Bozcaada Gezi Rehberi

Bozcaada Gezi Rehberi

AnasayfaBlogGeziBozcaada Gezi Rehberi
Gezi
Doğal & Tarihi
17 Şub 2022 18:25

Ege denizinin en büyük ikinci adası olmasının yanı sıra, yaz kış ziyaret edebileceğiniz güzellikler içermesi ile de kaçış rotaları arasında kendisine önemli bir yer edinmiş durumda. Bozcaada, Çanakkale iline bağlı ve yaklaşık 40 kilometrekarelik bir alana sahip. Adayı eşsiz kılan, yazın esen serin rüzgarları ve samimi insanları. Etrafında yer alan 17 minik ada ve sahip olduğu birbirinden bakir 12 koyu ile tüm yılın yorgunluğunu üzerinizden alacak harika manzaralara ev sahipliği yapıyor.
Bozcaada, Çanakkale Geyikli feribot iskelesinden kalkan arabalı feribotlar ile manzaranın tadına vararak ulaşabileceğiniz, iskeleye yanaştığınızda ise; göreceğiniz şirin çarşı ve balıkçıları ile sizi bir anda kendisine aşık edecek bir ada. İstanbul yönünden gelenler için, İstanbul’da araç kiralama yaparak Eceabat, Kilitbahir ya da Gelibolu feribotlarını kullanıp Çanakkale boğazını geçerek Geyikli yönünde yaklaşık bir saatlik bir yolculukla Geyikli feribot iskelesine ulaşmak mümkün.

Bozcaada’da gezilecek tarihi yerler

Bozcaada Kalesi: Tarihi ve ilk yapım yılı tam olarak bilinmese de feribotunuz adaya yaklaşırken göreceğiniz bu tarihi yapı hemen dikkatinizi çekecek. Cenevizler, Fenikeliler ve Venedikler tarafından da kullanıldığı düşünülen bu görkemli kale, Osmanlı Rus savaşı esnasında tamamen yıkıldığından 1800’lü yıllarda yenilenmiş ve bu haliyle korunarak günümüze ulaşmayı başarmış. Kale içerisinde ayrıca etnografya müzesi yer alıyor ve sabah 10:00 akşam 20:00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Köprülü Mehmet Paşa Camii: Venedik döneminden kalma bu ibadethane, 1655 yılında Köprülü Mehmet Paşa tarafından onarılmış ve yenilenmiş. Günümüzde ise hala ibadete açık.

Meryem Ana Kilisesi: Bozcaada merkez Rum mahallesinde yer alan, Venedik döneminde yapıldığı düşünülen ve yakın tarihte restore edilen adanın tek aktif kilisesi, avlusunda bulunan saat ve çan kuleleri ile adanın hemen her yerinden rahatlıkla görülebiliyor. Pazar günleri ayinlerinde kullanılan kilise ziyaretçi alımına kapalı.

Ayazma Manastırı: 1734 yılında yapılan ve günümüzde özel günlerde ibadete açılan Rum manastırı, Ayazma plajı yolu üzerinde yer alan tarihi bir yapı. Her sene 26 Temmuz tarihinde yapılan Ayazma Panayırına ev sahipliği yapan manastır, bahçesinde bulunan restoran ile ziyaretçilerine Rum yemeklerini tanıtıyor.

Yeni Kale: 1827 yılında, Bozcaada Muhafızı Hafız Ali Paşa tarafından yaptırılan kale, diriliğini koruyamamış bir harabe haline gelse de, yapımı Bozcaada kalesinden daha yeni olduğundan halk tarafından Yeni Kale olarak adlandırılmış. İlçe merkezinden yapılacak yürüyüşle ulaşılabilen kale kalıntıları, eşsiz ada manzarasına ve harika bir konuma sahip.

Tarih dolu bu güzide kentte tarihi mekanlara daha rahat ulaşım sağlamak için araç kiralama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Ayrıca adaya arabalı feribot seferleri de olduğu için şahsi arabanızla da gelip, arabalı feribotu değerlendirebilirsiniz.

Bozcaada’da ne yemelisiniz?

Yolunuzun Bozcaada’ya düşmesini beklemeden, size Bozcaada gezi planları yaptıracak birbirinden lezzetli yemekler olduğunu söylersek hiç de haksız sayılmayız. Ada etrafında konumlanmış birbirinden keyifli restoranlar, adanın hem gündüz hem de gece boyu en kalabalık mekanları arasında yer alıyor. Bunun en önemli nedeni ise adaya özgü yemekler, mezeler ve lezzetli balıkları tadabilmeniz. Sabah kahvaltılarında masanıza eşlik edecek gelincik reçeli ve domates reçeli ile güne tatlı bir başlangıç yapabilirsiniz. Atıştırmalık lezzetler arayanlar için adada oldukça sevilerek tüketilen bademli kurabiye çeşitlerinin tadına mutlaka bakmalı, damla sakızlı kahve eşliğinde mavinin ve huzurun keyfini çıkarmalısınız. Balık restoranlarında Girit mezeleri ile midenize ziyafet yaşatabilirsiniz. Kabak çiçeği dolması, asma yaprağında sardalye balığı, rezeneli kuzu, balık köftesi, kağıtta sübye, denizci böreği, çiğ börek ve enginar marin ise Bozcaada’da mutlaka tüketmeniz gereken yiyeceklerden sadece bazıları.

Bozcaada şarap açısından tüm dünyaya ün salmış kaliteli şarapların üretiminde de önemli rol oynuyor. Bozcaada çavuş üzümlerinden elde edilen farklı aromalara sahip şarapları mutlaka denemeli ve sevdiklerinizle paylaşmalısınız.
Bozcaada, meşhur Beylik plajı ile size batık bir gemiyi keşfetme olanağı sağlarken, Akvaryum koyu, balıklarla yüzmek için dalış tutkunlarına harika bir fırsat sunuyor. Bozcaada’nın en ünlü plajı olan Ayazma plajı, diğer plajlarının aksine sosyal tesislerin bulunduğu, gün boyu serin suların keyfini sürebileceğiniz güzel bir plaj. Altın rengi kumsala sahip plajda, tüm senenin yorgunluğunu atacak ve maviye doyacaksınız. Kalabalıklardan biraz daha uzaklaşmak isterseniz, Ayazma plajının hemen yanında bulunan Sulubahçe plajını tercih edebilirsiniz.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.