İlk otomobilin icat edildiği 1886 yılından bugüne kadar otomobiller hep hayatımızı kolaylaştırmıştır. Bazı insanlar kendi otomobiline sahiptir, bazıları da araç kiralama yaparak ulaşım konusundaki ihtiyaçlarını giderebilir. Kullandığımız otomobilde, sürüşü etkileyen pek çok değişken ve komponent bulunur. Bu sebepten ötürü ehliyet kurslarında insanlar bu araçları sürmeyi öğrenirler. Otomobilin baskı ve balata sistemi de oldukça önemlidir. Sistemi anlamak için öncelikle ne olduğunu öğrenmeliyiz.
Baskı Balata Sistemi Nedir?
Bir otomobilin önemli komponentlerinden birisi olan baskı balata sistemi, motor ile vites kutusunun arasında bulunmaktadır. Otomobilinizde bulunan debriyaj pedalına basılması ile birlikte baskı ve balata sistemi devreye girerek motorun gücünü vites kutusuna aktarır veya gücü aktarmayarak hareketin kesilmesine neden olur. Baskı balatanın bu işlevi nedeniyle debriyaj pedalı ve bu pedala bağlı olan baskı balata sistemi manuel araçlarda bulunan en önemli komponentlerden birisidir. Baskı balata ve debriyaj sayesinde motorun hareketi şanzımana yani vites kutusuna kaymadan aktarma yapılabilir. Böylece baskı balata sisteminin ne olduğunu anlamış olduk. Bu hususta kafamızda muhtemelen “Baskı balata biterse ne olur?” sorusu oluşmuş olabilir. Hep birlikte bu sorunun cevabını arayalım.
Baskı Balata Biterse Ne Olur?
Öncelikle belirtmeliyiz ki, bir otomobilde bulunan baskı balata ve buna benzer komponentler zamanla aşınabilir ve işlevini yitirebilir. Sonuç olarak mekanik bir sistem olduğundan dolayı baskı balatanın bitmeni gayet normaldir. Normal olmayan ise baskı balata bittiğinde, biten balatanın yerine yenisinin konulmamasıdır. Baskı balata bittiğinde şanzımanda titreme, kaçırma veya otomobilde gürültülü çalışma gibi arızalar ortaya çıkar. Hatta bazı otomobillerin, vites geçişlerinde çok keskin bir ses duyulabilir. Otomobilinizde bu tarz belirtiler fark ediyorsanız mutlaka baskı balatanın test edilmesi için bir ustaya götürün. Baskı batala testi öncesinde otomobil standart olarak kontrol edilir ve bakımları yapılmaktadır. Baskı balata testi ise otomobilin kontrol sürecinde gerçekleştirilir.
Baskı balatanın aşınma belirtileri aşağıdaki gibidir;
- Debriyajın kavrama noktası her zamankinden daha yukarıya çıkar.
- Debriyaj pedalında anormal bir sertlik oluşabilir.
- İlk kalkış anında anormal bir titreme olabilir.
- Motor güç üretmesine rağmen. otomobilde bir hızlanma meydana gelmeyebilir.
Sürüş esnasında yukarıdaki adımları uygulayarak basit bir baskı balata testi yapabilirsiniz. Örneğin Adnan Menderes Havalimanı’nda araç kiralama yaptınız fakat sürüş esnasında fark ettiniz ki motor güç üretiyor fakat araç hızlanmıyor ve debriyajın kavrama noktası yukarıdadır. Araç kiralama şirketleri bu tarz durumlar yaşanmaması adına çok dikkatli davranırlar. Bu tarz bir durumla karşılaşırsanız mutlaka kiralama yaptığınız şirket ile irtibata geçip yeni bir araç isteyebilirsiniz.
Bir Baskı Balata Ömrü Ortalama Ne Kadar?
Baskı balata sisteminin ne olduğunu ve baskı balatanın bittiğinde otomobilin ne gibi tepkiler vereceğini anlattık. Birde bu sistemin mekanik bir sistem olduğunu ve aşınmasının gayet normal olduğunu anlatmaya çalıştık. Peki bu sistem neye göre aşınıyor ve bunu yavaşlatmak mümkün müdür? Bu soruya kısaca evet yavaşlatmak mümkündür ve bu durumu halk arasında düzgün araç sürme deyimi ile gerçekleştirebiliriz.
Acemi sürücüler tam bir baskı balata düşmanıdır diyebiliriz. Çünkü otomobilde bulunan krank mili hareketini volan adı verilen bir parça ile şanzımana ileterek otomobilin hareket etmesini sağlar. Hareket iletimini sağlayan veya kesen veya yeniden başlatan parça ise hepimizin bildiği debriyaj pedalıdır. Baskı balata bittiğinde volan adı verilen parça şanzımana hareket iletimi yapamaz. Bu sebepten ötürü otomobili düzgün kullanmak önemlidir. Çünkü baskı balata hiç uygun fiyatlı bir parça değildir. Eğer otomobili düzgün bir şekilde kullanırsanız baskı balata ömrü 90.000 km’ye kadar çıkar. Yani otomobiliniz 80.000 ile 90.000 arasında şanzıman bitiriyorsa siz iyi bir sürücüsünüz anlamına gelir. Eğer otomobili çok uygun olmayan bir şekilde kullandığınızda baskı balata ömrü 20.000 km’nin altına inebilir. Baskı balatanın bitmesi halinde debriyaj pedalının da ömrünün kısalmasına neden olur. Sizlerde yolda kaldıysanız veya otomobiliniz yoksa Elitcar’ın yenilenen web sitesi sayesinde kolayca istediğiniz aracı ve istediğiniz tarihte araç kiralama yapabllirsiniz.