Araç İçinde Maske Takmak Zorunlu Mu?

Araç İçinde Maske Takmak Zorunlu Mu?

AnasayfaBlogDuyuruAraç İçinde Maske Takmak Zorunlu Mu?
Duyuru
14 Şub 2022 10:35

2019 yılının son günlerinde önce adını duyduğumuz sonrasında ise yanı başımızda hissettiğimiz Covid19 salgını sonrası, mesafe, hijyen ve maske gibi mecburiyetler hayatımızın tam ortasına yerleşti. Kapalı alanların, AVM ve pazar yerlerinin yanı sıra kalabalık ortamlar ve açık alanlarda da mesafeye dikkat etmek ve maske takmak zorunlu hale geldi. Özellikle insan sayısının çok olduğu ve mesafenin korunamadığı toplu taşıma araçlarında maske takmanın önemi daha çok arttı.Toplu taşıma kullanmak istemeyenler ise kişisel araçları ya da kiralık araç kullanımını tercih etmektedirler. Kurumsal araç kiralama yapan markalar için maske kurallarına uymak zorunludur. Bu konuda tahakkuk eden cezalar ise direkt olarak aracın kiralayan markaya gönderilir. Kişisel araçlarda yolculuk yapanların ise maske zorunluluğu olup olmadığı ve takmamaları durumunda cezai işleme maruz kalıp kalmayacağı merak konusu oldu. Kişisel araçlarda maske takmak zorunlu mu? sorusuna uzmanların ve yasaların cevabı ise şöyle;

Mesafenin mümkün olmadığı kişisel araçlarda yolculuk yaparken, yolcuların tamamının akrabalardan oluşması durumunda maske takma zorunluluğu bulunmuyor. Ancak araç içindeki kişilerin akraba yakınlığı bulunmadığı durumlarda, araç içinde maske takmak zorunludur. Bu durumda, sağlığınızı riske atmanız ve bulaş ihtimalini arttırmanızın yanı sıra, bu kurala uyulmaması durumunda cezai yaptırım uygulanmaktadır. Emniyet güçlerince yapılacak trafik kontrol  uygulamasında, yolcular arası birinci derece akrabalık ilişkisi bulunmadığı durumlarda maske takmamak dolayısı ile kişi başı 900 TL ceza kesilecektir. Ayrıca uygun görülür ise araçtan yolcuların inmesini ve kişi sayısının azaltılmasını talep edebileceklerdir.
Kurallar bu şekilde olsa da, uzmanların görüşü, özellikle küçük ve kapalı alanlarda birinci derece akrabalık olsa dahi maske takmanın, salgından korunmak ve bulaşı önlemek adına daha doğru bir karar olacağıdır. Araçlarda uzun yolculuk sırasında yeterince havalandırma yapılamaması ya da klimaların çalıştırılması ile virüsün araç içinde sirküle olacağı düşüncesi ile maske takmanın faydalı olacağı görüşündeler. Araç kiralama yaptıktan sonra araçta dezenfekte işleminin yapılıp yapılmadığını sormanız gerekir. Elitcarrental bu konuda hassas ekibiyle kiralanan her aracı dezenfekte etmektedir. Aracınıza birinci dereceden akrabalar dışında yolcu alıyorsanız, aracın temizliğine ve dezenfektesine dikkat etmek de bulaşı engellemede faydalı olacaktır. Kurallar uzman görüşleri alınarak, mecburiyetler nedeniyle konulsa da, kişisel korunmanız için, maske takmaya ekstra özen göstermeniz gerekebilir.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.