Akdeniz’in En İyi Dalış Rotaları

Akdeniz’in En İyi Dalış Rotaları

AnasayfaBlogGeziAkdeniz’in En İyi Dalış Rotaları
Gezi
10 Oca 2022 12:40

Akdeniz bölgesi yaz aylarında hem bizlerin hem de yabancı ziyaretçilerin vazgeçilmez noktası. Özellikle Antalya’da bulunan eşsiz beldeleriyle tam bir tatil cenneti. Ege’nin bir cenneti İzmir’i merak ediyorsanız. İzmir’den araç kiralayabilir ve eşsiz cennetleri rahat rahat gezebilirsiniz. Bu yaz için bir tatil planı hazırlamadıysanız o iş bizde. Önce bu yazıyı okuyor sonra bu birbirinden güzel mekanlardan birini gözünüze kestiriyorsunuz. Zamanı geldiğinde bir araç kiralayıp yola çıkmanız gerektiğini de hatırlatmamıza gerek yok sanırım. Kemerlerinizi bağladıysanız Türkiye’nin en güzel bölgesine yola çıkıyoruz.

Kaş Kanyon:

En az bir kere Antalya’yı ziyaret eden herkes bilir burayı. Macera tutkunlarının sık sık uğradığı bu kanyonun içerisinde Dimitri Batığını barındırıyor. Bu gemi yaklaşık 60 yıl önce Mısır’dan pamuk getirirken fırtınaya yakalanıp batıyor. Bu sebeple bazı yerlerde adını Pamuk Batığı olarak da duyabilirsiniz. İçerisindeki batığın dışında birçok deniz canlısına da ev sahipliği yapıyor. Doğal olarak sualtı fotoğrafçılarının da en sevdiği dalış noktalarından biri.

Kaş Besmi:

“Kaş Kanyonu artık herkes biliyor, bizlere keşfetmediğimiz yerler göster.“ diyenleri buraya alalım. Kaş Besmi, Yunanistan’ın Meis Adası’nın tam karşısında bulunan kayalık bir alan. Canlılık açısından oldukça renkli olan bu bölge dibindeki amphoralara dalgıçlara görsel bir şölen yaşatıyor. Hem tarihi keşfedip hem de kaplumbağalarla yüzmenin tadını çıkarabilirsiniz.

Kemer Paris 2:

Yine tarih kokan dalış noktalarından biri ile karşınızdayız. Kemer’i bilirsiniz, Antalya’nın şanı tüm dünyaya yayılmış tatil beldelerinde biri. Üstelik ülkemizin en çok dalış okulu bulunduran bölgesi. Belki de en güzeli. Akdeniz’in bir başka cenneti Alanya’da gezilecek en iyi 10 yer yazımızı okumayı unutmayın. Kemer Paris sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın en iyi dalış noktalarından. Batık geminin nereye ait olduğu yıllarca bulunamamış. Uluslararası bir komitenin yaptığı araştırmalar sonucunda 1971 yılında Türk Zabiti Mustafa Ertuğrul tarafından topla batırılmış, Fransızlara ait Paris 2 isimli bir gemi olduğu ortaya çıkmış. Üzerinde 6 uçaksavar top ve 2 torpil kovanı var. 1995 yılında yeri tespit edilen geminin boyu 50, eni 8 metre uzunluğunda. Yaklaşık 30 metre derinlikte yatan Paris 2’yi keşfetmek bu yazın en güzel macerası olabilir. 

Flying Fish (Kaş):

Bu dalış noktası da Kaş Besmi gibi Meis Adası’nın karşısında yer alıyor. İçerisinde 2. Dünya Savaşı zamanlarında kalma Savoai isimli 3 motorlu bir İtalyan keşif uçağı batığı var. Görüldüğü üzere Akdeniz, Ege’nin aksine çok daha tarih dolu bir bölge. Biz yine de seçimi size bırakıyor, Ege’nin en iyi dalış rotaları yazımızı da okumanızı tavsiye ediyoruz.

Kalkan Dalış Merkezi:

İngiliz kargo gemisi batığı ve Sakarya batığı sayesinde oldukça popüler olan Kalkan açıkları tam da tarih aşkıyla yanıp tutuşanlara göre. İçerisindeki yarıktan içeri inildikçe artan su altı yaşamının artması sayesinde de oldukça renkli görüntüler yakalamak mümkün. Sıradaki dalış rotamıza geçmeden Kalkan açıklarının daha profesyonel dalışlar yapanlar için uygun olduğunu belirtmekte fayda var.

Fransız Sosyete Batığı:

Antalya yat limanından 1 km uzaklıktaki Fransız Sosyete Batığı, 1942 yılında batırılmış San Didier isimli bir gemi. Aslında geminin içindeki yükün çoğu denizden çıkarılmış. Adının Sosyete Batığı olarak kalmasının hikayesi de şöyle, savaş sırasında batan geminin içindeki insanların şahsi malzemelerinin bulunması halka oldukça hayret verici geldiğinden adını Sosyete Batığı olarak anmaya başlamışlar. Batığın çoğu çıkarılmasına rağmen hala popüler olan bu bölgede dalış yapabilmek için Antalya Valiliği ve Deniz Polisi Şube Müdürlüğünden izin almak gerekiyor.

Suluin Mağarası:

İçerisinde sarkık ve dikitler bulundurduğundan daha önceleri kuru olduğu tahmin edilen Suluin mağarası, Antalya’nın Finike ilçesinde bulunuyor. Oldukça girintili çıkıntılı olan bu mağaranın derinliğinin 83 metreye kadar ulaştığı tespit edilmiştir. Oralara kadar gitmişken oldukça ilginç bu oluşumu da görmeyi unutmayın.
 
Buraya Akdeniz’in tüm dalış noktalarını yazmak tabi ki mümkün değil. Sizlere en çok rağbet gören dalış rotalarını derledik. Siz de bu bize yetmez diyenlerdenseniz hemen bir araç kiralayıp yola çıkın. Akdeniz’in dalış rotalarını yerinde keşfedin.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.