Araç Ruhsatı Kaybolursa Ne Yapmalı? Yenileme İçin Gereken Belgeler ve Fiyatlar

Araç Ruhsatı Kaybolursa Ne Yapmalı? Yenileme İçin Gereken Belgeler ve Fiyatlar

AnasayfaBlogGüncel BilgilerAraç Ruhsatı Kaybolursa Ne Yapmalı? Yenileme İçin Gereken Belgeler ve Fiyatlar
Güncel Bilgiler
11 Ağu 2022 16:05

Günümüzde otomobiller ulaşım konusunda hayat standartlarımızı yükselten araçlardır. Kişisel otomobilimiz olmasa dahi araç kiralama yaparak istediğiniz yere, istediğiniz araçla ulaşım sağlayabilirsiniz. Ulaşım konusunda ülkemiz her araç için bir ruhsat vermektedir. Ruhsat üzerinde araç ile ilgili hemen hemen her bilgi yazmaktadır. Her araçta bulunması gereken bir belgedir. Polis veya yetkili merciler göstermenizi isterseler göstermenizde mecburidir.

Ruhsat bir diğer adı ile tescil belgesidir. Araç ruhsatı üzerinde aracın marka, tip, renk, model, motor ve koltuk sayısı gibi hem aracın teknik bilgileri hemde araç sahibinin kimlik bilgileri yer alır. 

Araç Ruhsatı Kaybolduğunda Yapılması Gerekenler

Seyir halindeki bir aracın içerisinde mutlaka ruhsat olmalıdır. Ruhsat kaybolduğunda ise ruhsatın sizin sorumluluğunuzdan çıktığını gerekli mercilere bildirmeniz gerekmektedir. Ruhsatınız kaybolduğunda aşağıdaki talimatları izlemeniz gerekmektedir.

  • Ruhsatınızın kaybolduğunu fark ettiğiniz andan itibaren durumu emniyet yetkililerine bildirmelisiniz. Size en yakın karakola veya ilçe emniyet birimlerine giderek, araç ruhsat kayıp dilekçesi vermelisiniz. Dilekçe örneğini emniyet yetkililerinden alabilirsiniz. Verdiğiniz dilekçe sayesinde araç ruhsatınızın kötü amaçlar doğrultusunda kullanılmasının önüne geçmiş olursunuz.
  • Araç ruhsatınızı kaybettiğinize dair gazete ilanı vermelisiniz. Ruhsatınız kötü bir amaç doğrultusunda kullanıldığında bu durum hukuki bir avantaj sağlayacaktır. 

Emniyet yetkililerine durumu bildirip, gazete ilanı verdikten sonra aracınızı tekrar trafiğe çıkarmak için ruhsatınızı tekrar çıkarmak gerekir. Yeni ruhsat için bazı belgeler gerekecektir. Özellikle aracın muayene belgeleri gerekir. Eğer muayene belgelerinizi gösteremezseniz, yetkililer sizden tekrar muayene yaptırmanızı isteyeceklerdir. 

Yeni Ruhsat İçin Başvuru İşlemleri

Ruhsatınız için yasal işlemleri tamamladıktan sonra ruhsat zayi işlemi olarak adlandırılan ruhsat kayıp işlemlerinizi yaptırmalısınız. Ruhsat başvuru işlemini en yakın noter aracılığı ile yapabilirsiniz. Araç Tescil Sistemi sayesinde tüm ruhsat işlemleri noterler tarafından kolayca yapılabiliyor. Noterler beyanınıza dayanarak öncelikle aracınızın kontrollerini yapıyor. Aracınızın herhangi bir trafik cezasının olmaması ve muayene süresinin dolmaması işinizi epeyce kolaylaştırabilir. 
Yeni ruhsat almak için gereken belgeler aşağıdaki gibidir;

  • Emniyet birimlerine yapılan başvurunun tutanağı
  • Motor ve genel muayene tespiti
  • Zorunlu trafik sigortasının yapıldığına dair belge
  • Ruhsat işlemleri için yetkisi olan bir kişiye ait vekaletname
  • Nüfus cüzdanı veya pasaport

Bu belgelerle birlikte araç sahibinin herhangi bir vergi borcunun bulunmaması gerekiyor. Bir vergi borcu söz konusu ise yetkililer bunu kısa bir araştırma ile bulabilirler. Bu durumda işlemler aksayabilir. İstanbul’da ruhsatınızı kaybettiğinizde İstanbul’da araç kiralama yaparak resmi daireler arasındaki ulaşımı daha rahat gerçekleştirebilirsiniz. Belgeler ile birlikte yeni ruhsat için bazı harçlar yatırmalısınız. Motorlu araç tescil belgesi ücreti 2022 yılı için 250 TL, araç alım satım ücreti 457 TL’dir. Ruhsatsız araç kullanırken yakalanırsanız da 196 TL cezası bulunmaktadır. 

Aracınızın muayene evrakları gibi evraklar, hem dijital ortamda hemde bir dosya ortamında saklanmalıdır. Bu tarz durumlar yaşandığında hem hukuki haklarınızı hemde kişisel haklarınızı çok rahat koruyabilirsiniz. Sizlerde bu tarz durumlar ile karşı karşıya kalmak istemezseniz araç kiralama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Elitcar’ın web sitesi sayesinde çok kolay bir şekilde kiralama yapabilirsiniz.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.