Arabalarla İlgili İlginç Bilgiler

Arabalarla İlgili İlginç Bilgiler

AnasayfaBlogDuyuruArabalarla İlgili İlginç Bilgiler
Duyuru
Güncel Bilgiler
13 Nis 2022 15:30

İlk Motorlu Aracı Bulan İnsan; Motorlu araç deyince aklımıza hemen Henry Ford geliyor değil mi? Peki ilk motorlu aracı Ferdinant Verbiest yaptı deseydik ne derdiniz? İlk motorlu aracı bir Türk mucid bulsaydı Ankara’da mı yaşardı. Eğer Ankara’da yaşasaydı muhtemelen ilk araç kiralayan da Esenboğa Havalimanı’ndan araç kiralama yapardı. Şakayı bir yana bırakırsak, Ferdinant, 1679 - 1681 yıllarında dönemin Çin İmparatoru için kelimenin tam anlamıyla kendi kendine hareket edebilen bir oyuncak araba yapmıştır. Bu aracın kendi kendine hareket etmesini sağlayan ise Ferdinant’ın icat ettiği buharlı bir motordur. Tabii Ferdinant’dan önce Leonardo da Vinci’nin 15. yüzyılda yaptığı Codex Atlanticus adlı yapıtında herhangi bir at veya bir hayvan olmadan hareket edebilen bir aracın çizimleri mevcuttur. Fakat yine de Ferdinant Verbiest ilk arabayı icat eden adam olarak bilinmektedir.

İlk Trafik Cezası: Yasalar hepimiz için vardır. Peki ilk trafik cezasını yiyen o şanslı insan kimdi derseniz de hemen söyleyelim. O insan 28 Ocak 1896 tarihinde aşırı hız nedeniyle ceza yiyen Walter Arnold idi. Bazı kaynaklara göre söz konusu olayın yılı 1902 olarak lanse edilmektedir. 28 Ocak günü Walter Doğu Peckham bölgesinde 2 millik hız sınırını yerel bir polis memurunun evinin önünde aşmıştır. Şanssızlığın da böylesi işte. 

İlk Hız Sabitleyiciyi Bulan İnsan: Sabitleyiciyi bulan o isim Ralph Teetor’dur. Buraya kadar bir sorun yok ancak Ralph görme engelliydi. Doğuştan görme engelli olan Ralph 1940’lı yıllarda avukatının sürmüş olduğu bir araçta ilerlerken sık sık hızlanma ve yavaşlamalarından rahatsız olmuştu. Bu rahatsızlığı üzerine hız sabitleyiciyi icat eden Ralph Teetor’a buradan teşekkürlerimizi sunuyoruz. Çünkü bu icat bugün bütün araçlarda kullanılmaktadır. 

Emniyet Kemeri: Hiç şaşırmayacağınız üzere emniyet kemerini icat eden Volvo’ydu. Hali hazırda bugün bile en sağlam arabaları üreten bir marka olan Volvo, 3 noktalı emniyet kemerinin 1959 yılında patentini aldı. Fakat bununla da kalmayan Volvo, yüce gönüllüğünü kullanarak bu buluşu bütün otomobil üreticilerinin kullanması gerektiğini düşündü ve karşılığında hiçbir ücret istemeden dağıtmıştır. O yüzden Volvo fabrikalarının girişinde şu cümle yazar ve oldukça manidardır. “Her arabada biraz Volvo vardır.”

Otomobillerde İlk Radyo Fikri: Amerika’ya boşuna fırsatlar ülkesi demiyorlar sanıyorum. Çünkü otomobillere radyo koyma fikri bir Amerikalı’dan yani Chevrolet markasından çıkmıştır. Şaşırılır bir biçimde o dönem yani 1922 yılında araç içi radyoya karşı çıkanların sayısı da oldukça fazlaydı. Çünkü sürücünün dikkatini dağıtacağı ve sürüş güvenliğini olumsuz etkileyeceğini düşünüyorlardı. Bu fikir diğer araç üreticilerinin de kullanmasıyla birlikte yaygınlaşmaya başladı. Araç içi eğlence ile ilgili bir başka bilgi ise; kaset çaları otomobillerde kullanan son firma ise Ford’du. 

Yeni Araba Kokusu: İnanamayacaksınız ama yeni araba kokusu aslında zararlıdır. Araçların üretim süreçlerinde kullanılan malzemelerin karışarak oluşturduğu ve bu kokunun içerisinde 50 farklı uçucu organik bileşik bulunuyor. Yapılan araştırmalara göre ise bu bileşiklerin oluşturduğu bu kokunun toksik etkisi de bulunuyor. Her ne kadar toksik bir etkisi olsa da oldukça da güzel bir koku, bunu kimse inkar edemez.

İlk Siyah Araba: Siyah rengin arabalar üzerindeki karizmasını herkes bilir. 20. yüzyılın başlarında Ford'un ürettiği Model T, birkaç farklı renkte üretildi fakat daha ucuz olması adına Ford bu modeli sadece siyah renkte üretti. Bu rengi seçmesinin nedeni ise bu renk, diğer renklere göre daha dayanıklı ve daha ucuzdu. Diğer yandan baktığımızda siyah renk araçlar makam arabası olarak da kullanılırlar. Eskişehir’deki fabrikalarda üretilen Devrim arabası da siyah ve beyaz renkte üretilmişti. Bu araç bugün halen seri üretimde olsaydı muhtemelen Eskişehir Havalimanı’nda araç kiralama yaparken Devrim arabası kullanırdık. Dönemin Başbakan’ı Celal Bayar’ın bindiği ve gazetelerde “çalışmayan otomobil” olarak geçen Devrim arabası da siyah renkti. Celal Bayar görevi süresince bu arabaya binmiştir ve şuan bu otomobil halen çalışmaktadır. 

Bunların yanı sıra otomobiller ile ilgili kısa ve ilginç bilgileri kısaca şöyle verebiliriz;

  • Arabalardaki ilk hız göstergeleri 1922’de kullanılmaya başladı.
  • Yapılan ilk arabalarda direksiyon yoktu bu yüzden de sürücüler bir hareket koluyla arabalarını çalıştırırdı.
  • Buick, ilk elektrikli sinyali 1938’de çıkardı.
  • Amerikan yapımı arabaların çoğunun kornası Fa notasından çalar.
  • Tek bir arabanın geri dönüşümünü yapmak 1 tondan fazla demir cevheri, 635 kilogram kömür ve 54 kilogram kireçtaşı tasarrufu yapmamızı sağlar.
  • Gelmiş geçmiş en çok çeşit araba Toyota Coralla`dır.
  • Arabalarda ilk dikiz aynası 1911 yılında bir kadın icadı üzerine kullanılmıştır.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.