Araç Arıza İşaretleri Nelerdir Ve Ne Anlama Gelir

Araç Arıza İşaretleri Nelerdir Ve Ne Anlama Gelir

AnasayfaBlogDuyuruAraç Arıza İşaretleri Nelerdir Ve Ne Anlama Gelir
Duyuru
08 Nis 2022 15:30

er zaman araç ihtiyacı bulunmayan sürücüler ise ihtiyaçları olduğu anda araç kiralama seçeneklerini değerlendirirler. Ankara’da araç kiralama yapan sürücüler büyük şehrin vermiş olduğu o trafik ve hengamede araçları kullanmaktadır. Bu durum araçları motor olarak yormaktadır. Bir de manuel vites araçlarda vites geçişleri doğru yapılmadığında motorun yanında bir de vites kutusu hırpalanmaktadır.

Hal böyle olunca araç üreticileri sürücüleri uyarmak adına ve yolda kalmasınlar diye araçlara ikaz ışıkları koymuşlardır. Bu ikaz ışıklarından bazılarının ne anlama geldiği üzerindeki tasarımlardan anlaşılamamaktadır. Bu durumda insanlar internetten araştırma yaparlar. 

İşte Araç Içerisindeki Arıza Işıklarının Anlamları;

Hararet Göstergesi: Bu uyarı göstergesinin yanması araç motorunun fazla ısındığı anlamına gelir. Daha detaylı anlatacak olursak araç motorları sürekli çalıştığı için yapısı gereği ısınırlar. Motoru üreten mühendisler çeşitli şekillerde motoru soğutma yöntemine başvururlar. Bu yöntemlerden biri hava ile soğutma diğeri de su ile soğutmadır. Günümüzdeki araçlarda çok fazla bu sistemi kullanan yok ama hava ile soğuyan bir motorlu araç kullanıyorsanız bu uyarıyı aldığınızda kontağı kapatıp, motorun soğumasını beklemelisiniz. Su ile soğuyan bir motorlu araca sahipseniz muhtemelen motoru soğutan su fazla ısınmış olabilir. Yine motoru durdurun ve soğumasını bekleyin. Motor soğuduktan sonra ise en yakın servise gidip soğutma sistemini kontrol ettirmenizde fayda var.

Adblue Göstergesi: Bu göstergeyi sadece dizel yakıt ile çalışan motorlu araçlarda görebiliriz. Adblue dizel motorlu araçların emisyon değerlerini düşürmek için kullanılır. %32,5 oranında temizlenmiş üre ile %67,5 oranda saf sudan oluşur. Kısaca anlatacak olursak, aracın doğaya daha temiz bir gaz salmasını sağlamak için adblue kullanmalıyız. Adblue ışığı bir arıza ışığı değildir. Fakat çoğu kullanıcı ilk gördüğünde bir arıza olduğunu düşünmektedir. Sizinde dizel motora sahip bir aracınız varsa adblue kullanmayı unutmayın. 

ESC/ESP Göstergesi: Gösterge tasarımına bakılınca anlaşılıyor aslında fakat bu göstergenin anlamı türkçeye elektronik dengede tutma programı olarak çevrilebilir. Bu ışık çok fazla yanmaz. O yüzden bu gösterge yandıysa ve sönmüyorsa en yakın servise gitmeniz önerilir. Bu program ise yanal kaymayı minimize ederek ani manevralarda kontrol kaybı yaşamınızı önler. Yani bu programda bir arıza oluşsun istemeyiz.

Servis Göstergesi: En sık yanan göstergedir diyebiliriz. Her otomobil üreticisi, araç belirli bir kilometre kat ettiğinde servis göstergesi ışığını yakar. Bu otomobil sağlığınız için oldukça önemlidir. Günümüzdeki bazı araç modellerinde bu ışığın kaç kilometre sonra yanacağıda görülebilir.

Fren Hidroligi İkaz Işığı: Bu ışık yanmadan önce uzun süreler aynı aracı kullanmış olan sürücüler bunu hissedelerler. Fren mesafesi çok minimal de olsa artmaya başlar. Bu ışık yandığında ise frenleriniz tutmaya devam eder ancak fren hidrolik sıvısının standartların altına düştüğünün göstergesidir.

Lastik Basınç Göstergesi: Lastiklerinizin basıncının düştüğünü gösteren işarettir. Muhtemelen gözünüzle kontrol ettiğinizde de lastiğinizin indiğini göreceksinizdir. 

Motor Yağı Basıncı Göstergesi: Bu gösterge ışığının yanması size motor yağ basıncının düştüğünü haber verir. Düzenli olarak servise giden araçlarda bu durum görülmez. Çünkü servislerde motor yağı ve suyu kontrol edilir. Bu ışık yandığında ise en yakın servise gitmeniz önerilir.

ESP/ASR Sistemleri Göstergesi: Normal şartlarda bu gösterge pasiftir. Bu sistemler devreye girdiğinde bu ışık yanıp söner. Bu göstergenin ışığı sürekli yanıyorsa ve bu sistemleri bilerek kapatmadıysanız en yakın servise gitmeniz önerilir.

Egzoz Sistemi Göstergesi: Bu uyarı araç ilk çalıştığı anda yanar ve söner. Eğer araç hareket halindeyken bu gösterge yandı ve aracı durduğunuz halde sönmüyorsa en yakın servise gitmeniz önerilir. Aksi halde yola devam ederseniz emisyon kontrol sistemi zarar görür ve daha büyük bir masrafa yol açabilirsiniz.

Cam Suyu Göstergesi: Bu gösterge ilk yandığında sürücüler genel olarak sileceklerde bir problem olduğunu sanar fakat sadece cam suyunun azaldığını ve doldurmanız gerektiğini gösteren bir ikaz göstergesidir.

Bu makalemizde de araç göstergelerini anlattık. Özellikle de araç kiralarken bu göstergeler gözden kaçabiliyor. Örneğin Ordu-Giresun Havalimanı’ndan araç kiralama yaptınız. Acelesi olan sürücüler göstergeleri kontrol etmeden direkt olarak yola çıkmaktadır. Aceleniz olsa dahi kısa bir süre durup kontağı takıp bir kontrol etmek gerekebilir. Bu yolda kalmamanız adına önemli bir kontroldür. Umarız ki hiç bir arıza ile karşılaşmaz ve yola güvenle devam edersiniz.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.