dakika boyunca direksiyonun sertliğini test edin. Kiralamış olduğunuz aracın direksiyonu sert geldiyse, kiraladığınız şirkete farklı bir araç temin etmelerini isteyebilirsiniz. Fakat bu tarz durumlar oldukça nadir olur çünkü kiralama şirketleri bu tarz arızaların araçlarında bulunmasına izin vermezler. Bu sebepten ötürü sürekli olarak bakım ve kontrolleri yapılmaktadır. Sizlerde Elitcar’ın yenilikçi web sitesi sayesinde ister akıllı telefonunuz, isterse de bilgiyasarınız aracılığı ile istediğiniz aracı istediğiniz tarihte kiralayabilirsiniz. Üstelik kiralama esnasında ekstraları ve seçtiğiniz tarihte müsaitliği bulunan bütün araçların fiyatlarını görebilirsiniz. 

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.