Araç Klima Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Araç Klima Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

AnasayfaBlogGüncel BilgilerAraç Klima Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
Güncel Bilgiler
01 Şub 2023 12:05

 

Otomobillerin kliması, soğutucu bir gaz ki bu gaz genellikle freon adı verilen bir gazdır ve bir kompresör tarafından hareket ettirilen bir sistemdir. Bu sisteme ülkemizin her yerinde ihtiyaç bulunmaktadır. Örnek olarak İzmir’de araç kiralama yaptığınızda sıcaktan bunalmamak için araç içerisini soğutmaya alınır. Klimanın soğutucu gaz, kompresörden geçtikten sonra soğutulur ve sıvı hale gelir. Sıvı hale gelen gaz, soğutma bobini tarafından geçirilir ve iç mekan tarafından emilir. Soğutma bobini, sıcak hava tarafından ısıtıldıktan sonra soğutucu gaz tekrar gaz haline dönerek süreci tekrar başlatır. Kusursuz işleyen bir sistem gibi görünebilir ancak bu sistemin de bakıma ihtiyacı bulunmaktadır. Aksi halde bozulabilir. Araç klima bakımı şu adımlarla yapılabilir.

Filtre Temizliği

Klima filtresi düzenli olarak temizlenmeli ve pis olan filtreler değiştirilmelidir. Araç klima filtre temizliği sırasında klima sistemi kapatılmalı ve birkaç dakika boyunca beklenmelidir. Sonra klima filtresi bulunmalı ve klima sisteminden çıkarılmalıdır. Filtre toz ve kirli olup olmadığı kontrol edilmeli ve kirli ise yıkanmalıdır. Akabinde filtre kurumaya bırakılmalı veya kurutma makinesinde kurutulabilir ve son olarak temiz ve kurumuş filtre, klima sistemine yerleştirilmelidir. Bu adımlar, düzenli olarak yapıldığında araç klimasının verimli ve hijyenik bir şekilde çalışmasını sağlar. Filtrelerin periyodik olarak değiştirilmesi önerilir.

Sistem Basıncı Kontrolü

Klima sistemi için doğru basınç değerleri ölçülmeli ve gerekirse düzeltilmelidir. Araç klima sistemi basıncı kontrolü sırasında klima sistemi çalıştırılmalı ve soğutucu gazın basıncı ölçülmelidir. Basınç ölçümü için klima sistemi bağlantı noktalarına yerleştirilmiş bir manometre kullanılabilir. Klima sistemi için belirlenmiş normal basınç aralığı kontrol edilmeli ve anormallik varsa düzeltilmelidir. Ardından klima sistemi sızıntılarının varlığı kontrol edilmeli ve gerekirse tamir edilmelidir. Bu adımlar, klima sistemi verimli ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlar. Profesyonel bir servis tarafından yapılması önerilir.

Gaz Doldurma

Klima sistemi içindeki freon seviyesi düzenli olarak kontrol edilmeli ve gerektiğinde doldurulmalıdır. Araç klima gazı doldurma işlemi profesyonel bir servis tarafından yapılması önerilir. Çünkü bu işlem, teknik bilgi ve ekipmanlar gerektirir ve yanlış yapılması sistem hasarına ve çevresel sorunlara neden olabilir. Klima gazı doldurma işlemi sırasında klima sistemi basıncı ölçülür ve gerekli düzeltmeler yapılır. Sonra klima sistemi bağlantı noktaları açılır ve sistem boşaltılır ve klima sistemi içinde kullanılması için uygun bir freon gazı seçilir. Ardından klima sistemi içine doğru miktarda freon gazı eklenir ve basınç kontrol edilir. Gazla çalışmasının sebebi soğuk havalarda da etkili çalışmasını sağlar. Örnek olarak Kars Harakani Havalimanı’nda araç kiralama yaptığınızda klimanın çalışmasını sağlayan ve soğuktan donmamasını sağlayan gazdır. Son olarak sistem bağlantı noktaları kapatılır ve sistem çalıştırılır. Bu adımlar, klima sistemi içinde doğru miktarda freon bulunmasını ve sistemin verimli bir şekilde çalışmasını sağlar.

Soğutma Sistemi Kontrolü

Soğutma sistemi içindeki borular, bağlantılar ve herhangi bir varsa kaynak yerleri kontrol edilmelidir. Bu aşama daha çok klimanın çalışma aşamasındaki sağlığı kontrol edilmektedir. Çünkü gerekli parçalar takılmış ve klimanın gerektiği gibi çalışması beklenir. Klima kompresörünün çalışması ve sızıntıları kontrol edilmelidir. Bu adımlar, düzenli olarak yapıldığında araç klimasının verimli ve sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Profesyonel bir servis tarafından yapılması önerilir.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.