Adblue Nedir? Adblue Ne İşe Yarar?

Adblue Nedir? Adblue Ne İşe Yarar?

AnasayfaBlogGüncel BilgilerAdblue Nedir? Adblue Ne İşe Yarar?
Güncel Bilgiler
25 Kas 2022 11:00

Otomobiller, hayatımızı ulaşım anlamında kolaylaştıran araçlardır. Bu hususta bazılarımızın şahsi otomobili bulunurken, bazılarımız araç kiralama yöntemini tercih etmekteyiz. Kullandığımız araçlar teknolojinin gelişmesiyle birlikte farklı yakıt türleri kullanmaktadır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayatımıza elektrikli araçlarda girmiştir fakat halen Dünya genelinde yaygın olarak kullanılan yakıtlardan bir tanesi de benzindir. Benzinli motorlar LPG yakıtı da kullanibildiğinden ötürü ikisi birlikte kullanılmaktadır. Bir diğer yakıt türü ise dizeldir. Dizel yakıt ilk bulunduğunda, devrim gibi görünmüştü çünkü petrolün bir kısmından benzin yapılırken, kalan kısmında hiçbir şey yapılamıyordu. Petrolün kalan kısmından dizel adında bir yakıt üretildi. Fakat dizel yakıtın sonradan havayı benzine nazaran daha çok kirlettiği ortaya çıktı.

Günümüzde ise iklim değişiminin çok gündeme geldiği bu zamanlarda, havayı çok kirleten bu yakıtın, havayı daha az kirletmesi için adblue geliştirilmiştir. Adbule, temiz çevre ve sıfır karbondioksit salınımı kavramları ile yeniden dizayn edilen otomotiv teknolojisidir. Amacı, zararlı karbondioksit salınımını azaltmak ve çevre dostu çözümler sunmaktır. Adblue ile egzoz gazının içindeki azot oksit, %67 oranında azaltılmaktadır. Otomobillerin ideal egzoz salımı değerlerini belirleyen Euro 6 Emisyon Standartları çerçevesinde, adblue kullanımını Avrupa Birliği üyesi ülkelerde zorunlu kılıyor. 

Adblue Nedir?

Adblue, iki bileşenden oluşan bir çözeltidir. Adblue çözeltisi, bir yakıt veya bir yakıt katkısı değildir. Sadece dizel motora sahip bir aracın emisyon değerlerini olabildiğince aşağıya çekmektir. Adblue bileşenleri, %32,5 oranında temizlenmiş üre ile %67,5 oranında saf sudan oluşmaktadır. Genellikle benzinliklerde plastik bidonlar içerisinde satılır ve genellikle otomobillerin dizel yakıt doldurulmasını sağlayan yakıt kapağı yanında bulunan kapak aracılığı ile otomobile takviye edilir. Böyle bir kapağı bulunmayan otomobillerde kaput altında bulunan tank aracılığı ile takvide edilir. Çoğu otomobilde, adblue tükendiğinde adblue ışığı yanmaktadır. Bu ışık manuel bir şekilde sönmez, sadece adblue tankı doldurulduğunda söner.

 Adblue Ne İşe Yarar?

Adblue, en kısa tabiriyle egzoz emisyonunu düşürmeye yarar. Daha uzun bir açıklama ile adblue motor içerisinde, katalitik indirgeme sistemi, bir başka ismi ile SCR sistemine sahip olan otomobillerde kullanılan adbule, egzoz gazında bulunan azot oksitin azaltılmasını sağlar. Dizel yakıtı, motordan çıkan yüksek sıcaklıktaki egzoz gazının üzerine püskürtülerek, sıcaklığın etkisiyle amonyağa dönüşür ve dizel yanması sonucu oluşan nitrojen oksit ile reaksiyona girer. Böylece egzozdan parçalanan atık gaz, zararsız nitrojen ve su buharı halini alarak dışarıya çıkar. Otomobilin yakıt tüketimini azaltmaz. Sadece karbondioksit salınımının azalmasını sağlayan bir sıvıdır. Bir adblue tankı, ortalama olarak on bin ile on beş bin kilometre arası gidebilir. Bu değişkenler, aracınızın ortalama hızına ve motorun bakımına bağlıdır. 

Adblue Neden Kullanılır ve Faydaları Nelerdir?

Adblue, en basit tabirle, dizel motorlu bir otomobilin karbondioksit salımını azaltmaya yardımcı olan bir sıvıdır. Örneğin, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan araç kiralama yaptınız ve kiraladığınız araç dizel yakıtlı bir araç olsun. Bu araç her gaza bastığınızda dizel yakıt yakacaktır. Bu yakıt adblue sayesinde biraz seyreltirelerek daha az salınım yapmasına neden olur. Hatta eski dizel motora sahip araçlarda adblue sistemi yoktur. Bu araçların egzoz bölümü göz ile incelendiğinde çok fazla siyah duman, hatta bir sıvı saldığı görülebilir. Adblue, düşük sıcaklıkta kristalleşir ve -11 derecede donmaya başlar. 

Adblue faydaları;

  • Hava kirliliğinin azalmasına yardımcı olur.
  • Yakıtın daha verimli tüketilmesini sağlar.
  • Motorun performansını ve ömrünü uzatır.

Adblue, geliştirildiğinde mühendisler bunun iklim değişikliği için önemli bir gelişme olduğunu gördüler. Fakat çoğu Avrupa ülkesinde dizel motora sahip araçlar kullanılmamaktadır. Ülkemizde ise dizel yakıtın, benzine göre daha uygun fiyata sahip olması ve dizel motorun, benzinli motora göre daha yavaş yakıt yakması sebebiyle daha çok kullanılmaktadır. Sizlerde dizel motora sahip bir araç kullanıyorsanız mutlaka adblue tankınızın dolu olmasına özen göstermelisiniz. Elitcar’ın web sitesi sayesinde kolayca araç kiralama yapabilirsiniz. Araç kiralarken ise benzinli araçları tercih ederek, iklim değişikliğine en azından bir nebze katkıda bulunabilirsiniz.

Kiralama Koşulları

Aylık araç kiralama koşulları hakkında merak ettikleriniz.