Araç Segmentleri Nelerdir?

Araç Segmentleri Nelerdir?

AnasayfaBlogDuyuruAraç Segmentleri Nelerdir?
Duyuru
Güncel Bilgiler
29 Mar 2022 10:10

Araç alırken veya araç kiralarken karşımıza çıkan bu araç segmentleri belirlenirken, araçların görünümünden, kullanım nedenlerine kadar pek çok ayırt edici unsur bulunmaktadır. Otomobiller, fiziksel olarak ilk bakışta uzunluklarına göre sınıflandırılıyor. 

Günümüzde otomobil üreten markalar, ürettikleri araçları dokuz farklı segmentte satışa sunuyor. Misalen İstanbul’da araç kiralama yaparken, görevli size B segmenti dizel yakıtlı Ford Fiesta diye devam eden kiraladığınız araç ile ilgili bir dizi bilgiler verir. Aynı şey araç satın alırken de olabilir. Araç satın alırken de aynı şekilde noter görevlisi araç ile ilgili bilgileri sizlere hızlı bir şekilde sıralar. Segmentleri bilmeyen insanlar o an aklından segment mi, segment ne ki diye geçirebilirler. 

A, B, C ve D segmentleri genellikle sadece araç hacmi ve motor gücüne göre birbirinden ayrılırken, geri kalan segmentasyonun yapılmasında yol-arazi koşulları, malzeme kalitesi, performans özellikleri, manevra kabiliyeti gibi nitelikler de söz konusu oluyor. Bunlara ek olarak, araçların kullanım amaçlarına bağlı olarak sürüş konforu, performans, yakıt tüketimi ve teknolojik donanım gibi özellikler de devreye giriyor. Bu doğrultuda araçların kapasite ile teknik özellik ayrımlarını yapmak ve kolay bir kıyaslama unsuru yaratmak, otomobillerin segmentlere ayrılmasının temel nedenini oluşturuyor.

Mikro Otomobiller: Genellikle Japonya’da kullanılan minik, dört tekerlekli otomobillerdir. Minimalist yaşamı da yollara yansıtan bu segment otomobillerin motor hacimleri genellikle 700 ile 1000 cc arasında değişmektedir. Yolcu kapasiteleri ise genellikle ya iki kişilik ya da tek kişiliktir. İkinci Dünya Savaşı Japonya’sında oldukça yaygınlaşmış olup, Avrupa’da da yaygındır. Ülkemizden örnek olarak Renault Twizy gösterilebilir.

Şehir Otomobilleri (A Segment): Piyasadaki mikro otomobillerden sonra en küçük araçlardan birisidir. Yine bu araç segmenti de Avrupa’da oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Uzunlukları en fazla 3.7 metreye ulaşır ve park kolaylığı sağladığı için de şehir otomobili olarak geçmektedir. Ülkemizden örnek verecek olursak; Hyundai i10 veya Citroen C1 olarak gösterilebilir.

Küçük Otomobiller (B Segment): Ülkemizde yaygın olan ve oldukça sevilen bir segmenttir. Ülkemizde B segment olarak bilinen araçlar serisi ABD’de Subcompackt, İngiltere’de ise Supermini ismiyle bilinir. Bu segment 1970’li yıllarda Arap ülkelerinin petrol ambargosu uygulaması sonucunda daha az yakıt tüketen araç ihtiyacının doğması ortaya çıkmıştır. Boyutları genellikle 3.70 ile 4 metre arasında değişmektedir. Bilinen neredeyse her markanın bu segmentte araç modeli bulunmaktadır. Ülkemizde de yakıt tüketimine önem veren sürücüler çoğunlukta olduğu için ortaya çkımıştır. Sokakta gördüğümüz araçların çoğu bu segmente sahiptir. Örnek olarak Renault Clio, Volkswagen Polo gösterilebilir.

Kompakt Otomobiller (C Segment): Diğer adı orta hacimlerinden dolayı alt-orta sınıf olarak geçmektedir. Ülkemizde ise küçük aile aracı olarak geçen bu otomobillerin boyutları 4.1 ile 4.5 metre arasında değişmektedir. Bu segmentin ülkemizde de oldukça fazla satışı bulunmaktadır. Örnek olarak ise Volkswagen Golf ve Renault Megane verilebilir.

Orta Sınıf Otomobiller (D Segment): C segmentinden farklı olarak daha geniş ve daha üst performans sunan aile otomobilleridir. Öne çıkan özelliği ise ulaşılabilir fiyatlar ile üst düzey konfor sunmasıdır. Çoğunlukla 4.60 ile 4.90 arası uzunluğa sahiptir. Örnek olarak ülkemizde de oldukça görülen Volkswagen Passat ve BMW 3 serisi verilebilir. 

Üst Sınıf Otomobiller (E Segment): Avrupa’da oldukça yaygın olan bir segmenttir. Ağırlıklı olarak sedan karoserli otomobillerden oluşmaktadır. Ayrıca bu segmentin son yıllarda station vagon, coupe ve cabrio karoserli araçlarada yer verdiğini gördük. Bu segmentte alman otomobil üreticileri bir tık öndedir diyebiliriz. Örnek olarak da Mercedes E serisi ve BMW 5 serisini verebiliriz.

Lüks Sınıf Otomobiller (F Segment): Genellikle devlet liderleri ve hükümet görevlilerinin tercihi olan bu segmentteki otomobiller, kıtamızda %0,3’lük bir pazar payına sahiptir. Bu segmentteki otomobillerde genellikle sedan karosere sahiptir. 5 metrelik asgari uzunluga sahiptir. Tıpkı E segmenti gibi bu segmentte de alman otomobil üreticileri öndedir. Örnek olarak, Mercedes Benz S serisi ve BMW 7 serisi verilebilir. 

Çok Amaçlı Otomobiller (M Segment): İngilizce olarak Multi Functional Vehicles yani çok amaçlı araçlar olarak isimlendirilirler. Genellikle geniş ailelerin tercihi olan bir segmenttir. SUV’lerin etkisi ile popülaritesi azalan bir segmenttir fakat pek çok markanın modelleri bulunmaktadır. Örnek olarak Ford C-Max ve Citroen Picasso verilebilir.

Spor Otomobiller (S Segment): Spor araçların bulunduğu bir segmenttir. Genellikle iki kapılı ve iki koltuklu araçlardır. Spor otomobiller veya süper spor otomobiller olarak ikiye ayrılırlar. Lüks olmak zorunda değildir bu segmentte daha çok performans ön plandadır. Örnek olarak Porsche Turbo S ve Ford GT verilebilir. 

SUV (J Segment): Daha çok yeni nesil araçların bulunduğu 4 tekerden çekiş sistemi ve gerçek off-road kapasitesine sahip araçların bulunduğu segmenttir. Bu segmentteki araçlar off-road kabiliyetinin yanında yüksek konfor da sunarlar. Örnek olarak KIA Sorento ve Volkswagen Tiguan verilebilir.

Bütün segmentleri açıkladığımıza göre, artık segmentler konusunda aklımızda bir soru işareti kalmamıştır. Artık sizlerde Antalya’ya tatile gittiğinizde Belek'te araç kiralama yaparken, görevlinin E segmenti veya J segmenti dediğinde bu aracın nasıl bir araç olduğu en azından gözünüzde canlanacaktır. Şimdiden iyi tatiller diliyoruz.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.